Читај ми!

Велики притисак на здравствени систем, све више болница се враћа у ковид режим рада

У Србији је од почетка епидемије коронавирус потврђен код 800.359 људи, а од последица заразе преминуло је 7.468‬ особа. Тренутно је у болницама више од 2.200 људи, а на респиратору је 129 пацијената.

Према последњем пресеку, у Србији је потврђен 5.831 нови случај заразе, а од борбу са ковидом изгубиле су још 23 особе.

Здравствени систем у Србији трпи све већи притисак. Болнице се враћају у ковид систем рада. У ковид режим улазе и београдске болнице "Драгиша Мишовић" и КБЦ Бежанијска коса, као и КЦ Ниш и лесковачка болница.

Заменик директора Клиничког центра Ниш проф. др Радмило Јанковић рекао је за РТС да очекује и више од 10.000 новозаражених дневно јер је, додаје, покренута спирала експоненцијалног раста коју је тешко зауставити.

"Сад не може да се уради ништа, ову спиралу ћемо тешко зауставити, ово је експоненцијални раст који нико не може да предвиди", рекао је Јанковић.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да апели за вакцинацију не допиру до мозга људи, као и да они више реагују на страх. Истиче да није време за рекреативне наставе и екскурзије ако имамо скоро 6.000 оболелих.

Положен је камен темељац за изградњу нове фабрике за производњу вакцина у Земуну. Председник Александар Вучић рекао је да је поносан што Србија заједно са кинеским и емиратским партнерима покушава и чини се успева да реши и део неких глобалних проблема.

"Поносан сам што смо се дрзнули да будемо храбри, одговорни и озбиљни, али да високо подижемо лествицу, да кажемо себи да не морамо да чекамо на туђе вакцине, да можемо да имамо српску фабрику вакцина", навео је председник.

Због раста броја новозаражених, ЕУ је и званично скинула Србију са листе епидемијски безбедних земаља.

четвртак, 17. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи