Читај ми!

Имунизација успорена, делта сој убрзава – лекари упозоравају на четврти талас епидемије

У Србији је од почетка епидемије регистровано укупно 718.299 случајева ковида 19. До сада је тестирано укупно 4.540.946 људи. Преминуло је од почетка епидемије 7.078 особа. На болничком лечењу је 299 пацијената, наводи се на сајту Министарства здравља.

Према последњем пресеку, поново је више од 200 заражених у дану. Од тестираних готово 8.700, позитиван налаз добило је 206 људи. Ниједан оболели од ковида није преминуо у последња 24 сата. У ковид болницама тренутно је 299 пацијената, а њих шесторо дише уз помоћ респиратора. 

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће примити и трећу дозу вакцине и то кинеску, као и да верује да ће медицинска струка донети одлуку да трећу дозу приме сви који су вакцинисани пре више од шест месеци. 

Делта сој коронавируса постаје доминантнији у све више земаља, а недавно је регистрован у Србији. Забележено је осам случајева.

Вирусолог проф. др Тања Јовановић навела је да је променљивост једна од основних особина сваког вируса и да није ништа неуобичајено да се појављују нове варијанте вируса, као и да нису све варијанте опасне.

Саветник Уницефа за имунизацију доктор Драгослав Поповић рекао је за РТС да је делта сој коронавируса све бржи и да нас очекује четврти епидемијски талас.

"Ово ће бити талас невакцинисаних, они ће да генеришу овај сој вируса и можда неки нови сој који ће се појавити", навео је Поповић.

Сасвим је логичан захтев лекара да невакцинисани грађани сами плаћају део трошкова лечења од ковида, јер има довољно вакцина, а могу и да бирају коју ће, изјавио је министар здравља др Златибор Лончар.

Лончар је рекао да такав захтев не би имао смисла да држава није обезбедила довољно цепива за све грађане, и указао да грађани не размишљају о трошковима лечења јер знају да то држава плаћа.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи