Читај ми!

Епидемијска ситуација изузетно тешка – на респиратору више од 270 пацијената, међу њима и деца

Годину и по дана од почетка пандемије коронавируса, болнички капацитети у Србији су попуњени скоро до максимума – хоспитализовано је 6.708 пацијената од којих су 273 на респиратору, међу њима су и деца. Због свега тога Кризни штаб је јуче донео одлуку о увођењу ковид пропусница за све угоститељске објекте у затвореном. Очекује се да прва следећа мера буде потпуни прелазак на онлајн наставу.

Епидемијска ситуација се не смирује. Вирус је, према последњем пресеку, потврђен код још  7.745 особa од 24.984 тестиранa узорка. Од последица заразе преминуло је 58 особа.

На болничком лечењу је 6.708 особа, док се на респиратору налазе 273 пацијента.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.070.705 случајева коронавируса, а тестиране су 6.070.752 особе.

До сада су од последица заразе преминуле 9.272 особе. Проценат смртности је 0,87.

На то колико је епидемијска ситуација у земљи озбиљна, упозорава и број деце оболеле од ковида 19, од којих су нека и на респиратору, а пре два дана преминуо је ученик средње школе у Крушевцу, који је био позитиван на коронавирус.

Због лоше епидемијске ситуације, Кризни штаб је јуче донео одлуку да од 23. октобра, од 22 часа уводе ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном.

Епидемиолог и члан Кризног штаба, проф. др Бранислав Тиодоровић, рекао је за РТС да су ковид пропуснице само увод за мере које ће уследити.

Поручио је да имамо велико заражавање код деце, да су нека и на респиратору те да је медицински део Кризног штаба за потпуни прелазак на онлајн наставу. 

Премијерка Ана Брнабић изјавила је, после седнице Кризног штаба, да је епидемијска ситуација катастрофална, и додала да непоштовање мера сви виде и нико не реагује, због чега се кренуло у пооштрену контролу. 

Начелница анестезиологије у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" Душка Игњатовић истакла је да Србија мора да се угледа на земље које су увеле строге мере и имају резултате, попут Италије. 

Струка истиче да су мере неопходне, али и да ниједна мера не може да замени вакцинацију и зато апелују на грађане да се вакцинишу уколико то нису урадили до сада. 

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи