Читај ми!

Делта сој куца на закључана врата код вакцинисаних, имунизација ставља епидемију под контролу

Делта сој коронавируса постаје доминантнији у све више земаља, а недавно је регистрован у Србији. Забележено је осам случајева. Стручњаци наводе да је уобичајено да се вируси мењају. Код делта варијанте се променило изазивање клиничке слике која је нешто другачија, али такође може да изазове тешку клиничку слику и да доведе до хоспитализације. Поручили су и да су вакцине ефикасне и против делта соја и да штите од тешке клиничке слике и хоспитализације.

Вирусолог проф. др Тања Јовановић навела је да је променљивост једна од основних особина сваког вируса и да није ништа неуобичајено да се појављују нове варијанте вируса, као и да нису све варијанте опасне.

"Што се тиче делта, индијске варијанте, која се појавила и идентификована у Индији још у октобру 2020. године, можемо да кажемо да једна од основних особина јесте да су више заразни, више су инфективнији, лакше се преносе са инфицираних на здраве особе и то за 50 одсто у односу на алфа, односно британску варијанту", казала је Тања Јовановић.

Додала је да је дошло до промене вируса у смислу изазивања клиничке слике ковида 19 и да нова варијанта изазива клиничку слику која почиње главобољом и температуром и да нема губитка чула укуса и мириса, али и да овај сој може да изазове тешке клиничке слике које захтевају хоспитализацију и да може доћи до смртног исхода.

"Зашто се још зове претећа варијанта вируса, варијанта која нас забрињава, управо због тога што вирус мутира и на селективни притисак нашег имунског система, тако да је питање колико је овај вирус сада промењен у односу на ефикасност терапије која се примењује, на ефикасност вакцина које се примењују и на основу лабораторијских тестова који се користе на њихову дијагностику", казала је професорка Јовановић.

Ефикасност вакцина које се примењују у Србији није промењена, нагласила је др Тања Јовановић.

"Вирус куца на закључана врата код оних који су имуни" 

Имунолог проф. др Душан Попадић рекао је да су на удару делта соја невакцинисани којих, како је навео, има доста у свим популацијама.

"Чак и земље које имају најсвеобухватнију вакцинацију до сада, а то су Израел, Велика Британија и САД, имају још увек много особа у својој популацији, које су невакцинисане, нису прележале ковид, према томе, оне су наивне за тај вирус и њих такав вирус може да зарази", навео је професор Попадић.

Додао је да вирус не тражи посебно њих, али да само њих може да зарази, па се стиче утисак да само њих тражи.

"Не, вирус куца на закључана врата код оних који су имуни, а код оних који нису имунизовани наилази на отворена врата и тако доводи до болести код њих", објаснио је Душан Попадић.

"Вакцина штити од тешке клиничке слике и хоспитализације" 

Тања Јовановић је истакла да и код вакцинисаних може да дође до инфекције, али да их вакцина штити од средње тешке и тешке клиничке слике и хоспитализације.

"Најчешће се ради о асимптоматској инфекцији или на благој клиничкој слици која не захтева хоспитализацију. У суштини, можемо да кажемо да смо заштићени", нагласила је професорка Јовановић.

Душан Попадић је нагласио да нас све вакцине које су у употреби у Србији штите од делта соја.

"Као резултат имунизације настаје један поликлонски имунски одговор. То значи да се ствара велики број различитих антитела која се везују за различите антигенске детерминанте вируса. Оно што јесте можда проблем то је да нека од моноклонских антитела која су одобрена за лечење ковида 19 или имају дозволу за хитну употребу, под утицајем мутација, неће бити тако ефективна као што су произвођачи замислили", казао је Душан Попадић.

Говорећи о клиничкој слици особе која је заражена делта сојем, професорка Јовановић рекла је да су сви досадашњи симптоми исти и код оних који су били заражени другим сојевима, пошто је у питању исти вирус.

"Само се болест брже шири, имамо већи број инфицираних, имамо и већи број особа које захтевају хоспитализацију, дужина хоспитализације је дужа и исто можемо да имамо леталне исходе. Због тога је наш апел да имамо два пута пред собом. Један јесте да се придржавамо епидемијских мера и да се на тај начин штитимо, али оно што би требало да буде ултимативна предност јесте да се вакцинишемо и да на тај начин ставимо епидемију ковида 19 под контролу", поручила је др Тања Јовановић.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи