Читај ми!

Инфективна клиника без слободног кревета, у болници 90 одсто невакцинисаних

У Инфективној клиници нема више слободних места. Сваког дана прегледају око 200 пацијената, а почетком августа их је прегледано 70-так. Заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести КЦС-а др Ивана Милошевић каже да је у клиници 90 одсто невакцинисаних.

Данима је највише заражених у Београду. Готово сваки трећи - према последњем пресеку. 

Заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести КЦС-а др Ивана Милошевић рекла је за РТС да имају много болесника и сада је ситуација да чим једног болесника отпусте примају другога.

"Велики је притисак на пријемну амбуланту. Колеге које тамо раде су под континуираним притиском већ годину и по дана. Неминовно је да се чека на преглед", навела је Милошевићева.

Према њеним речима, болесници чекају до последњег тренутка па се онда јаве лекару, није поента колико ће чекати, већ је поента да добију правовремену терапију. Апеловала је на све заражене да се што пре јаве лекару.

"Место заражавања је обично било који вид социјалног контакта, прославе, изласци, било која ситуација где се није носила маска. Видим у аутобусу људе који не носе маску и не могу да верујем", нагласила је докторка.

Истакла је да су у болници углавном невакцинисани болесници, млађи, средовечни мушкарци, гојазни су они који имају тешку клиничку слику.

"Вакцинисани пацијенти, којих је мање од 10 посто, су они који имају тешке хроничне болести. Претходно здрави и вакцинисани, ако се и заразе, углавном имају клиничку слику која не захтева хоспитализацију", каже Милошевићева, додајући да је више од 90 одсто невакцинисаних у Инфективној клиници.

Говорећи о нековид пацијентима, каже да хив позитивни болесници имају континуирани пријем, они са хроничним хепатитисима у овом тренутку раде као консултативна служба.

У току је реновирање Инфективне клинике, која је основана 1926. године. Милошевићева каже да је доста већ урађено, да су сада смештени у реновираној половини, а питање је дана када ће се прећи и у другу реновирану половину зграде, што ће значити да ће болесници добити достојанствене услове за лечење, а лекари достојанствене услове за рад.  

среда, 16. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи