Читај ми!

Готово сви корисници установа социјалне заштите пријавили се и за трећу дозу

Вакцинација трећом дозом почела је и у установама социјалне заштите. Највеће интересовање је међу старима који живе у геронтолошким центрима. После прве две дозе показало се да, и ако оболе имају лакшу клиничку слику, упркос годинама и хроничним болестима.

Када је прошле године у децембру почела вакцинација корисника, Душанка Главичић, која живи у дому на Бежанијској коси, прва је вакцинисана. Међу првима је стала и у ред за трећу дозу.

"Осећам се још безбедније и још боље. Нисам имала никакве реакције на вакцину, примила сам Фајзерову и трећу, жао ми је што млади људи неће да се вакцинишу", каже Душанка.

Вирус је ипак ушао у један београдски дом. Заражено је 12 корисника, десет је без симптома, а двоје са лакшом клиничком сликом.

"Гледајући да је само у једном од шест објеката код свега 12 корисника регистрован вирус, и њихове клиничке слике, видимо значај вакцинације и кроз нашу установу на сваком кораку само се може чути реченица - колико вакцина значи", наводи Милица Ђорђевић, помоћница директора Геронтолошког центра Београд.

У нишком Геронтолошком центру, који је у првом таласу имао највише оболелих, обустављена је вакцинација трећом дозом, због стомачних проблема корисника.

"Ја очекујем у наредних десет дана у договору и са Министарством здравља урадимо тај цео посао", истиче др Милорад Јеркан, директор Дома здравља у Нишу.

За вакцинацију корисника трећом дозом пријавило се и 100 приватних домова.

"Преко 90 посто људи који су били на претходним списковима за прву и другу дозу су на истим овим списковима. Код нас се ништа посебно не попушта са мерама, и даље је превентивно све оно што је било неопходно од почетка и сада је на снази", указује Радослав Миловановић, председник Удружења приватних домова за старе.

У зависности од епидемијске ситауције предузимаће се и нове мере, кажу у ресорном Министарству. Лакше се дише јер је више од 90 посто старих у домовима примило обе дозе вакцине, трећу већ њих 2.000.

"У неким установама још није започела вакцинација зато што имају спорадичне случајеве обољевања, међутим очекујемо у наредне две недеље да ће практично овај број око 90 посто корисника да добије и трећу дозу јер имамо изузетно велику заинтересованост", напомиње министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Почела је и вакцинација деце старије од 12 година у установама социјалне заштите, после препоруке струке и упозорења да од нових сојева короне теже и више оболевају. До сада их је вакцинисано 40 посто.

четвртак, 17. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи