Читај ми!

Одговоре на недоумице о вакцини даје директорка "Батута", а поруку има и глумица Тамара Драгичевић

Нови талас епидемије ковида 19 поново се појачава, а као што је много пута до сада речено, једини начин да се спречи јесте вакцинација. На недоумице у вези са короном и вакцинацијом одговоре даје директорка "Батута" др Верица Јовановић.

РТС-у је писала гледатељка која је недавно постала мајка, са питањем колико треба да прође од порођаја да би се вакцинисала против ковида 19?

Верица Јовановић, директорка Института "Батут" и чланица Кризног штаба каже да је вакцинација мајки, породиља дозвољена, препоручена, и треба је обавити што пре.

"Увек се повезује са здравственим стањем мајке, уколико је порођај протекао безбедно, уколико нема никаквих компликација, мајка се осећа физички добро, неопходно је да се вакцина прими што пре. Дакле, у складу са физичким стањем мајке, што пре, најбоље, када прође, или током периода Бабиња, при крају, или после тога већ треба кренути са вакцинацијом, са првом дозом вакцине, у складу са препорукама. Онда после три недеље примити и другу дозу, тако се чува здравље и мајке, и околине, и наравно бебе и она ће бити далеко склонија бољем напретку", каже др Јовановић.

Још месец дана остало је до нове школске године. За децу од 12. до 18. године препоручена је "Фајзер-Бионтек" вакцина? Колико је деце до сада у Србији вакцинисано?

Др Јовановић истиче да је према подацима "Батута", вакцинисан веома мали број деце, и он се броји са неколико хиљада, негде око 4.000 деце овог узраста.

"Апел Института за јавно здравље Србије, свих медицинских радника, свих нас, је вакцинишите се што пре, у складу са препорукама лекара, ако су здрава онда уз сагласност родитеља. Ближи нам се школска година и јако је важно да што више деце буде вакцинисано, а како бисмо тако заштитили сву ону децу која из оправданих разлога не могу да буду вакцинисана. Вакцинацијом деце, професора и наставника, ми обезбеђујемо и здраву средину у којој се без ограничења може несметано радити, уз контролу примене превентивних мера", додаје Јовановићева.

Зашто у Србији и даље нема довољно вакцинисаних међу тинејџерском популацијом? Одговор нам даје једна 17-огодишњакиња.

"За старије, пунолетне, и на ТВ и у новинама, причало се о позитивним и негативним странама, лекари су причали за старије, и старији су могли да се пронађу - да ли да приме вакцину или не. А за децу, мислим да се није довољно причало, да деца имају страх, и задржавање и родитељи се плаше, можда се још није довољно причало о томе. Реч неких људи који се у то разумеју много значе за нас. Неки се плаше, неки се плаше вакцине и игала, ја сам рекла немојте, не боли није страшно, а помажемо свету, помажемо друштву", каже Бјанка Батовинац.

Последњих дана у Србији се доста говори о трећој дози вакцине против коронавируса? Ко би требало да је прими?

"Дакле, особе које су потпуно вакцинисане, од чије потпуне вакцинације је прошло шест месеци, особе са трансплантираним органима, хроничним плућним болестима, на дијализи, малигним итд. треба да буду први кандидати и биће. Биће им понуђена, односно дата трећа доза. Најједноставније је то радити истом вакцином", наглашава др Јовановић.

Истиче да се сва научна истраживања прате, и у складу са студијама ће се мењати, биће усаглашене.

"Наша стручна јавност ће све светске стручне препоруке применити и код нас", наводи др Јовановић.

А зашто је важно да се вакцинишемо, одговор даје наша глумица Тамара Драгичевић.

"Ја сам на фестивалу у Равном Селу. Вакцинисан сам и осећам се безбедно и сигурно. Позивам  вас да се вакцинишете да можемо што више да уживамо у оваквим догађајима, и да вратимо загрљај у нормалну употребу", поручује Драгичевићева.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи