Читај ми!

Једна београдска општина премашила 80 одсто вакцинисаних, поједини градови испод 30 процената

Директор Канцеларије за еУправу Михаило Јовановић каже за РТС да је у Србији до сада прву дозу вакцине против ковида примило 2.865.000 људи а другу дозу око 2.730.000. У појединим београдским општинама вакцинисано је преко 75 одсто грађана, али још има средина у којима је вакцину примило мање од 30 одсто.

Михаило Јовановић наводи да је у Србији дато укупно 5.595.000 вакцина против ковида.

"Јутрос смо негде на 50,2 одсто вакцинисаних пунолетних грађана. Подаци показују да је последњих недеља тренд да сваки дан имамо између пет и десет хиљада датих вакцина у Србији, што првих, што других доза", каже Јовановић.

Истиче да је општина Стари град у Београду јутрос прешла 80 одсто вакцинисаних пунолетних грађана, а да још три београдске општине – Савски венац, Врачар и Нови Београд, имају преко 75 одсто вакцинисаних.

"Када посматрамо Србију, најбољи је Прибој, а иза њега следе Ниш, Босилеград, Ужице и Мали Зворник, сви са преко 60 одсто вакцинисаних становника", истиче Јовановић.

Наводи да је неколико локалних самоуправа и даље испод 30 одсто вакцинисаних. То су Љиг, Уб, Мионица, Лајковац, Нови Пазар и Тутин.

"Доста зависи од локалне самоуправе, од тога како су организовани пунктови и колико их има, да ли се одлази у села и колико се прича са грађанима. И мање локалне самоуправе, као што је Прибој, су показале да могу да буду лидери у вакцинацији", наглашава Јовановић.

Вакцинисано скоро 20 одсто младих

Михаило Јовановић каже да је 60 локалних самоуправа прешло 50 одсто вакцинисаних, а међу њима су и Кладово, Кикинда, Нови Сад, Црна Трава, Пирот, Пожаревац...

"Види се да су у неким градовима кампања и разговор који се води, поготово са млађом популацијом, уродили плодом и проценти расту. Циљ нам је да имамо што већи проценат и одемо далеко изнад 60 одсто", објашњава Јовановић.

Истиче да се повећао и проценат младих који су примили вакцину, па их сада у старосној групи од 18 до 30 година има скоро 20 одсто.

"Најревноснија је група од 65 до 74 године. Ту имамо чак 78 одсто вакцинисаних грађана", наводи Јовановић.

Каже да се број пунктова за вакцинацију није смањио и да их има близу 200 широм Србије. Сви који се нису вакцинисали могу да оду до најближег Дома здравља, где су на располагању вакцине четири произвођача. Термин се може заказати преко портала еУправа.

субота, 19. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи