Читај ми!

Све тежа епидемијска ситуација – девојчица на респиратору у Институту за мајку и дете

Од почетка епидемије у Србији је на коронавирус позитивно 1.098.209 узорака. Од последица ковида преминуло је 9.509 пацијената. Проценат смртности је 0,87 одсто. До сада је тестирано 6.159.689 узорака.

Епидемијска ситуација у Србији изузетно је тешка. Расте број заражених и преминулих од последица заразе, али и људи на респиратору.

Према последњим подацима, коронавирусом у Србији заражене су још 5.733 особе међу тестираних 17.354 узорка. Од последица инфекције преминула је 61 особа.

На болничком лечењу су 6.724 пацијента, од којих је 289 на респираторима, објављено је на сајту covid19.rs.

Епидемиолог и члан Кризног стаба Бранислав Тиодоровић рекао је да ситуација није ванредна, као што кажу неке његове колеге, већ катастрофална.

Према његовим речима, ситуација у земљи мора под хитно да се решава најригорознијим мерама и великим обухватом вакцинације у што краћем времену.

Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института Краљево, сматра да би ковид пропуснице требало да важе 24 сата и, како је рекао за РТС, да не буду временски ограничене.

"Знам и да много локала неће радити после 22 да не дође у непријатну ситуацију да неког до 22 држе у објекту, а после 22 хвата за уши и избацује из објекта. По мени је то требало да буде 24-часовно и готово. Шта ће се десити даље ја не знам", рекао је Шеклер.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је за РТС да ковид пропуснице не представљају дискриминацију, као и да су легитимна мера превенције у сузбијању ширења коронавируса.

"Често су ме питали да ли се овде ради о некој позитивној дискриминацији. Дискриминација је дискриминација, она је штетна друштвена појава и забрањена је законом. Овде се не ради ни о позитивној ни о негативној дискриминацији", рекла је повереница.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи