Читај ми!

Све више заражених трудница - неопходно да се вакцинишу и оне и сви око њих

Клиничко-болнички центар "Др Драгиша Мишовић" поново збрињава ковид пацијенте, али раде и у нековид режиму. Болница за гинекологију и акушерство помаже и ковид и нековид пацијенткињама, трудницама и породиљама. Начелница гинекологије др Слађана Михајловић за РТС каже да треба да се вакцинишу и труднице и дојиље, да плаћамо данак невакцинисању и да је све више заражених трудница.

У овом тренутку у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" налази се 170 ковид пацијената, готово сваки четврти захтева неку врсту кисеоничке потпоре, а на лечењу је 40-ак деце. Начелница гинекологије др Слађана Михајловић за РТС објашњава да раде у двојном режиму.

"Све наше труднице, породиље се код нас лече, контролишу. Што се тиче ковида, изванредном одлуком министарства сва породилишта имају ковид одељење, организовано за заштиту пацијенткиња које су ковид позитивне", објашњава Михајловићева.

Додаје да се код њих лече труднице које су са средње тешком и са тежом клиничком сликом на одељењу интерне болнице, као и да су ту четири труднице које су стабилног клиничког стања.

"Имамо две порођајне пацијенткиње. Једна је код нас у болници и данас одлази, а друга је у интензивном делу интерног одељења. Она је хитно збринута, урађен је хитан царски рез и сада је доброг општег стања", наводи за РТС докторка.

"Вакцинација је обавезна" 

На питање да ли су труднице угроженије због новог таласа који се брже шири због делта соја, Михајловићева каже да данак невакцинисању плаћамо сада, нарочито због страха младих жена да неће моћи да остану трудне уколико се вакцинишу.

"То треба да се прекине истог трена, да се вакцинишу. Сви око њих треба да се вакцинишу да бисмо имали здраву популацију", наводи начелница гинекологије.

Њен савет је да се вакцинишу жене пре него што планирају да остану у другом стању, а ако су трудне да прође 12 недеља, те да онда приме Фајзерову вакцину, али и да могу да се вакцинишу и ако су се породиле и доје. "Вакцинација је обавезна", наводи Михајловићева.

Према њеним речима, велики је број трудница које су ковид позитивне.

"Прво, ако су у другом стању дођу гинекологу, а оне треба да оду у ковид амбуланту дома здравља или инфиктивне клинике. Када их прегледа лекар интерниста, инфектолог и каже да су евентуално за хоспитализају, одлучује се на нивоу болница где да буду распоређене", објашњава Михајловића.

Додаје да ће их и даље контролисати њихов гинеколог, али у делу где се контролишу ковид позитивни.

Теже клиничке слике трудница

Др Слађана Михајловић каже да су у марту и априлу прошле године биле лакше клиничке слике заражених трудница, али да је дошло до рапидног повећања броја заражених трудница и тежих клиничких слика.

"Имали смо, нажалост, труднице које су изгубиле битку са ковидом. Свима треба да буде јасно да је ова болест о којој и даље не знамо све. Неминовно је да је вакцинација потребна да би клиничка слика била блажа, уколико се уопште разболе од ковид инфекција."

Начелница гинекологије закључује да "свако ко је иоле свестан свог здравља треба да се вакцинише".   

четвртак, 17. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи