Читај ми!

Број новозаражених коронавирусом расте, последњи тренутак за вакцинацију

Већ неколико дана број новооболелих од ковида 19 на дневном нивоу је изнад хиљаду. Лекари су посебно забринути јер се то догодило већ средином августа, а не на јесен како су првобитно очекивали. Зато апелују да је последњи тренутак да сви они који се нису вакцинисали то учине.

Епидемијска ситуација у Србији се погоршава и извесно је да је четврти талас већ ту. Према последњем пресеку од почетка пандемије укупан број регистрованих случајева је 731.227, а број умрлих попео се на 7.163.

Болнице се пуне, па је број хоспитализованих сада 849.

Стручњак за имунизацију Драгослав Поповић за РТС је рекао да се вирус, на планетарном нивоу, шири кроз невакцинисану популацију.

Поповић истиче да је на глобалном нивоу урађен велики посао, када је реч о вакцинацији, али нажалост, ни приближно ономе што је постављено као циљ.

"Два су кључна проблема - што је остао велики број оних који нису заштићени вакцинама и што је велика неједнакост - највећи број оних који су вакцинисани се налазе у најразвијенијим земљама, а оне друге земље имају проблема јер тек почињу са вакцинацијом. Ако се сви не заштите, нико то неће бити", истиче Поповић.

Свакодневно смо преплављени информацијама о коронавирусу. Уз пандемиjу имамо и инфодемију, која многе збуњује и отежава борбу против ковида 19 на глобалном нивоу.

Стефан Мандић Рајчевић, стручњак за инфодемију поручује да грађани, када је реч о информацијама о коронавирусу, треба да верују пре свега институцијама.

Eпидемиолог Предраг Кон понавља да је вакцинација једини начин да се вирусу стане заврат и најављује могућност увoђења ковид-пропусница. 

петак, 18. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи