Читај ми!

Дневно се у ковид болницу у Батајници прими до 100 болесника, често одмах иду на интензивну негу

Сваки кревет који је испражњен у ковид болници у Батајници се врло брзо попуни, рекла је за РТС заменица директора те болнице др Јелена Величковић. Истакла је да је сваки талас епидемије донео неко ново изненађење и да лекари још увек пуно уче о овој болести.

Помоћница директора ковид болнице у Батајници др Јелена Величковић рекла је да је ситуација у тој болници сваког дана слична и да се капацитети болнице стално врте око максималне попуњености.

"Јутрос смо дочекали са 816 болесника у болници и 98 болесника у јединицама интензивног лечења. Број пријема током сваког дана је од 70 до 100", навела је др Величковић.

Истакла је да се сваки кревет који је испражњен у највећој ковид болници у Србији врло брзо попуни.

Највећи број пацијената у Батајници је невакцинисан, а др Величковић је нагласила да је код млађих особа приметан веома брзи развој клиничке слике која говори да ће се брзо развити до најтежег облика.

"Вакцинисане особе које несрећом заврше у болници, због нешто теже клиничке слике, а то су обично старије особе које имају пратеће болести које додатно компликују тежину клиничке слике, по природи ствари се нешто теже опорављају него људи који су претходно били здрави. Међутим, код младих особа, који су неотпорни према вирусу и који су развили у пуној форми слику ковид 19 болести, опоравак је веома дуготрајан и врло исцрпљујућ", навела је заменица директора болнице у Батајници.

Нагласила је да је у односу на претходне таласе, потрошња кисеоника у актуелном налету вируса далеко већа и да се бележе веома тешке клиничке слике по самом пријему.

"Пре него што уђемо у црвену зону у информационом систему погледамо какви су били пријеми претходног дана и врло често су то, да не кажем, готово по правилу, од самог пријема велики протоци од 10 или 15 литара кисеоника, а такође, неретко, болесници се од пријема примају у јединице интензивног лечења где само кисеоник преко маске није довољан, већ мора бити неки напредни вид респираторне потпоре", истакла је Величковићева.

Додала је да се клиничка слика најтежих пацијената мења из сата у сат и да су због тога они смештени у одељења интензивне неге.

"Сваки талас епидемије донесе неко изненађење" 

Др Јелена Величковић је навела да сваки талас епидемије донесе неко изненађење.

"Прошлогодишњи летњи талас нас је изненадио због тога што је то респираторна инфекција и нисмо очекивали да неће имати неки сезонски карактер, па смо научили да на то не треба да рачунамо. Затим, нисмо очекивали да ће погађати у тако тешкој форми млађе особе, а још мање да ће погађати и децу, што виђамо у последње време, да се и то дешава", казала је Величковићева.

Нагласила је да још увек пуно уче о овој болести и да верује да ће их ковид и даље изненађивати.

На питање шта прво помисли када уђе у јединице интензивне неге, др Јелена Величковић је рекла да се и поред баријера контакт са пацијентима остварује на разне начине - лепом речју и додиром, између осталог.

"Оно што помислим је да ли ћу моћи и даље да комуницирам са мојим пацијентима, јер је током ноћи могла да се промени њихова клиничка слика, да они буду интубирани, да буду седирани дубоко или да неке од њих не затекнем на својим местима. То је оно што нас све забрињава и уноси зебњу пред улазак у јединице интензивног лечења", навела је Величковићева.

"Не можемо нормализацију живота постићи тако што се нећемо вакцинисати"

Истакла је да је много слика из црвене зоне које не бледе после 18 месеци и поменула младе колеге који су, како је навела, унели жара у лечење болесника, учећи да раде свој посао на најтежи начин.

"Њихове сузе и њихово огорчење због тога што и поред великих напора некада исход није добар. То је веома упечатљиво за мене као лекара, за неког ко се бави радом са студентима и са млађим колегама, тај тежак начин кроз који су морали да прођу да би постали лекари, а постаће сјајни лекари", рекла је др Јелена Величковић.

Поручила је да ковид нећемо победити ако наставимо да се понашамо као да та болест не постоји.

"Не можемо нормализацију живота по сваку цену постићи тако што се нећемо вакцинисати, тако што ћемо игнорисати епидемиолошка правила која важе већ годину и по дана - не носити маске, имати ризична и непотребна окупљања у затвореном простору, иде зима, и гледати како око нас наши ближњи и наши пријатељи обољевају, а неки од њих и умиру", нагласила је др Јелена Величковић и додала да то није начин како ковид може да се победи.

среда, 16. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи