Читај ми!

Ковид болница у Новом Саду при крају; Вучић: Велика ствар за целу Војводину

Председник Србије Александар Вучић обишао је градилиште нове ковид болнице на новосадском Мишелуку, где се радови приводе крају. Председник је истакао да је изградња болнице веома важна не само за Нови Сад већ за целу Војводину.

Александар Вучић изјавио је, током обиласка градилишта нове ковид болнице у Новом Саду, треће у Србији, да је она завршена за мање од четири месеца, на шта је поносан. Констатовао је да број оболелих од ковида поново расте, али да је и градња такве установе начин да се прављењем нових, бољих капацитета, уз набавку вакцина, држава бори против епидемије.

"На петнаестак дана смо од отварања нове ковид болнице у Новом Саду. Стварно сам поносан, јер за мање од четири месеца, држава ће успети да изгради велелепну болницу", рекао је Вучић.

Додао је да ће нова болница у Новом Саду бити и нешто боља од ковид болница у Батајници и Крушевцу, јер се градећи те установе, увидело шта је још потребно, па ће, новосадска ковид болница, примера ради, имати банку крви.

"Служиће на понос свих грађана, Србије, Војводине, Новог Сада… То ће и Београду олакшати, јер је био велики притисак на Батајницу и друге болнице", рекао је председник Вучић.

Изразио је забринутост због раста броја инфицираних коронавирусом.

"Расте број из дана у дан, јутрос значајније расте у односу на прошлу суботу. Видећемо. Види се да тамо одакле су људи највише путовали и где је највиши стандард, најбрже напредује корона", рекао је Вучић.

Истакао је да је ово начин да се држава томе супротстави.

"Да направимо најбоље здравство, капацитете, да држава обезбеди вакцине, да моли људе да се вакцинишу, да обезбеди најбоље болнице", рекао је председник.

Приметио је да се у Србији готово ништа није градило последњих педесет година, до пре неколико година.

"Када сам дошао у Ниш, тамо је била ливада, а данас се налази један од најмодернијих клиничких центара у Југоисточној Европи. До краја ове године завршавамо прву фазу изградње КЦС у Београду, следеће године у потпуности. Кренуло је уклањање дела објеката КЦ Војводине. После тога креће и КЦ Крагујевца", побројао је Вучић.

Захвалио је свима који су ангажовани на изградњи ковид болнице у Новом Саду.

"Хвала што сте брзо и одговорно урадили посао. Нисам био сигуран да ће за четири месеца све да буде готово, али то показује колико се Србија променила и колико имамо комапније на које можемо да се ослонимо, да ће посао да ураде брзо и квалитетно. То показује и да је Србија спремна и способна да брзо одреагује на кризу", рекао је председник.

"Ковид болница у Новом Саду кошта нешто мање од 28 милиона евра"

Вучић је, у изјави новинарима, упитан за трошкове, пошто неки тврде да је у два наврата повећана цена интервенцијама од по милијарду и по динара, рекао да је све укупно, са околним инфраструктурним радовима, кошта око 3,2 милијарде динара, нешто мање од 28.000.000 евра.

То је, додаје, нешто скупље од претходне две ковид болнице.

Подсетио је да је квадрат у Батајници коштао 1.170 евра, а у Новом Саду коштаће 1.300 евра, и да је скочила цена грађевинског материјала.

"Наплаћује се у свету и брзина израде, али нама се то не наплаћује. Захвалан сам због тога извођачу и подизвођачима. Они вредно и напорно раде. Сасвим је извесно неће се обогатити. Направили су добре референце за себе за будуће пројекте", додао је председник.

Вучић је подсетио да је ковид болница много компликованији објекат од градње станова.

"Овде морате да водите рачуна о разведеним гасовима. Много је скупља градња, а има и више мокрих чворова, једна ствар што је била пропуст у Батајници, али тада нико није имао искуства. Ово ће бити најбоља болница, а добија је Нови Сад", рекао је он.

"Србија има нижу стопу смртности него други у региону"

Изразио је задовољство што знамо како се гради и ради и што можемо брзо да радимо.

"Када дате тридесет милиона евра једнократно, а то остане двадесет година као богатство којим спашавате животе – то је нешто важно. Проблем је што неки људи мисле да је нормално да буду у болници 10, 20 и 60 дана, јер су наводно платили. Платили смо просечно два дана годишње у болници. Просечна плата у Србији и осигурање плаћа два болничка дана у Србији", указао је Вучић.

Председник је рекао да све остало иде на трошак државе, а за то мора да обезбеди добро стање финансија.

"Наша идеја, а верујем да ћемо до краја 2022. то моћи да спроведемо, плаћаћемо и даље, али ћемо сваком пацијенту дати рачун да зна колико нас је коштало његово лечење. Надам се да ће онда водити више рачуна и да ће знати да није ништа с неба пало", додао је он.

Такође је указао да се не смеју сметнути с ума лекари који се боре за животе људе, и да их је неопходно задржати, да морају да имају барем пристојну плату.

Вучић је истакао да Србија има нижу стопу смртности него други у региону, јер прима 12 до 14 одсто ковид пацијената на болничко лечење, а у Немачкој се прима 4 до 4,5 одсто.

"Ми преузимамо много више на државна плећа", подвукао је Вучић.

"Примићу и трећу дозу вакцине" 

Рекао је да је држава очекивала раст броја новозаражених због одласка грађана у земље са делта сојем.

"Суочићемо се сада са тешким последицама. То није први пут", додао је председник.

Указао је да ће се ићи и на трећу вакцину, додајући да од октобра стиже и вакцина "Модерне", тако да ће грађани имати могућност да бирају између пет различитих, бесплатних цепива.

"Покажите ми земљу која је тако брзо то обавила. Али неки који не верују у своју земљу, кажу 'не би Србија била најуспешнија да су вакцине добре'", рекао је Вучић.

Директорка КЦВ др Едита Стокић истакла је да ће ковид болница у Новом Саду имати банку крви, коју две претходно изграђене, у Батајници и Крушевцу, немају, што је, према њеним речима изузетно важно.

Она је пренела и да су ковид пацијенти у КЦ Војводине смештени на Инфективној клиници, али да су јуче у тој установи први пут после дужег времена премашили број слободних места, па су пацијенте које су морали да приме на болничко лечење, хоспитализовали на Клиници за рехабилитацију.

"Били смо принуђени да управо јуче отворимо једну ковид јединицу на тој клиници", рекла је др Стокић.

Отварање планирано за почетак септембра

Отварање ковид болнице на новосадском Мишелуку, која се простире на 19.500 квадрата, односно пријем пацијената, планирано је за почетак септембра.

На интензивној нези биће 220 кревета, а на полуинтензивној 404 кревета. Како је планирано, осим болничке зграде која ће имати три ламеле, ту ће бити и кухиња, магацин, магацин апотеке, капела, котларница и простор за медицинске гасове, уз пратеће паркинге и друге саобраћајне површине.

У самој болници биће и две операционе сале, ангио-сала, два рендгена, два скенера, одељења са ултразвуком, ендоскопија, лабораторија, пет амбуланти и осам дијализних места.

Према ранијим најавама, градња болнице би требало да кошта укупно 4,15 милијарди динара, а средства су издвојена из републичког буџета и буџета Града Новог Сада, који је за то издвојио 250.000.000 динара.

Ковид болница у Новом Саду, трећа у нашој земљи, намењена за лечење пацијената заражених коронавирусом са средњом и тешком клиничком сликом, почела је да се гради крајем априла.

Тада су камен темељац положили председник Вучић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Болница на Мишелуку у потпуности ће бити у функцији лечења ковид пацијената, а по окончању борбе против коронавируса, објекат ће бити у склопу Клиничког центра Војводине, биће претворен у Градску болницу.

У тој болници лечиће се Новосађани, али и житељи из целе Војводине.

петак, 18. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи