Читај ми!

Како до ковид пропусница

Од суботе увече, од 22 сата у угоститељске објекте у затвореном простору моћи ће се само са ковид пропусницама. Сертификат издаје Е-управа, јер се у њиховом регистру налазе сви подаци о грађанима који су тестирани, вакцинисани или су прележали ковид.

У Србији је до сада издат 1.540.451 дигитални зелени сертификат. Грађани су их добијали после вакцинације другом или трећом дозом, негативног пи-си-ар или антигенског теста.

Изгледа исто као и документ који нам је био потребан за путовања у иностранство или одлазак на концерте овог лета. Они који га немају, у суботу од 22 сата неће моћи да бораве у ресторанима и клубовима.

Издаје га Е-управа, јер се у њиховом регистру налазе сви подаци о грађанима који су тестирани, вакцинисани или су прележали ковид. Мора да има грб и кју-ар код, а грађани морају на уласку у угостистељски објекат да покажу и лични документ са фотографијом, како би се избегла злоупотреба.

"Очитавањем кју-ар кода добија се тачна информација о вама да ли сте у статусу зеленом - оспуњавате све критеријуме, или у црвеном и не испуњавате све критеријуме, тако да сви грађани су навикли на овај сертификат. Он се шаље на мејл приликом сваке вакцинације или сваког тестирања, а може се преузети и са сајта Е-управе, а за грађане који нису вични томе то могу урадити у пошти", рекао је Вукашин Гроздић, саветник председнице Владе.

Да бисте добили дигитални зелени сертификат, потребно је да се пријавите на портал Е- управе. Након тога појавиће се зелено дугме - Покрени услугу. Када притиснете тастер, проверите податке и потврдите имејл адресу, за само неколико минута биће вам послат сертификат електронским путем.

Већина га има на телефону у форми електронског или мобилног документа. Угоститељи у Србији постају контролори, најчешће електронски, јер мало ко носи са собом папир.

"Сви који буду примењивали ову меру а који раде организације догађаја потребно је да са андроид продавнице или епл продавнице преузму кју-ар код читач - има различитих произвођача, могу узети било који, бесплатни су. Примена функционише на начин тако што ће узимати од лица које ће им прилагати свој ковид сертификат уз њега и свој лични документ, како би се утврдило да сертификат припада тој особи. Битно је да докумет буде са сликом, то може бити лична карта, возачка дозвола, индекс", каже Гроздић.

За сада, улазак уз зелени сертификат важи само за угоститељске објекте у вечерњим сатима. Из Кризног штаба најављују да би ово правило ускоро могло да важи и за нека друга места.

До тада, из Владе стиже вест да ће у суботу и недељу у контролу угоститељских објеката кренути све инспекције. За викенд ће се проверавати како функционише систем, а кажњавање је од понедељка.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи