Читај ми!

Др Милошевић: Овај ковид пожар мора да се угаси, обуставити масовне активности бар на две недеље

Емина Милошевић, имунолог са Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултету у Београду, подржава препоруку да се трећа доза прима пет месеци после друге дозе "спутњика В", "Фајзерове" и "Астра-Зенекине" вакцине, односно четири месеца после друге дозе "Синофарма". Међутим, како је истакла, неопходне су енергичније мере да би се зауставило широко заражавање, потребно је обустављање свих масовних активности, свих окупљања у затвореном бар на две недеље.

Национални стручни комитет за имунизацију донео је препоруку да се трећа доза прима пет месеци после друге "Фајзерове", "Астра-Зенекине" вакцине или "спутњика", односно, четири месеца после друге дозе "Синофармове" вакцине. Препоруку Националног стручног комитета за имунизацију треба да усвоје регулаторна тела, од Министарства здравља преко Владе до Кризног штаба. 

Доценткиња докторка Емина Милошевић рекла је за РТС да би потпуно подржала ту препоруку уз малу ограду – искуство, односно, податке из медицинске литературе о кинеској вакцини немамо, али претпоставља да су колеге ту одлуку донеле на основу ситуације на терену.

"Нажалост, ми немамо транспарентност ситуације, односно, објављивање података које би 'Батут' сигурно могао да подели са јавношћу, да заправо видимо какво је оболевање и након вакцинација. То је оно што нас заправо брине", указала је Милошевићева.

Из разговора с колегама схвата да је то прека потреба и зато подржава такву одлуку.

"Ковид пропуснице неће угасити пожар"

Истакла је да су, с обзиром на ситуацију, потребне енергичније мере у смислу онога што су предлагали лекари, епидемиолошки тим, научници уједињени против ковида и чланови Кризног штаба.

Нагласила је да у том смислу треба да се направи један пресек трансмисије, односно, да се заустави овако широко заражавање обустављањем свих масовних активности, свих окупљања у затвореном бар на две недеље.

"То је неопходно. Вакцинација апсолутно да, трећа доза раније, апсолутно подржавам, да. Али овај пожар мора да се угаси и на надлежнима је заиста да то предузму", изричита је докторка.

Додала је и да су ковид пропуснице мера која има ефекта у ситуацији кад је стање мирно, али  не значи да сада неће имати апсолутно никакав утицај.

Претпоставља да ће одређени проценат људи због тога отићи на вакцинацију, али сматра да ковид пропуснице неће угасити овај пожар. 

Како "ради" вакцина

Сада је на делу, истиче, оно што је била бојазан – да вакцине неће зауставити трансмисију вируса и да је колективни имунитет "тај бедем који бисмо могли да изградимо против вируса" код нас непотпун.

"Стално се игра с тим процентима да ли је проценат пунолетних. Проценат који је потребан односи се на целокупну популацију. Отвориће се могућност вакцинације и деце млађе од 12 година и о томе треба размишљати. Сад када имамо овако горућу ситуацију, они су јако угрожени. У ситуацији када имамо овакву трансмисију, ти мали проценти доводе до великих апсолутних бројева и то је нешто што се апсолутно пренебрегава", објаснила је Милошевићева.

Вакцине не дају апсолутну заштиту, од њих се очекује да штите од тешких облика болести, смрти.

Истакла је да су с вакцинама шансе далеко боље и да било која вакцина штити различито, а у то смо се уверили.

"У том смислу вакцина нема замену, али треба имати само синергистички приступ у коме ће сви да прихвате и придржавање мера и вакцинацију и то ће некако да донесе резултат и да некако испливамо", поручује докторка.

Неопходна и вакцинација деце од пет година

Подсетила је да је тренутно у Србији одобрена имунизација "Фајзеровом" вакцином деце од 12 година, а да је јуче саветодавно тело РДА за вакцине и биолошке продукте разматрало дозволу за децу од пет година.

"Ми нисмо децу заштитили масовном вакцинацијом и дошли смо до тога да они оболевају у већем проценту због самог делта соја. Манифестације су озбиљније, јер смо допустили да се развије делта сој. Имајте у виду да се трансмисијом са особе на особу сваки пут вирус мења. То је једно инхерентно својство сојева и ми једино што можемо да урадимо је да предупредимо трансмисију", упозорила је Милошевићева.

Додала је и оквирне податке из септембра, да је вакцинисано око 7.700 деце испод 17 година, што је до два одсто вакцинисаних.

Навела је да је у ЕУ и Америци десетине милиона деце вакцинисано, да је ЕУ сад већ стигла до неких 10 до 15 процената вакцинисане деце узраста до 16 година.

Што се тиче појединачне анализе антитела, Милошевићева је подсетила да је Друштво имунолога Србије рекло да се то не ради.

"Оно што треба да се уради, то су систематска испитивања. У том смислу истраживање да, овако када неко ради појединачно ти резултати не дају неки закључак", истакла је докторка.   

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи