Читај ми!

Лончар: Продужићемо распуст и прекинути ланац преноса вируса

Министар здравља Златибор Лончар каже да ће јесењи распуст у школама бити продужен, чиме ће се прекинути ланац преноса коронавируса у тим образовним установама.

"Деца треба да имају распуст четири дана, плус викенд, али спојићемо ту недељу највероватније и то ће бити укупно девет дана", рекао је Лончар одговарајући на питања новинара у Панчеву.

Према школском календару, јесењи распуст требало би да траје од 11. до 14. новембра. 

Навео је да се то радило и раније да се прекине и ланац сезонског грипа и да је то тада давало резултате, те је додао да се нада да ће тако бити и сада.

Министар је рекао и да ће се ситуација пратити у сваком одељењу у школама и да ће се у зависности од тога поступати – прелазак у други режим рада, онлајн или на неки други начин.

"Ситуација у болницима изузетно тешка"

Лончар је истакао да је ситуација у болницама изузетно тешка и да су болнице препуне, а здравствени радници преморени, због чега је још једном апеловао на све да се вакцинишу јер, истиче, из овог проблема не можемо да изађемо док се довољно људи не вакцинише.

Апсолутна је заблуда да ћемо колективним имунитетом, кад се сви заразимо, доћи у ситуацију да ће нам бити боље. Неће, јер сетите се само колико имате људи који су били болесни, па нису примили вакцину, па су сада опет болесни, рекао је Лончар.

Имунитет који добијете после прележане болести траје само једно време и опет се разболите", рекао је Лончар одговарајући на питања новинара у Панчеву.

Додао је да се нада да ће грађани схватити да без вакцинације из овога не можемо да изађемо.

"Антиваксери су незналице због којих људи губе живот"

Лончар је оценио да су антиваксери незналице и безобразници због којих људи губе здравље и живот.

"Они немају никакве везе ни са медицином, ни са вакцинама, ни са чим. Кад погледате шта причају, буде вас срамота", рекао је Лончар.

На питање новинара како зауставити антиваксере, нарочито ако се има у виду да су почели да долазе лекарима испред зграда у којима живе, Лончар је рекао да то зависи и од медија.

"Молим вас и апелујем, ви сте моћна сила, немојте им дати простора", одговорио је Лончар.

О целодневним ковид пропусницама

На констатацију да је недавно рекао да се залаже за то да се мера о ковид пропусницама продужи на 24 сата, а да премијерка Ана Брнабић каже да то за сада неће бити случај и питање ко доноси одлуку колико важе ковид пропуснице, Лончар је подсетио да су оне уведене за период после 22 сата, а да би се та мера имплементирала, треба да се сви у систему уиграју.

"Сматрамо да би био проблем да се то имплементира, да смо их увели на 24 часа... нико ту није променио мишљење, једноставно правите систем тако да вам, када га спроведете, не направи више штете него користи", рекао је Лончар.

Подсетио је да је премијерка рекла да ће следеће недеље бити одржана седница Кризног штаба и да до тада мера о ковид пропусницама неће бити продужена на 24 сата.

"Не желим да правимо конфузију код људи. Хајде да сачекамо јер зато и постоји Кризни штаб као место где ћемо да седнемо, видимо шта су следећи кораци и то изађемо и кажемо", рекао је Лончар и поновио да је једини излаз из ове ситуације да се масовно вакцинишемо.

На опаску новинара када ће Влада почети да слуша лекаре, Лончар је рекао да их већ слуша и да ће с тиме и наставити.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи