Читај ми!

Млади лекари у борби против ковида – несигурност, позитивна трема и жеља да се помогне

У најтежем тренутку за здравствени систем, у борби против ковида учествују и млади лекари, стажисти. Др Милика Ашанин рекао је за РТС да се без њихове помоћи не би изборили са тешком епидемијском ситуацијом.

У најтежем тренутку професионално искуство су почели да стичу млади лекари, који су, што би се рекло, бачени у ватру. Уз старије колеге су у првим борбеним редовима против коронавируса.

Марија и Војислав су млади лекари. Марија, која ради у Батајници, рекла је да је из студентске клупе добила посао.

Прошле године је добила посао у Београду, након шест месеци после државног испита запослила се да, како каже, помогне народу и колегама.

"Дошла сам у нешто ново, неистражено. У почетку је било доста страха, несигурности, а најлепши осећај је када испратимо пацијенте породицама, то нема цену, то је велики покретач да што више учим и гурам напред", испричала је Марија.

Доктор Војислав ће од петка у Батајницу. "Велика је привилегија да имате могућност да лечите народ у пандемији. Идемо у колектив где радите са најбољим лекарима", каже Војислав.

Само позитивна трема је присутна, каже он.

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин рекао је да се без њихове помоћи не би  изборили са тешком епидемијском ситуацијом.

У овом моменту у ковид болници у Батајници је 1.150 медицинских радника. "Примили смо око 219 клиничких лекара, тамо раде уз наставнике Медицинског факултета, уз специјалисте, супспецијалисте. У марту-априлу 2020. за потребе лечења ковид пацијената на Инфективној клиници, у Центру за реанимацију примили смо још 65 клиничких лекара", каже Ашанин.

"Од јуна 2018. године у шест циклуса примили смо најбоље дипломце медицинских факултета – 145, тако да имамо завидан број младих лекара, они су углавном у Батајници", рекао је Ашанин.

Према његовим речима, многи од њих су и волонтирали, док нису били примљени, тако су стекли одређене вештине и кренули на рад у Батајници.

Говорећи о специјализацији у условима пандемије, Ашанин каже да је један период то морало да се заустави и да се прекине привремено, али се сада обнавља, уз пуну примену епидемијских мера.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи