Читај ми!

Вакцинацијом родитељи штите и своју децу, повећан број оболелих малишана последње недеље

Начелница интензивне неге на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, Снежана Рсовац, рекла је за РТС да од укупног броја оболелих од коронавируса, 10 посто су деца, која имају лакши облик вируса. Додала је да се види повећан број оболеле деце у последњој недељи због активности делта соја вируса, који се лакше преноси.

Од самог почетка пандемије коронавируса, слушали смо да је вирус мање опасан за децу, да деца ређе оболевају, и да имају углавном лакше симпотоме. И данас, више од годину и по дана од појаве ковида 19, медицинске студије о деци оболелој од короне су ретке.

Симптоми су углавном благи. Поједина деца која су тестирана на коронавирус, чак нису показивала никакве симптоме. Али, и деца се могу инфицирати, и могу пренети ову болест, а да и не знају да су заражена.

Др Снежана Рсовац, педијатар и пулмолог и начелница интензивне неге на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, рекла је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да од укупног броја оболелих од коронавируса 10 одсто чине деца.

"У претходна два месеца, када смо имали низак степен оболевања од ковида 19, било је приметно да готово није било оболеле деце до 18 година", навела је др Рсовац и додала "са порастом броја оболелих у протеклих недељу дана има забележених случајеве обољења код деце, ипак са блажом клиничком сликом."

Према њеним речима, до јуна је у Тиршовој збринуто око 100 деце оболеле од ковида, али нису сви имали тежи облик болести, а било је оних који су имали друге болести, а установљена им је инфекција коронавирусом.

Додаје да она деца која имају неко друго обољење имају тежи облик вируса.

"Имали смо децу која су прележала коронавирус и која су се јавили после шест до осам недеља са системским обољењем", навела је Рсовац.

Зашто деца ређе оболевају 

Објаснила је да деца ређе оболевају од коронавируса јер се АЦ рецептори не развијају одмах код деце, зато се може рећи да је клиничка слика код деце блажа.

Наглашава да је делта сој коронавируса веома вирулентан и да се проценат оболеле деце са 10 посто попео до 19, што значи да и деца више оболевају. 

Указује да су симптоми код деце уобичајени као и за друге инфекције попут цурења носа, али појава коронавируса у том граду указује да је реч о ковиду.

Апеловала је на родитеље да се они заштите и вакцинишу и да тако заштите своју децу.

Каже да вакцина нема утицаја на труднице, а да прележани ковид може да покаже симптоме и месецима касније, као и да се показало да вакцинација не утиче на стерилитет.

"У јавним иступањима поједини стручњаци провуку о непоузданости вакцине, али технологија развоја вакцине је дуготрајан процес. На вакцинама се ради још од МЕРС-а и САРС-а, а вакцине против коронавируса се могу користити и за друге болести", објашњава Рсовац.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи