Читај ми!

У домовима за старе заражено дупло више запослених него корисника – има ли разлога за забринутост

Према подацима ресорног министарства у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих у овом тренутку дупло је више заражених коронавирусом међу запосленима него корисницима – заражено је 20 запослених и 10 корисника. Председник Удружења приватних домова за старе Радослав Миловановић каже за РТС да није могуће условити власнике домова да вакцинишу запослене, јер ниједан закон то не дозвољава.

Радослав Миловановић наводи да су запослени који су заражени коронавирусом вероватно после годишњег одмора дошли да се тестирају, па су сазнали да су инфицирани и нису се вратили на псоао.

"Могу одговорно та тврдим да ниједан од тих радника није радио, па је добио корону и донео ковид у установу. Добра је та одлука да се апсолутно нико не може вратити на посао без негативног пи-си-ар теста", наглашава Миловановић.

Истиче да је ситуација и у приватним домовима за старе стабилна и да је готово 100 одсто корисника вакцинисано и ревакцинисано.

"Почели смо да правимо спискове и вероватно ће од понедељка кренути давање треће вакцине. Немамо неку велику бојазан. Сваки нови корисник који дође, ако није вакцинисан, добије вакцину већ у наредна три до четири дана", објашњава Миловановић.

Истиче да је вакцинисан и доста велики број запослених у домовима.

"Неки не смеју да се вакцинишу због хроничних обољења, а неко је имао корону пре пар месеци, па се вакцинација одлаже. Доста је то добро одрађено. У почетку јесте било мало незнања, несхваћености и неповерења у вакцинацију, али сада је доста велики број запослених вакцинисан", каже Миловановић.

"Није могуће условити власнике домова да вакцинишу запослене"

Миловановић наводи да није могуће условити власнике домова да вакцинишу запослене, јер то ниједан закон не омогућава.

"Можемо са њима да причамо, да им то препоручујемо и да им представимо као чин социјалне одговорности. Верујем да већина власника то понављала својим запосленима, али морам да признам да има оних који неће ни да чују за вакцину и прете да ће дати отказ ако им се наложи да морају да се вакцинишу", каже Миловановић.

Миловановић истиче да има и негодовања због најава да ће тестирање морати да се плати иако је Кризни штаб пре годину дана донео препоруку да се запослени у домовима тестирају бесплатно, што се често коси са оним што се дешава.

Наглашава да је Кризни штаб тело које мора да се прати и да нико не сме да ради у нескладу са њиховим препорукама.

"Спорадично се појави неки институт за јавно здравље који прочита неку другу препоруку, која је мање важна, па су директори тих установа мало у проблему шта и како да тумаче. Нико не може да наплати тестирање раднику или кориснику установе за социјалну заштите, било где у Србији. Неважно је да ли је установа приватна или државна. Закон важи за све исто. На основу закључка Кризног штаба тестирање мора бити бесплатно", наглашава Миловановић.

"Ми смо апсолутно победили" 

У случају да неко од запослених у домовима ко није вакцинисан зарази корисника, Миловановић каже да је одговоран свако ко је у томе на неки начин узрочно-последично учествовао.

"Наравно да је директор установе најодговорнији, али морамо да гледамо и своју савест и одговорност према послу и људима са којима се срећемо", упозорава Миловановић.

Каже да не може да тврди да ли би неко у том случају одговарао пред законом, али подсећа да је прошле године било неколико хапшења у установама где је дошло до масовног заражавања, али и других ствари које нису рађене по закону.

"Не верујем да неко може да одговара за спорадичне случајеве, за једног или два заражена. Ако су посете дозвољене и ако се придржавамо свих мера, ко је онда крив", пита се Миловановић.

Наглашава да морталитет у систему социјалне заштите није већи од било које године уназад.

"Ми смо апсолутно победили. Немамо ситуације које су биле у страним земљама, где су сада тамо домови полупразни. Наши су доста попуњени", истиче Миловановић.

Каже да су домови за старе безбедни и идеални за све људе који из било којих разлога немају довољно добре услове у својој кућној средини.

петак, 18. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи