Читај ми!

Вакцинација против сезонског грипа од 15. октобра, вакцина против ковида може се примити истовремено

Све здравствене установе су спремне за вакцинацију против сезонског грипа, која почиње 15. октобра. Обезбеђено је нешто мање од 700.000 доза. Најновији ставови СЗО и Националног комитета за имунизацију показују да се вакцина против грипа и вакцина против ковида могу примити истовремено, савет је да буде у различите руке, каже за РТС директорка Института "Батут" др Верица Јовановић.

Верица Јовановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да ће грађани у појединим локалним самоуправама имати тачану информацију где и како треба да се вакцинишу.

Према њеним речима, сада се улази у праћење сезоне грипа и кретање грипа у овој сезони.

"Очекујемо да ће ова година бити попут претходне, да нећемо имати вирус грипа, јер прошле године није идентификован у лабораторијама. Понашамо се на исти начин као и сваке сезоне, с тим што ове године имамо још једно додатно оптерећење и ризик на који заједнички треба деловати, а то је ковид 19.", истакла је директорка Института "Батут".

Докторка Верица Јовановић изнела је најновије ставове Светске здравствене организације када је у питању вакцинација против ковида и грипа, и ставове и Националног комитета за имунизацију, да се вакцина против грипа и вакцина против ковида може примити истовремено, а савет је да буде у различите руке.

Докторка је додала да се против вируса грипа се штитимо истим мерама као и против ковида - личне мере заштите, ношење маске у затвореном простору, дистанца када смо у колективима.

"Саветујемо да све особе које су у ризику и старије од 65 година дођу до вакциналних пунктова Домова здравља и приме вакцину против грипа", поручила је директорка Института "Батут".

Вакцинисано око 54 посто одраслог становништва

До сада подацима којима располажемо једну дозу је примило 2.885.015 грађана, две дозе 2.771.571 особа и три дозе 648.584 особе. Када је у питању обухват вакцинацијом одраслог становништва старијег од 18 година, негде око 54 посто одраслог становништва Србије је вакцинисано. То није довољно ни за колективну заштиту ни за индивидуалну заштиту ширења ковида у породици", поручила је др Верица Јовановић.

Према њеним речима, ниједна вакцина која се стави на коришћење у здравстевом систему не може бити стављена у употребу без сертификата Агенције за лекове Републике Србије.

"То је институција која има обавезу да провери квалитет вакцина, садржај и изда сертификат којим се потврђује да лек или вакцина може да се користи у лечењу становништва Србије. То је устаљена процедура", објашњава директорка Института "Батут".

Наглашава да свака вакцина има свој активни састојак и одређене додатке. Активни састојак у вакцинама против ковида је или мртав вирус, комплетан геном или се ради о делу тог вируса који иницира развој антитела.

"Ту се налазе и одређене количине додатака који се користе за производњу вакцине чија је концетрација врло ниска и у складу са међунардно препорученим стандардима", истиче др Јовановић.

Додаје да праћење коришћења свих вакцина против ковида показује да су вакцине безбедне. Институт "Батут" и Агенција за лекове имају обавезу да прате нежељене догађаје и до сада регистровано 620 нежељених догађаја.

"Није било миокардитиса, перикардитиса, према томе вакцине су безбедне", поручила је
директорка Института "Батут" др Верица Јовановић.

среда, 16. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи