Читај ми!

Саздановић за РТС: Питање дана када отварамо и четврту клинику за ковид пацијенте у Крагујевцу

Синоћ до 20 сати од 492 тестиране особе 92 су новозаражене у Шумадијском округу, од којих 70 из Крагујевца. Првог августа било је четворо новозаражених. Директор КЦ Крагујевац, проф. др Предраг Саздановић рекао је за РТС да је порасту броја хоспитализованих допринело све - и славља и неодговорно понашање и повратак с летовања. "Питање је дана када ћемо отворити четврту клинику са 40 и нешто места да бисмо се спремили за оно што нас чека ове недеље", рекао је Саздановић.

Са порастом броја заражени, расте и број хоспитализованих.

"Јутрос у 6 часова имали смо 60 пацијената, од тога осам на интензивној нези, двоје на респиратору. Они су у новоформираној јединици за интензивну негу и њихово стање је стабилно", рекао је директор КЦ Крагујевац, проф. др Предраг Саздановић.

Томе је, каже, допринело све.

"И прославе и славља и свакодневно неодговорно понашање, повратак са годишњих одмора. Пре свега мислим на Будву, за коју се испоставило да је један од најозбиљнијих ковид жаришта на Балкану", напомиње Саздановић.

На питање колико је клиника у ковид систему, наводи да постоје три клинике - Инфективна клиника, Клиника за пулмологију, чија је половина у ковиду, и трећа клиника је Интензивна нега на неурологији.

"Питање је дана када ћемо отворити четврту клинику са 40 и нешто места да бисмо се спремили за оно што нас чека ове недеље, а ми очекујемо пораст заражених", нагласио је Саздановић.

Приоритети КЦ Крагујевац су и приоритети целог здравственог система.

"Јуче смо имали састанак са министром Лончаром где је речено јасно да морамо да имамо борбу на два фронта - један је ковид где смо одлични, а други нековид. УКЦ Крагујевац од 1. марта и држи тај план. У последња четири месеца ми смо успели да реновирамо пола операционог блока и да радимо оперативни програм за онколошке пацијенте да не би чекали. Листа је велика и мислим да ћемо то брзо да завршимо", нагласио је Саздановић.

Трећу дозу вакцине посматра као трећу ревакцинаицију.

"Они који су пре шест месеци примили другу дозу да се јаве да приме и трећу дозу, идентичне или било које друге. Примите трећу дозу и не брините у току следеће сезоне, јесени и зиме да ли ћете бити у проблему", рекао је Саздановић.

Додаје да ће у УКЦ Крагујевац сносити кривичну и материјалну одговорност сваки запослени који није вакцинисан, а не дај Боже зарази нековид пацијента.

"Имали смо разговоре очи у очи. Објаснили смо да је доста глупости у оптицају и УКЦ Крагујевавц је достигао 70 посто укупно вакцинисаних. Наставићемо разговоре, покушаћемо да им објаснимо бесмислице које постоје на друштвеним мрежама и за 15 посто смо подигли степен вакцинације", рекао је Саздановић.

У Крагујевцу је за сад вакцинисано око 55 одсто становништва. Противепидемијске мере се скоро уопште не поштују. У затвореним просторима људи који носе маске су изузетак, а не правило, јавља репортер РТС-а.  

петак, 18. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи