Читај ми!

Ружић: Образовни систем није и неће бити место трансмисије, вирус долази споља

У Новом Пазару, Ужицу и Ивањици ђаци ће наставу наредне недеље пратити од куће. Комбиновани модел по коме се један дан учи у школи, а други од куће важиће у 18 општина. Исто важи и за ученике 7. и 8. разреда основних школа у Ивањици, Лајковцу, Ваљеву и Крагујевцу. Министар просвете Бранко Ружић каже за РТС да образовни систем није и неће бити место трансмисије, као и да вирус долази споља. Истиче да је после летњег одмора дошло до пораста броја заражених, али да је добар показатељ што ће наредне недеље дупло мање локалних самоуправа наставу похађати по комбинованом моделу.

Бранко Ружић наглашава да је образовни систем најбезбеднији, као и да показује највећу резистентност.

"Прошле недеље смо имали 48 школа у којима се одвијала настава по комбинованом моделу, већ јуче смо донели одлуку да следеће недеље буде далеко мање – четири основне школе седми и осми разред и 18 средњих ће ићи по комбинованом моделу и три јединице локалне самоуправе су у црвеној зони и по онлајн моделу", навео је Ружић.

Истиче да образовни систем нити јесте нити ће бити место трансмисије, као и да вирус долази споља.

"Дугујемо захвалност на одговорности и дисциплини како ученицима тако и наставницима и ваннаставном особљу, као и увек до сада. Мислим да ту показујемо заиста добре резултате", додао је министар.

Навео је да је чињеница да је после летњег одмора дошло до забрињавајућег пораста броја заражених.

"Мислим да је важно да и на Кризном штабу коначно донесемо мере које ће општу популацију на неки начин мотивисати да се у што већем броју вакцинишу, јер то је и једини начин да спречимо да и у образовном систему буде заражених", рекао је Ружић.

Истиче да број заражених и изолованих ученика не прелази 1,4 процената, а када је реч о наставном и ваннаставном особљу, то је негде око 1,8 одсто.

Додаје да најпрецизније податке има Институт за јавно здравље "Батут".

"Ми и тиму за школе где нијансирамо те мере у односу на семафор модел заједно са здравственом струком и представницима 'Батута' доносимо те одлуке. Оно што јесте благи оптимистични показатељ јесте да је претходне недеље 48 јединица локалне самоуправа радило по комбинованом или онлајн моделу, а да ће наредне недеље бити скоро дупло мање", поручио је Ружић.

Када је реч о тестирању ученика у школама, Ружић истиче да су о томе разговарали, али да је то пре свега питање за Кризни штаб.

"Идеја је била да уз сагласност родитеља на неком малом узорку управо покажемо и докажемо да је образовни систем безбедан и мислим да ћемо то свакако као одлуку доносити на Кризном штабу уколико се процени да је потребно", рекао је министар и додао да су најважнији дисциплина и вакцинација.

Говорећи о томе колико има вакцинисаних просветних радника, Ружић каже да тај број у просвети не одудара много од бројева у општој популацији – нешто преко 53 процента.

"Ја и даље апелујем, не само на просветне раднике него на целу популацију да се вакцинишу, јер је то једини начин да се супротставимо овом вирусу и да не оставимо тај маневарски простор за мутирање вируса и да се стално вртимо у круг. Мислим да је то показатељ личне одговорности и солидарности са другима", закључио је Ружић.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи