Читај ми!

Несигурна епидемиолошка ситуација, да ли нас очекују нове мере

Број новооболелих од коронавируса се из дана у дан повећава и достигао је готово 1.500. Епидемиолози најављују седницу Кризног штаба на којој ће се разматрати о евентуалним новим мерама. Истовремено, јуче је почела да се даје и трећа доза вакцине.

Епидемијска ситуација у Србији се погоршава. Од почетка пандемије регистровано је 734.816 нових случајева, а број умрлих попео се на 7.177 што указује на проценат смртности од 0,98 одсто.

У домовима здравља и на другим вакциналним пунктовима широм Србије јуче је почело давање треће дозе вакцине против коронавируса.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек навео је да нема потребе да се грађани сами пријављују за вакцинацију и да ће добити позив од е-Управе.

Нагласио је да би грађани који нису примили прве две дозе то требало да учине како се вирусу не би омогућило да опстане и да би се избегла катастрофа. 

‬Проф. др Бранислав Тиодоровић члан Кризног штаба рекао је за РТС да се епидемиолошка ситуација оцењује као несигурна са тенденцијом преласка у неповољну.

Тиодоровић наводи да све можемо да урадимо, али ако не прескочимо проценат обухвата од 60-65 одсто вакцинације, а сада смо мало изнад 50 одсто, нећемо постићи добар ефекат.

Проф. Тиодоровић изјавио је да се знају услови под којима се даје трећа доза вакцине. 

"Пре свега то су оне особе које имају пад имунитета, са имунодефицијенцијом. Укључили смо и оне који су изложени својим боравком, у социјалним установама, они који обављају здравствену делатност и сигурно особе које често путују у иностранство", казао је Тиодоровић.

Медицински део Кризног штаба тражио је консултације и седницу, и требало би да се ускоро одржи, потврдио је епидемиолог Предраг Кон.

На столу ће, како очекује, бити питања увођења нових мера и начина одржавања наставе у новој школској години. 

 

петак, 18. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи