Читај ми!

Бројеви данима близу максимума, да ли би ковид пропуснице погурале вакцинацију

Епидемијска ситуација се компликује. Све већи број пацијената на болничком лечењу. Стручњаци и даље апелују да се грађани вакцинишу како би избегли тешко стање.

Укупан број регистрованих случајева у Србији је 860.431, а до сада су битку са коронавирусом изгубиле 7.733‬ особе, што указује да је проценат смртности 0,90 одсто.

Међу оболелима су све млађи пацијенти, упозоравају лекари из црвене зоне. Међу зараженима има и деце.

А у Универзитетском клиничком центру у Крагујевцу најмлађи пацијент је беба рођена пре девет дана код чије мајке је такође потврђено присуство коронавируса.

"У Центру за неонатологију тренутно се налази једна ковид позитивна беба, стара је девет дана. Имала је лакшу до средњетешку клиничку слику, праћену температуром, али стање бебе је побољшано. Тако да саветујемо трудницама да се чувају, мада је по Светској здравственој организацији и наши ставови су – иако је мама ковид позитивна, треба да доји своју бебу", наводи др Драгана Ристић, директорка Центра за неонатологију УКЦ Крагујевац.

Кризни штаб и држава разматрају и увођење ковид пропусница. О томе још није донета коначна одлука.

Заменик директора Института за мајку и дете "Др Вукан Чупић", професор Владислав Вукомановић, каже за РТС да предлог за увођење ковид пропусница подразумева да оне буду неопходне старијима од 16 година.

"Мислим да ће оне ускоро бити уведене, а све у циљу мањег преношења заразе са особе на особу", закључио је доктор. 

Страх од делта соја навео је неке земље да појачају имунизацију људи који су већ до сада два пута вакцинисани против коронавируса.

Mеђу њима је и Србија. С друге стране, Светска здравствена организација затражила је од богатих држава да одложе вакцинацију трећом дозом све док све земље не вакцинишу најмање 40 одсто становништва.

четвртак, 17. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи