Читај ми!

Иако има никад више оболелих, Колубарски округ и даље на зачељу по броју вакцинисаних

Упркос највећем броју оболелих од почетка пандемије, општине Колубарског округа и даље су на зачељу по броју вакцинисаних. У Лајковцу је првом дозом вакцинисано мање од 30 одсто људи. Слично је у Мионици, Љигу, Осечини. У Убу је ситуација нешто боља.

У ковид амбуланти лајковачког Дома здравља ових дана бележи се рекордан број прегледа и позитивних пацијената. Међу стотинама новооболелих 90 одсто је невакцинисаних. Дневно се да тек неколико првих доза вакцина.

"Данас имамо први пут у протеклих седам па до десет дана двоцифрен број првих доза, протеклих дана било је то мање од десет", каже Наташа Ћурчић, медицинска сестра Дома здравља Лајковац.

"Последњих можда месец дана ми смо дали преко 150 односно 200 доза. То је одличан број за Лајковац уопште. Дом здравља Лајковац је тренутно сада на 27 одсто вакцинације првих доза", додаје др Јована Радовановиц, директорка Дома здравља Лајковац.

И на Убу највећи број прегледа од почетка пандемије. До сада је оболело 16 одсто становништва.

"Доктори су некада буквално преседели смену, а буде по пет, шест само на вакцинацијама. А ми смо одржавали те пунктове да би људи схватили колика је потреба за имунизацијом. Међутим, то уопште није било присутно у свести наших грађана док сада није кренуо овај четврти талас", истиче др Биљана Николић, директорка Дома здравља Уб.

У убској општини вакцинисано је више од 7.000 житеља што је нешто мање од трећине.

Бољу имунизацију у Колубарском округу до сада није подстакла ни теренска вакцинација, као ни друге активности које се организују уз добру сарадњу са локалним самоуправама.

"Проценат комплетно вакцинисаних у Ваљеву је 42 одсто у односу на пунолетно становништво, а 35 одсто у односу на укупан број становника. Тај проценат је знатно нижи у околним општинама", наводи др Марија Гавриловић, директорка Завода за јавно здравље Ваљево.

У здравственим установама у Колубарском округу најављују нове редовне акције имунизације у селима.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи