Читај ми!

Вучић: Молим лекаре да донесу одлуку о трећој дози, стиже и вакцина "Модерне"

Председник Србије Александар Вучић позвао је медицинску струку да донесе што пре одлуку о увођењу треће дозе вакцине и о могућности да се мешају различите вакцине. Ускоро ћемо имати и пету вакцину, набавили смо и "Модернину" која нам стиже од октобра, најавио је Вучић.

"Ми ћемо ускоро свакако морати да идемо и са трећом дозом зато што многима већ пролази тај рок, и за оне који су ревакцинисани пре шест, седам или осам месеци, тако да вас молим да ускоро донесте те одлуке", поручио је Вучић у Здравственој станици Борча.

Напоменуо је да се погоршава епидемијска ситуација и да се повећавају бројеви.

Председник је истакао да, с друге стране, имамо довољно вакцина и позвао људе да се вакцинишу.

"У овом тренутку имамо 1,3 милиона слободних вакцина и не истиче им рок. Немамо проблем са вакцинама", рекао је Вучић.

Замолио је лекаре да донесу што пре ту одлуку и поручио свима који говоре против вакцина да не буду толико неодговорни, јер они који су вакцинисани имају 95 одсто више шанси да преживе од оних који нису вакцинисани.

Председник Вучић је изјавио да је наша земља набавила и пету вакцину – "Модернину", која ће стићи од октобра, као и да ће већ за неки дан почети и пуњење кинеске вакцине у Србији.

"Ускоро ћемо да имамо и пету вакцину, набавили смо и 'Модернину' и она нам стиже од октобра. Ускоро ћемо да изађемо и са првом серијом вакцина – компонента 1 – произведених код нас", рекао је Вучић.

Председник је изразио очекивање да ће и за домаћу фабрику вакцина бити постављен камен темељац за месец дана.

"Држава ће морати да реагује и сузбије неозбиљност"

Вучић је рекао да је добио доста предлога од лекара да се људима који нису вакцинисани, а имали су могућност да приме вакцину, наплаћују трошкови лечења од ковида, напомињући да то још не може да прихвати, али да нам се, како каже, такво време неумитно приближава и да ће држава на неки начин морати да реагује и сузбије неодговорност оних који су против вакцина.

Каже да је код нас лечење бесплатно, пошто нечији трошкови лечења износе и до 100.000 евра, и да грађани мисле да је то покривено здравственим осигурањем, што је око 500 до 600 евра.

"Или, да размишљамо... мада нисам за то, али чуо сам много предлога да не наплаћујемо лечење онима који су вакцинисани, а да наплаћујемо онима који нису, а имали су могућност да се вакцинишу. Не могу то да прихватим, можда није директно кршење Устава, али јесте кршење равноправности. Али, ћемо нешто морати да урадимо да такву дозу неодговорности и неозбиљности сузбијемо, како и шта... још не знам али ово не могу да подржим у овом тренутку", објаснио је он.

Још није време за то, каже, али молим људе који се тако неодговорно понашају да разумеју да се чак и такво време неумитно приближава.

Каже да је чуо за једну младу девојку да је у веома тешком стању јер се није вакцинисала и изразио наду да ће то дете преживети.

"Нама вакцинисанима не фали баш ништа, тако да немојте да говорите глупости о чиповима и друге ствари – прекините са тиме. Када причате против вакцина некога можете да убијете, нечију децу да оставите без оца или мајке или неку мајку и оца без детета. Молим вас као Бога да то не радите", поручио је Вучић.

Упозорио је да расте број заражених и да смо пре седам дана имали 1,41 одсто заражених у 10 сати, а јутрос 2,09 одсто заражених.

Вучић је додао да тај број расте свуда у свету и поручио да је једини лек вакцинација.

Замолио је људе да се вакцинишу и истакао да нам није потребно ново затварање земље и пад економије.

"Када сам вам рекао да ћете да имате веће плате, имаћете ако будемо имали привредни раст. Не можемо да повећавамо плате ако затворимо земљу и ако економија пада – повећање плата није питање нечије милости", поручио је председник.

Замолио је министра здравља Златибора Лончара да замоли премијерку Ану Брнабић да се што пре организује састанак око увођења треће дозе вакцине или да је сачекају када се врати са пута.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи