Читај ми!

Професор Лалић: Сада је тренутак истине, нема дилеме да ли је вакцинација потребна или не

Вакцина је темељ једне куће и нема дилеме око тога да ли је вакцинација потребна или не, рекао је за РТС декан Медицинског факултета у Београду академик проф. др Небојша Лалић. Поручио је да је сада тренутак истине и да је потребно да стручна јавност буде јединствена у ставу да је неопходно постизање колективног имунитета. Позвао је све који се нису вакцинисали да то учине што пре.

Академик проф. др Небојша Лалић, декан Медицинског факултета, оценио је да смо пропустили најбољи тренутак за имунизацију и да се епидемија неће зауставити сама од себе.

"Оно што смо урадили досада је добро, добили смо снажни инструмент, али није довољно. Није довољно самим тим што број инфицираних расте и све остало, смештених у болнице, заузимање болничких кревета и смртни случајеви. То није ситуација која је алармантна, али је алармантна са једног превентивног становишта, јер уколико се овако настави, неће бити добро", казао је професор Лалић у Јутарњем дневнику РТС-а.

Навео је да сматра да је сада тренутак истине, не само за укупно становништво, већ и за стручну јавност и да је потребно да буду јединствени у ставу да је неопходно постизање колективног имунитета.

"То није једноставно, ја знам, али у сваком случају, ми не можемо давати опречне сигнале, не можемо улазити у нијансе и валере. Истина је једна, вакцинација јесте потребна и једини изузеци од тога могу бити медицински. Ако неко заиста има обољење, ако је неко у таквој ситуацији да не може сада да прими, то не значи да неће моћи за месец или два, али да се мало уозбиљимо на ту тему", истакао је Лалић.

"Гласинама хитно треба стати на пут" 

Говорећи о реаговању Медицинског факултета на петицију против вакцинације, професор Лалић је рекао да је потребна координисана акција на државном нивоу и да су сматрали да неким гласинама хитно треба стати на пут.

"Неке од њих су нажалост кренуле и од чланова наше заједнице, професорâ Медицинског факултета у Београду, али исто тако мислим да једноставно треба бити много јаснији у томе. Ако постоје неке нејасноће, ако постоје неке дилеме, онда се то износи на стручним састанцима, онда се рашчишћавају недоумице кроз стручну расправу и излази се пред јавност са јединственим ставом, јер је ситуација таква да ми не можемо пред јавношћу деловати амбитендентно, на разне стране, са различитим раслојавањима и мишљењима, што код обичног човека ствара конфузију", казао је Лалић.

Додао је да је вакцина темељ једне куће.

"Поставља се питање да ли кућа мора имати темељ или можемо нешто импровизовати, па да је први ветар одува. То је сасвим јасно. С друге стране, вакцина је снажан лек, она код неких, али изузетно малобројних пацијената, прави нежељене ефекте. Број таквих је изузетно мали, а о томе много више могу да кажу стручњаци, имунолози, вирусолози, они који се уже тиме баве, поготову када је реч о корони", истакао је Лалић.

Нагласио је да нема дилеме око тога да ли је вакцина потребна или не.

"Дилема је само око тога да ли се у неким изузетним индивидуалним случајевима од тога може одступити, али за целу причу стицања колективног имунитета нема такав значај као што му се придаје. Отприлике смо дошли у ситуацију да ми развијамо колективну дебату да ли треба или не треба вакцина. Тој дебати нема места", казао је декан Медицинског факултета.

"Трећу дозу треба прихватити као још једну ефикасну медицинску меру" 

Када је реч о трећој дози вакцине, професор Лалић је рекао да су прве студије показале да постоји благи пад утицаја на спречавање обољења и да је потребна додатна вакцина.

"То није ништа ново ни посебно. Вакцинација против грипа је сваке године. Према томе, то је нешто што треба прихватити као још једну од ефикасних медицинских мера", истакао је Лалић и додао да су оболели од дијабетеса у великом ризику и да је смртност у тој групи пре појаве вакцине била за 50 одсто већа.

Лалић је нагласио да ће академска година бити каква буде и епидемијска ситуација и да би требало донети одлуку на државном нивоу, а да ће се Медицински факултет прилагодити посебности наставе.

Поручио је свима који се нису вакцинисали да то учине што пре и да би требало да се консултују са својим лекаром у вези са тим.

петак, 18. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи