Читај ми!

Нови пресек - преминулa 64 пацијента, нових 6.948 случајева заразе

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 6.948 особа од тестираних 24.490 узорака. Од последица заразе преминулa су још 64 пацијента.

Епидемијска ситуација у Србији изузетно је тешка. Расте број преминулих од последица заразе.

На то колико је епидемијска ситуација у земљи озбиљна, упозорава и број деце оболеле од ковида 19 са тежом клиничком сликом. Више их је и на респиратору, али и у редовима испред ковид амбуланти. 

У Институту за мајку и дете је 10 ковид позитивне деце - четворо је на респиратору. Имају 17, 16, 7 година, а најмлађа је беба од 6 месеци.

Професор Владислав Вукомановић је рекао за РТС да су деца која се налазе на вештачкој вентилацији и даље у доста лошем стању.

"Болест почиње тако што захвати плућа, међутим, после страдају и други органски системи. Боримо се како са основном болешћу тако и са компликацијама. Много је људи укључено да се болест заврши позитивно", навео је Вукомановић.

Професор Милош Марковић, имунолог са Медицинског факултета у Београду указао је да би епидемијска ситуација била боља када би број вакцинисаних био већи, јер би тада ушли у ток епидемије.

"Не бих баратао са бројевима, али велика већина људи мора да буде имуна, а то може само ако прележите болест или да сте вакцинисани. Не постоји трећи начин", објаснио је професор.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић наводи да је у Београду више од 60 одсто грађана вакцинисано првом дозом, 832.000 људи. Скоро 800.000 грађана вакцинисано је двема дозама, а 250.000 је примило бустер дозу.

"Треба нам бар још 15 одсто вакцинисаних да бисмо се заштитили", рекао је Весић.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи