Читај ми!

Како путују пи-си-ар тестови од амбуланте до лабораторије

Пи-си-ар тестови, од момента узорковања до обраде у лабораторији, морају адекватно да се чувају. Када транспортни фрижидер стигне до лабораторије, треба да се испрска варикином и стерилише. Како изгледа та процедура?

Пи-си-ар тестови путју у транспортном фрижидеру. Да би резултати били поуздани, неопходно је да се узорци чувају на температури до четири степена. Драган Николић је један од возача задужених за достављање брисева oд ковид амбуланте "Топличин венац" у Поп Лукиној улици у Београду до лабораторије "Ватрено око".

"Одлазимо сваког дана око 12 сати где нам сестра изнесе фрижидер који је већ припремљен са узорцима и доносимо га овде, значи сваки дан у том периоду између 12 и 13 сати отприлике", прича Драган Николић.

Када стигне до лабораторије, свако ко доноси узорке, транспортну кутију мора да испрска варикином и убаци је у преносну комору, одакле је преузимају лаборанти и поново дезинфикују пре отварања.

У понедељак је у ковид амбулантама, само на територији општине Палилула, обављено више од 470 прегледа и узето око 260 брисева, који се шаљу у надлежне државне лабораторије за пи-си-ар тестирање.

"Сви домови здравља то исто раде. Све то кад саберемо ми долазимо до цифре од 20 и нешто хиљада одрађених пи-си-ар тестова у Србији, видели сте од 20.000 буде позитивних 6.000 и нешто, значи то је обухватно ковид амбуланте и ових који раде пи-си-ар тестове по потреби", наводи Александар Стојановић, директор Дома здравља Палилула.

У лабораторији "Ватрено око" дневно може да се прегледа до 2.500 узорака. Овде стижу клинички узорци из готово свих домова здравља у Београду, из Новог Пазара, Клиничког центра Србије и неколико болница.

"Ми сваког дана радимо контролу стерилности свих наших апарата на којима уствари обрађујемо ове узорке, значи услов је да кад се заврши једна смена, да се све то стерилише и направи тако да нема нити трагова хуманог материјала нити трагова вируса"

Према подацима сајта covid19.rs, у протекла 24 часа тестирано је 27.927 грађана. Да би тестови били поуздани, важно је да свако свој део посла обавља сто одсто тачно, од момента узорковања, преко транспорта, до утврђивања резултата пи-си-ар или антигенског теста.

четвртак, 17. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи