Читај ми!

Ашанин: Велики притисак на Клинички центар Србије, ковид болнице пуне

Клинички центар Србије од почетка пандемије трпи посебан притисак. Сви нековид пацијенти из целе Србије долазе у ту установу и на ВМА. У току 2019. за овај период године било је око 160.000 прегледа, а на данашњи дан у овој ковид години већ 260.000 прегледа. У ковид болницама је најтеже јер су болнице КЦС пуне, каже за РТС проф. др Милика Ашанин, директор Клиничког центра Србије.

Гостујући у Београдској хроници проф. Ашанин истиче да је у ковид болници у Батајници тренутно 815 болесника, од чега су 103 болесника у јединицама интензивне неге, 71 болесник је интубиран, а у дану за нама било је 80-так пријема.

"Што се тиче Инфективне клинике, као наше друге ковид болнице, и тамо је ситуација тешка. Већ данима болнички капацитети у тој болници су препуњени", наглашава директор Клиничког центра Србије.

Према његовим речима са медицинским особљем КЦС обезбеђују рад једне велике ковид болнице као што је Батајница.

Додаје да у тој болници има 930 расположивих болничких капацитета од чега 250 кревета у јединици интензивног лечења.

"У овом моменту у тој болници има више од 1.100 медицинских радника. Око 450 лекара и преко 700 медицинских сестара и техничара. КЦС, што се тиче лекара, обезбедио је 85 посто кадра и 70 посто медицинских сестара, техничара, рендген техничара, лабораната, а остатак је из других установа", каже проф. др Милика Ашанин.

Од почетка епидемије 550.000 амбулантних прегледа 

Истиче да ситуација са короном дуго траје и да су се организовали и уиграли и успевају да на два фронта одрже рад и у ковид и не ковид делу.

"Нама је најважније да се ургентна стања збрињавају, имамо и одређене приоритете - пацијенти који су у погоршању, хронична стања која више не могу да се одлажу су у првом приоритету. Успели смо, што се тиче не ковид пацијената, да у три сегмента одржимо рад наше установе: амбулантни рад, рад у дневним болницама и болничко збрињавање", поручује директор Клиничког центра Србије.

Наглашава да је то јако важно зато што су многе болнице на територији Београда у међувремену постале ковид болнице, тако да су успешно прихватили те пацијенте.

"Од почетка ковида до данас урадили смо око 550.000 амбулантних прегледа. То се нарочито одразило на рад Ургентног центра. У току 2019. године за овај период године ми смо имали око 160.000 прегледа, а ми смо на данашњи дан у овој ковид години имали већ 260.000 прегледа", наглашава Ашанин.

Додаје да је у служби ургентне медицине јако добро организовано одељење изолације. На самом уласку пацијенти бивају тријажирани и они који имају високу сумњу да можда у позадини свега постоји ковид инфекција примају се на одељење изолације и ту се ради комплетна дијагностика.

Вакцинисано око 65 одсто медицинског особља 

Сви они који се примају на лечење у Ургентни центар или у неку од клиника тестирани су брзим тестовима.

Што се тиче броја вакцинисаног медицинског особља др Ашанин истиче да су постигли задовољавајући ниво имунизације међу запосленима - око 65 посто .

"Међу њима доста и оних запослених који су прележали корону, радимо на томе да сви буду вакцинисани. У овом моментру "ван строја" имамо 114 радника због короне", поручује директор КЦС.

Додаје да ће нова зграда клиничког центра имати 86.000 квадрата, 500 болесничких кревета од чега 200 у јединици интензивног лечења, 50 кревета у дневној болници, 30 операционих сала, центар за разна снимања рендген кабинети, скенери, магнетне резонанце.

"Цео Ургентни центар прелази у нову кулу клиничког центра. У овом моменту то су слични капацитети око 300 кревета. Радиће се три гараже са око 2.000 паркинг места", закључује Ашанин.

среда, 16. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи