Читај ми!

Све више заражене деце у Јабланичком округу, отворена дечја ковид амбуланта

У протеклих десетак дана епидемијска ситуација у Јабланичком округу се погоршава. Готово половина тестираних је позитивна. Међу оболелима је све више деце, па је због тога у Лесковцу отворена дечија ковид амбуланта.

Служба спортске медицине при лесковачком дечјем диспанзеру претворена је у ковид амбуланту. Вирус се међу децом брзо и лако шири, кажу лекари, а бројке потврђују.

За шест дана око 300 прегледа. Две трећине су школарци. Највише је оболелих средњошколаца и ученика старијих разреда основне школе.

"Комплетно лечење и праћење ковид позитивног детета радимо ми овде у нашој амбуланти и ампулирану терапију дајемо. Иначе, клиничка слика блажа него код одраслих, немамо компликације и спорадично се јавља упала плућа", каже др Слађана Цветановић, начелница Дечјег диспанзера у Лесковцу

Са процентом позитивности од близу 50 одсто и са више од 200 заражених дневно у Јабланичком округу ово је најтежи период од почетка епидемије, кажу у лесковачком Заводу за јавно здравље.

"Имамо велики број породичних епидемија. Имали смо и раније, али сада знатно више. Не очекујемо смиривање ситуације можда чак и погоршање, па из тих разлога поново позивамо сва она лица која нису примила ниједну дозу вакцине да се у што краћем временском року вакцинишу", истиче др Зорана Кулић, епидемиолог Завода за јавно здравље Лесковац.

У црвеној зони је поново шест одељења лесковачке болнице где је ангажовано 60 лекара и троструко више медицинских сестара и техничара.

После четири и по месеца опет више од 100 пацијената на лечењу, а 90 одсто са кисеоничком потпором.

"Већ долазимо до тога да имамо између 15 и 20 пријема дневно тако да се болница полако пуни. Како се пуни тако ширимо капацитете. Тежи случајеви који код нас можда захтевају интензивну негу се возе у Ниш и Крушевац", наводи др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац.

У Јабланичком округу до сада је вакцинисано 43 одсто одраслих, трећу дозу примило је нешто више од 11.000 људи. Уз имунизацију стручњаци апелују и на већу одговорност свих у придржавању и контроли спровођења противепидемијских мера.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи