Читај ми!

У Србији све више болница у ковид систему, Француска суспендовала невакцинисане здравствене раднике

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 7.602 особe од 26.183 тестиране. Од последица заразе преминуо је још 31 оболели. На болничком лечењу je 3.901 особa, од којих се на респиратору налази 156 пацијената.

Епидемијска ситуација у Србији је све сложенија, расте број заражених и преминулих, али и број пацијената на болничком лечењу и респиратору.

Лекари понављају да је једини излаз из епидемије вакцинација, а надлежни подсећају да ће се строже контролисати важеће мере.  

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић каже за РТС да су ковид пропуснице најефикасније и најправичније решење

"Неки сматрају да је то кршење људских права, али зависи од тога о чему тачно говоримо. Мислимо на неко окупљање, где је забава, што није насушна потребна, да је потребно да би се обезбедила сигурност оних који су ту, да се том месту приступа или са доказом о вакцини, негативним тестом на ковид, или да је прележао болест", истакао је Јанковић.

Говорећи о вакцинацији трудница, наводи да се оне не вакцинишу у првом триместру из предострожности док се не формирају сви органи бебе. 

"Никакав штетни ефекат ни по мајку ни по плод нема вакцина. Све вакцине које не спадају у живе, а ниједна против ковида то није, давале су се трудницама и раније, безбедне су. Много је безбедније вакцинисати трудну жену него ризиковати да добије ковид", истиче имунолог.

Проф. др Александар Вуксановић наводи за РТС да би против коронавируса требало да се вакцинишу и пацијенти којима је већ урађена трансплантација бубрега, и сви они који су имали или имају неке друге урогениталне болести.

"Што се тиче уролошких малигнитета, али и трансплантираних пацијената, апсолутно позив да се вакцинишу јер је то најбоља заштита од последица ковид инфекције. Значи, нема никаквог разлога да ова група пацијената не буде вакцинисана", наводи Вуксановић.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи