Читај ми!

Аџић Вукичевић: Вакцинација учинила много, мање је тежих случајева који захтевају хоспитализацију

У Србији се повећава број новозаражених, а стручњаци упозоравају да делта сој полако потискује британски. Бројеви упозоравају да је четврти талас пред нама, истичу лекари и додају да ће на удару бити невакцинисани, те да је неопходно убрзање вакцинације. Повећава се и број људи на болничком лечењу. Да ли је и највећој ковид болници у земљи, у Батајници више хоспитализованих питамо Ивану Божовић.

Од 930 кревета у Батајници, попуњено је 89. Пре недељу дана било је мање од 40 пацијената. Лекари уочавају да се овде последњих благо повећава број пацијената.

Директорка Ковид болнице у Батајници проф. др Татјана Аџић Вукичевић рекла је за РТС да су подаци за велику бригу јер из релаксиране ситуаци у претходних шест недеља, када су имали по 40 пацијената, сада бројеви вртоглаво расту.

Према њеним речима, јуче је отворила још једну јединицу полуинтензивне неге.

"Све више имамо људе који су се вратили са летовања, то су читаве породице и који наравно нису вакцинисани. Међу њима у јединицама интензивне неге имам седморо младих људи испод 40 година живота, а јуче је један морао да буде интубирам", навела је Аџић Вукичевић.

Нагласила је да у овом таласу, највише оболелих међу млађим невакцинисаним мушкарцима.

Када је реч о вакцинацији у ковид болници у Батајници, рекла је да је међу лекарима око 80 посто, међутим одзив међу медицинским сестрама је знатно нижи.

Апеловала је на надлежне да се уведе обавезна вакцинација за здравствене раднике. Нагласила је да је веома добар одзив за вакцинацију код студената медицине.

Аџић Вукичевић наводи податке који су глани разлог за вакцинацију.

"Када смо отворили болницу имали смо 8.000 заражених дневно. Болница се пунила великом брзином и крајем марта достигла је број од 930 пацијената, што је максимум. Међутим, ако се зна да је на почетку пандемије 25 до 30 посто оболелих на дневном нивоу било кандидати за болницу, а данас је просек хоспитализованих 10 до 12 посто", нагласила је директорка ковид болнице у Батајници.

Истиче да су вакцине много учиниле у нашиј земљи, јер болесници који оболе од короне не морају да буду кандидати за болничко лечење, а све то захваљујући вакцинама.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи