Читај ми!

Ивануша за РТС: Вакцина спречава мутације вируса, важно је примити трећу дозу

Ако је судити по епидемијској ситуацији у неким земљама, на корак смо од обуздавања пандемије. У неким другим делује као да она гори. Како да јој станемо на пут, за РТС говори директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша.

Маријан Ивануша рекао је за РТС да је вирус мутира ако се размножава, размножава се ако се људи заражавају, а заражавају се ако не придржавају противпандемијских мера и ако се не вакцинишу.

Подсетио је да у више од 90 одсто случајева вакцинисани нису развили тешке облике болести, док се у око 60 одсто случајева вакцинисани нису заразили делта сојем.

Због тога је важна трећа доза вакцине како би додатно ојачала имунитет стечен вакцинацијом, нагласио је Ивануша. 

Вакцинација је, каже, веома битна, али није једина мера која је потребна за обуздавање епидемије коронавируса. 

Свет, каже, није исти као пре две године, научили смо које мере морамо да поштујемо као и да без солидарности не можемо да победимо вирус.

Многе богате државе су успеле да вакцинишу велики део своје популације, док је у многим државама тај проценат изузетно низак, а већ се зна да свет не може изаћи из епидемије док се вакцинише довољан број људи, навео је Ивануша.

Указао је да на том подручју СЗО пуно ради, што је, како каже, била и тема самита Г-20 да се  омогући помоћ свим државама.

"Спремност је релативно велика, многе земље су обећале новац", рекао је Ивануша.

Према његовим речима, до данас је потрошено око седам милијарди доза вакцина, производња је релативно велика и она омогућавала да се постигне циљ да се до краја септембра вакцинише 10 одсто људи у свим државама.

То нажалост, каже, нисмо постигли, јер у многим афричким државама проценат вакцинисаних је доста испод тог броја.

Други циљ је, наводи, био да се до краја године вакцинише 40 одсто и многе државе, међу којима је и Србија, то су постигле и онда да се до средине следеће године вакцинише 70 одсто људи и то би била доста добра препрека за вирус.

Вакцина Модерна најближа Фајзеровој  

Добре резултате у вакцинацији постижу Америка, Кина, Малезија, Аустралија, Камбоџа, западна Европа, а Србија је негде између, рекао је Ивануша.

Србија је, како каже, постигла тај циљ од 40 одсто вакцинисаних, добро је почела, а онда посустала. "Сада примећујемо да се повећава интерес за вакцинацију, што је добро", каже Ивануша.

У Србију данас стиже пета вакцина против коронавируса – Модерна. На пунктовима за вакцинацију требало би да буде до краја недеље.

Ивануша је рекао да је та вакцина најближа Фајзеровој вакцини и да је одобрена од Агенције за лекове.

"Све вакцине које су прошле процену су добре и безбедне", рекао је Ивануша.

Упозорио је да је епидемијска ситуација у Србији "компликована" и навео да се током јесени људи више задржавају у затвореним просторима, што погодује преношењу вируса.  

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи