Читај ми!

Имунолог Попадић: Не знамо шта нас чека на јесен, у бројевима не видим ништа добро

Имунолог Душан Попадић каже да је четврти талас дошао чак и раније него што су предвиђали и да нису сигурни да на јесен или у рану зиму нећемо имати још један талас. Сматра да грађани не би требало да проверавају ниво антитела пре примања треће дозе јер, како је објаснио, лабораторије које раде анализу не дају тумачење, па од таквог резултата мало тога може да се сазна.

Члан Националног стручног тела за имунизацију Душан Попадић рекао је у Београдској хроници да трећу дозу примају они који су се вакцинисали пре више од шест месеци другом дозом било које вакцине и изразили жељу да добију и трећу дозу.

Напомиње да период од шест месеци од давања друге дозе није универзално правило и да различите земље имају различита правила, али да је то углавном шест месеци.

Истакао је да грађани не би требало да проверавају ниво антитела пре треће дозе.

"Најлакше је урадити анализу, али тумачења анализе нико не даје. Лабораторије које раде анализу не дају тумачење, поготово не у светлу стања пацијента", оценио је Попадић и додао да након таквог једног резултата мало тога може да се сазна.

Навео је да се, што се тиче реакција на трећу дозу, за сада није показало да може да изазове снажније реакције него претходне две.

"Свака трећа доза боља је него прве две"

Упитан да ли препоручује трећу дозу од истог произвођача или комбинованог, рекао је да је свака трећа доза боља него прве две. "Да ли је од истог произвођача или од неког другог, не бих могао да се изјасним", истакао је Попадић.

"Не може да се каже да ће сваком бити исто. Одговор на вакцинацију је једна статистичка појава, ту има одступања од медијалних вредности. Што је за некога боље, за другу особу такав режим не мора да буде бољи. Код свих је боља трећа доза него прве две, али која и каква, то не може нико ником да гарантује", објаснио је имунолог.

Што се тиче вакцинације деце, указао је да је његов став да деци дефинитивно треба омогућити имунизацију.

"Нисмо сигурни да на јесен или у рану зиму нећемо имати још један талас"

Попадић се осврнуо и на нове податке и скоро 2.500 новозаражених, истакавши да бројеви уверавају да је четврти талас поранио.

"Видим да ће ових дана бити 250 новохоспитализованих пацијената од ових 2.500, а да ће 30 од њих да заврши на интензивном лечењу, 20 од њих ће вероватно да умре. Видим да ће за те који буду хоспитализовани требати 100 лекара отприлике, и вероватно 200 сестара да се одвоје од својих нормалних дужности лечења пацијената, и да ће резултат тога да буде још 60 преминулих, не са дијагнозом ковида 19, али корелираће са смрћу ових 20. Ништа добро ту не видим", напоменуо је Попадић.

Четврти талас је, каже, дошао чак и раније него што су предвиђали. "Када и овај талас прође, ми нисмо сигурни да на јесен или у рану зиму нећемо имати још један талас", закључио је Попадић.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи