Читај ми!

Низак степен вакцинације против ковида, лекари упозоравају на нови талас епидемије

У Србији је од почетка пандемије регистровано 717.937 случајева заразе коронавирусом, од тестираног 4.523.641 узорка. Од последица заразе преминуло је 7.077 оболелих, показују подаци са сајта covid19.rs. Проценат смртности је 0.99 одсто. На болничком лечењу налазе се 294 пацијента, од којих је четворо на респиратору.

У Србији је, према последњем пресеку, коронавирус потврђен код још 125 особа од 8.868 тестираних узорака. Од последица заразе преминуо је 1 пацијент. На болничком лечењу налазе се 294 пацијента, од којих је четворо на респиратору.

Највише новозаражених коронавирусом током протекла 24 сата регистровано је у Београду – 36.

Број оболелих расте, што по оцени стручњака указује да смо на почетку новог епидемијског таласа. Упозоравају да на то што имамо поново троцифрен број заражених утиче низак степен вакцинације од ковида, а највећи тренутни проблем је мала вакцинисаност међу младима.

Апелују на грађане да се вакцинишу како бисмо били спремни за брзо ширење делта соја вируса, који се појавио у Србији.

"Делта сој је регистрован у Србији и налази се у циркулацији, а потребно је време да постане доминантан", рекла је за РТС вирусолог проф. Тања Јовановић, додајући да се залаже за обавезну вакцинацију одређених група становништва.

Нагласила је да је масовна вакцинација приоритет и додала да што се вирус дуже налази у циркулацији има више прилике да се мења, као и да је са сваким новим сојем потребно подићи ниво колективног имунитета. 

Председник Александар Вучић изјавио је да је он лично поборник идеје о обавезној вакцинацији за поједине категорије становништва, што је у Француској правило за здравствене раднике, али да у Србији тако нешто није могуће због Устава који то брани, јер би представљало кршење људских права.

После јучерашње седнице Кризног штаба поручено је да је вакцинисано само 17,42 одсто становништва у узрасту између 18 и 30 година и да то представља највећи проблем у наставку вакцинације.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи