Читај ми!

Бустер доза даваће се након четири или пет месеци од друге дозе

Председница Националног комитета за имунизацију каже да ће ових дана бити донета одлука да се бустер доза даје након пет, а не шест месеци. Само ће се "Синофармова" вакцина давати четири месеца након друге дозе.

У Србији се бустер доза даје шест месеци после друге дозе вакцине против коронавируса. То би ових дана требало да буде промењено, каже председница Националног комитета за имунизацију проф. др Љиљана Марковић Денић.

"Стекла су се нова сазнања и нове земље прелазе на друге термине вакцинације. Сада је препорука да се тај период скрати на пет месеци, осим за 'Синофармову' вакцину, која ће се давати четири месеца након друге дозе", рекла је проф. др Љиљана Марковић Денић.

Наредних дана у Србији почиње мерење имунитета после вакцинације, које ће показати колико смо заштићени и колико месеци након примања вакцине.

Проф. др Љиљана Марковић Денић каже да је Србија једна од 22 земље које учествују у овој студији. Годину дана пратиће се око хиљаду испитаника, а у питању је случајни узорак.

Одређиваће се оно што се стандардно одређује - антитела и ћелијски имунитет, што раде имунолози, рекла је др Марковић Денић.

Истиче да је најважније утврдити какав је имунитет после бустер дозе, мада се паралелно с тим прате и они који примају прву дозу вакцине.

"За нешто више од месец дана имаћемо домаће резултате. До сада смо се углавном ослањали на резултате студија из иностранства. Очекујемо да сазнамо колико дуго траје имунитет", рекла је докторка, напоменувши да у Србији имамо привилегију да имамо четири врсте вакцина, док остали имају једну или две.  

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи