Читај ми!

Организам памти борбу с короном – шта кад нестану антитела, објашњава имунолог др Љиљана Софронић

Др Љиљана Софронић, имунолог Инстутута за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) каже за РТС да коронавирус не убија сунце, већ мере и вакцинација. Напомиње да сада излази 11. верзија протокола за лечење ковид пацијената и да постоји изванредна сарадња клиничара и научника. Указује да наш имунски систем памти и да је у борби са коронавирусом важан и ћелијски одговор, а не само ниво антитела.

Љиљана Софронић је гостујући у Београдској хроници изјавила да је њена препорука у вези са трећом дозом вакцине која ће почети да се даје од уторка да треба пратити савете лекара.

"Стручни тим за имунизацију је дао своје препоруке. Дакле, што се имунолога тиче, за нас је важно да пратимо имунски одговор. У овом тренутку јесте за препоруку да се код оних који су угрожени због болести или година да та трећа доза. Зависно коју су врсту вакцине примили, вероватно ће добити исту, а неки ће моћи да се одлуче и за друге вакцине", навела је др Софронић.

На питање да прокоментарише то што неки научници тврде да сунчеви зраци убијају коронавирус, а да расте број заражених, истиче да смо прошлог лета имали јако велики талас.

"Мислим да је то добар показатељ да овај вирус сунце не зауставља, него мере и вакцинација", истакла Софронићева.

Излази 11. верзија протокола за лечење 

Напомиње да је марта прошле године када је почела пандемија објављен први протокол лечења, а сада излази 11. верзија протокола.

"То значи да наши лекари прате све оно што се дешава у свету и примењују све врсте фармаколошке и биолошке терапије. Постоји изванредна сарадња клиничара и научника. Код једне групе пацијената у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" тестирана примена високих доза интравенских имунлоглобулина у спречавању најтеже форме ковида. То је тај АРДС који доводи до смртног искода. И та мала студија је дала изванредне резултате. Стално има нечег новог и то прате наши лекари", каже Софронићева.

На питање зашто се анализира ћелијски одговор, наводи да антитела стварају ћелије којих има више врста.

Антитела значе да се организам пробудио

"Није довољно пратити само антитела у крви. Потребно је анализирати разне врсте ћелија, видети да ли су успешно активиране вакцином и открити колико тих ћелија памти сусрет са вирусом, јер је наш имунски систем паметан и има меморију. Они који су оздравили од инфекције, имају најмање годину дана добру заштиту", указује Софронићева.

Појединци не треба, каже, да прате ништа, они могу да одреде антитела, јер док их имају то јесте знак да се организам пробудио.

"Када нестану то није знак да организам није способан да се бори против вируса, јер ћелије чекају, оне које памте и у тренутку када дође до сусрета са вирусом, оне подстакну и све друге ћелије из имуног система и ћелије убице нападају вирус и уништавају га. Влада и Министарство просвете су одобрили пројекат у коме учествује 'Батут' и Институт за епидемиологију, пратићемо ефикасност вакцине кроз време и тачно ћемо знати колико након које дозе траје меморије и давати препоруке. То ће бити на изабраној групи људи, али ће се односити на све. Знаће ако су примили 'Фајзер' или 'Синофарм' шта им се препоручује", закључује др Софронић.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи