Извор: РТС

Процене резултата избора – СНС 46,3 одсто, СПН 23,6 одсто; У парламенту пет већинских и пет мањинских листа

Грађани Србије данас су гласали на парламентарним и покрајинским изборима, као и за одборнике Скупштине града Београда и још 64 локална парламента. Према проценама резултата избора СНС води са 46,3 одсто гласова, а друга је листа "Србија против насиља" са 23,6 одсто, показују подаци ЦеСИД/ИПСОС-а. Излазност на парламентарним изборима је 59,3 одсто, показали су подаци ЦеСИД/ИПСОС-а.

Орбан и Додик честитали Вучићу и СНС-у

Мађарски премијер Виктор Орбан честитао је председнику Србије Александру Вучићу и члановима његове листе на изборној победи.

"Србија неће стати! Честитке председнику Вучићу и члановима његове листе на убедљивој изборној победи", објавио је Орбан на мрежи Икс.

Председник Републике Српске Милорад Додик такође је честитао председнику Александру Вучићу и лидеру СНС-а Милошу Вучевићу победу на изборима.

Он је додао да је поносан на све људе из Републике Српске који су гласали на изборима и тиме показали додатну интеграцију Српске са Србијом.

Опширније Краће

Коалиција "Србија против насиља" позива на поништавање избора у Београду

Коалиција “Србија против насиља” ноћас је још једном саопштила да не признаје резултате гласања у Београду, да захтева њихово поништавање и понављање гласања за Скупштину града. Претходно, захтевају чишћење бирачког списка.

У саопштењу позивају грађане Београда на протесте испред градске Скупштине и седишта Републичке изборне комисије.

ЦЕСИД/ИПСОС: Излазност на парламентарним изборима 59,3 одсто

Вулетић за РТС: Пред СНС апсолутна одговорност, опозиција мора да промени стратегију

Проф. Владимир Вулетић је, у Изборној ноћи РТС-а, рекао да је СНС са апсолутном победом добила и апсолутну одговорност да води земљу у наредне, како каже, четири врло турбулентне године. Очекује да ће се зато владајућа коалиција трудити да и Београд остане у њеним рукама.

“За опозицију је јако важно да размишња дугорочиније, да промени досадашњу стратегију и да се формира једна реалтивно чврста опозициона странка која ће бити заиста конструктивна опозиција“, рекао је Вулетић.

Опширније Краће

Вучевић: Неспорна већина у републичкој и покрајинској скупштини, сигурност за грађане целе Србије

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић рекао је у штабу листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" да се са сигурношћу може рећи да ће та листа имати најмање 128 мандата и апсолутну већину у Народној скупштини.

Према подацима са обрађених 7.190 бирачких места од 8.273, листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" освојила је 47,67 одсто гласова, навео је Вучевић.

На изборима за Скупштину Војводине, додао је, листа "Александар Вучић, Војводина не сме да стане" освојила је 67 мандата, од 120.

"Наша листа има апсолутну већину, неспорну већину и у републичкој скупштини и у покрајинској Скупштини, што пружа сигурност и за грађане целе Србије и за северни део, за покрајину Војводину. И то је велики успех свих грађана, то је велики успех целог нашег народа", закључио је Вучевић.

Опширније Краће

Клачар за РТС: Коначне резултате можемо чекати и три недеље

Ако се отворе неки од правних процеса, коначне резултате РИК-а и ГИК-а можемо чекати и до три недеље, рекао је извршни директор Цесида Бојан Клачар у Изборној ноћи РТС-а.

За могућу најаву непризнавања резултата из редова највеће опозиционе листе, Клачар каже да би то могла да буде идеја за нову мобилизацију бирача или “мини протесте“.

Истиче да је на данашњим изборима потврђена али и оснажена подршка коју СНС има, имајући у виду, како каже, контекст који није био најповољнији за власт - попут ситуације на КиМ и масовних убистава која су задесила нашу земљу.

Опширније Краће

Радуловић: Није било воље да се направи једна листа, сви плаћају цену

Саша Радуловић са листе “Добро јутро, Србијо“ оценио је у обраћању из изборног штаба да су избори практично потопили опозицију.

“Избори су били расписани након једног перформанса у Скупштини, дела опозиције, који је тражио изборе до краја године. И практично време кад им време није, ни на каквим изборним условима се није инсистирало. Значи уопште се није водило рачуна о томе да се ураде ствари које су неопходне да би се припремили фер и поштени избори“, сматра Радуловић.

Покушали су, истиче, да се направи једна колона, али су били одбијени од свих и практично сви плаћају цену тога што се десило.

“Било је очигледно да не постоји никаква политичка воља да се направи та једна листа, која би се супротставила француско-немачком плану“, рекао је Радуловић.

Опширније Краће

ЦеСИД/ИПСОС (90,2 одсто узорка): СНС води са 46,3 одсто, друга "Србија против насиља" са 23,6 одсто

На основу 90,2 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" освојила је 46,3 одсто гласова односно 128 мандата.

На другом месту је "Србија против насиља" са 23,6 одсто или 65 мандата.

Трећу позицију заузима коалиција око СПС-а са 6,6 одсто или 18 мандата.

Коалиција НАДА освојила је 4,9 одсто или 13 мандата.

Цензус, према овим пројекцијама, пролази и листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" са 4,8 одсто гласова, односно 13 мандата.

Од мањинских листа, очекује се да Савез војвођанских Мађара има 6 мандата, коалиција Странке правде и помирења и Демократског савеза Хрвата у Војводини 3 мандата, СДА Сулејмана Угљанина 2 мандата и по 1 мандат листа Шаипа Камберија и Руска странка. 

Пастор: Апсолутно смо отворени за наставак сарадње са СНС-ом

Вршилац дужности председника Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор поручио је да коалицију могу да замисле искључиво са Српском напредном странком.

"СНС тренутно изгледа да ће имати апсолутну већину какву је обично имала, без обзира на то што смо ми обично били део те коалиције. Ми желимо да наставимо ту сарадњу, јер као што смо говорили у предизборној кампањи, мислимо да је та сарадња донела много тога доброг због стабилности, због српско-мађарских односа, због развоја овог краја где Мађари традиционално живе у Војводини", рекао је Пастор.

"Тако да смо ми апсолутно отворени за наставак те сарадње и на републичком и на покрајинском нивоу, због реализације за нас битних пројеката и због наставка ових процеса који трају десет година уназад", поручио је Пастор.

Алексић: Још увек се гласови броје, присуствовали смо насиљу током целог дана

Мирослав Алексић, лидер коалиције "Србија против насиља“ каже да су данас присуствовали насиљу током цеолог изборног дана.

"Данас смо видели нешто што до сада није била пракса, довожени су људи који не живе у Београду. Многи од њих су први пут у Београду да гласају. Сабирни центар била је Арена. Ово што се догодило данас је нешто што не можемо да прихватимо као резултате демоктарских и фер избора", каже Алексић.

Алексић је рекао да да је председник Вучић изнео резултате узорка, а да коалиција "Србија против насиља" има резултате на основу записника. 

Рекао је да се још увек броје гласови на великом броју бирачких места.

"Оно што ми имамо на основу 29,17 одсто резултата укупног броја бирачких места, коалиција око СНС-а је на 43,2, а коалицива "Србија против насиља" 28,2 одсто, СПС 6,7 одсто, коалиција НАДА 5,5 и колиција Ми глас из народа 4,8 одсто гласова. Остали су сви испод вензуса", каже Алексић.

Напоменуо је да је у Београду на малом броју бирачких места завршено гласање.

"Што се тиче Београда, мали је број бирачких места где је завршено пребројавање гласова. У овом тренутку нема говора да је СНС победио у Београду. Поред толике крађе и људи који су дошли са стране. Према нашим проценама издато је 40.000 личних карата људима који не живе у Београду. И поред свега тога у овом тренутку СНС и Србија против насиља су изједначени", каже Алексић.

ПИК саопштио прве резултате избора

На основу нешто више од 12 посто обрађених гласова, Покрајинска изборна комисија, на својој веб страници, соапштила је прве резултате гласања на територији Војводине.

Обрађено је 217, од 1.776 бирачких места, а према тим подацима листа Александар Вучић- Војводина не сме да стане освојила је 51,81 одсто гласова. Следећа је Србија против насиља, освојила је 14,49 одсто, следи Савез војвођанских Мађара 11,17 посто гласова, Ивица Дачић премијер Србије са 5,33 одсто гласова и НАДА са 3,87 одсто гласова.

За сада су испод цензуса Војвођани са 2.35 одсто, СРС са 2,34 одсто, Национално окупљање 2,06 одсто и коалиција Добро јутро Србијо са 1.12 одсто гласова.

Мање од један посто имају Руска странка, Демократски савез Хрвата у Војводини, Народна странка, Чедомир Јовановић- Војводина мора другачије.

Резултати гласања за Нови Сад нису објављени, а и Покрајинска и градска комисија на својим прес конференцијама поновиле су резултете излазности са конференција у 18 часова.

Излазност у Војводини до тада је била 52,24 одсто, док је у Новом Саду изашло 51 посто гласача.

Проф. Јовановић: СПС није успео да сачува идентитет, позивање на Милошевића неуспешно

Професор Милан Јовановић каже да је СПС преполовио резултат у односу на претходне изборе и да за то постоји више разлога:

- дуготрајно остајање у орбити СНС и коалиционој власти у којој није могао да сачува свој идентитет; оштре критике из СНС-а; осипање кадрова које су држали спону са бирачима; висока излазност; кампања у којој се “кокетирало са десницом“ и у којој се позивало на Милошевића.

Ипак, очекује да СПС остане у коалицији са СНС.

Опширније Краће

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је из изборног штаба да нису задовољни резултатима и да, према његовом личном мишљењу, треба наћи новог лидера СПС-а.

Опширније Краће

Спасојевић: СНС има озбиљну позицију за власт у Београду, Несторовићева листа ближа напредњацима

Душан Спасојевић са ФПН-а је у Изборној ноћи на РТС-у рекао да резултат који је листа “Србија не сме да стане“ освојила у Београду представља озбиљну позицију за преговоре око власти у престоници.

Напомиње да ће мање странке одлучити. У том контексту поменуо је листу коју предводи Бранимир Несторовић.

“Они ће одлучивати на коју страну иде коалиција, то је оно изненађење о којима смо причали на нивоу главног града. Претпостављам да је он ближи странкама власти. Његова позиција и током ковида и после показује да је много ближи напредњацима него било коме другом“, рекао је Спасојевић.

Са тим се слаже и професор Милан Јовановић.

Опширније Краће

Вучић: Апсолутна победа на републичким и покрајинским изборима, у Београду већина зависи од Несторовића

Председник Александар Вучић рекао је у обраћању из штаба листе "Србија не сме да стане" да ће та листа, на основу узорка од 76 одсто, без резултата са Косова и Метохије, на парламентарним изборима имати свакако више од 127 мандата и апсолутну већину.

Остварили су, нагласио је Вучић, раст подршке од 10 одсто у односу на проценат освојених гласова прошле године.

На изборима за Скупштину Војводине, Вучић је навео да ће 120 посланика листа “Србија не сме да стане“ имати 67 и 69 посланика

“Ми са нашим традиционалним партнером Савезом војвођанских Мађара, евентуално и са СПС-ом, то је већ 84 од 120“, додао је Вучић.

“Апсолутна победа због које сам изузетно срећан“, истакао је Вучић.

Што се тиче Београда, рекао је се неће знати ко ће да формира власт, али да је сигуран да ће градоначелник бити Александар Шапић.

У Београду то зависи са ким ће већину желети да формира Бранимир Несторовић, истакао је Вучић.

"Двери и Заветници су у Београду у овом тренутку, на овом узорку, на 2,8 одсто. Дакле, још постоји шанса да они пређу цензус и то може да буде фактор, може да мења различите ствари", истакао је Вучић.

"Оно што је много важније за будућност Србије, после овако јасне и недвосмислене и убедљиве победе, то је да ћемо ми морати себе да мењамо, да ћемо морати много више него раније да склонимо бахате и арогантне који не желе да разговарају са народом, да покажемо људима да смо чули њихов глас, јер они су дали глас. Осим што имамо тај проблем, кад сви кажу баш тако, сви мисле на неког другога. Нико на себе не мисли", указао је Вучић.

Време је, истиче, да своју земљу развијамо, да нам Србија иде напред и да покушамо да увећавамо плате и пензије.

“Још један пут хоћу да се захвалим свим људима, свим грађанима Србије који су ово подржали, да се захвалим на огромној подршци целог региона и хоћу да се захвалим и људима који припадају другим народима у нашој земљи“, поручио је Вучић.

Од сутра, додао је, морамо да се посветимо напретку државе и грађана.

Опширније Краће

Јовановић: Исти резултат као и на прошлим изборима

Милош Јовановић, лидер коалиције НАДА рекао је на конференцији за новинаре да су освојили исти резултат као и прошле године.

Јовановић каже да нису презадовољни резултатом ових избора

"Четири телевизије са националном фреквенцијом у протеклих годину и по дана нам нису упутили позив за гостовање", рекао је Јовановић.

Опширније Краће

ЦеСИД/ИПСОС (80,2 одсто узорка): СНС води са 46,4 одсто, друга "Србија против насиља" са 23,3 одсто

На основу 80,2 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" освојила је 46,4 одсто гласова односно 129 мандата.

На другом месту је "Србија против насиља" са 23,3 одсто или 64 мандата.

Трећу позицију заузима коалиција око СПС-а са 6,7 одсто или 18 мандата.

Коалиција НАДА освојила је 4,8 одсто или 13 мандата.

Цензус, према овим пројекцијама, пролази и листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" са 4,8 одсто гласова, односно 13 мандата.

Од мањинских листа, очекује се да Савез војвођанских Мађара има 6 мандата, коалиција Странке правде и помирења и Демократског савеза Хрвата у Војводини 3 мандата, СДА Сулејмана Угљанина 2 мандата и по 1 мандат листа Шаипа Камберија и Руска странка. 

Ђурђевић Стаменковски: Сачували смо парламентарни статус, нисмо задовољни резултатима

Милица Ђурђевић Стаменковски са листе МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ рекла је да та коалиција има на основу до сада обрађених података 3,8 одсто гласова.

"Сачували смо парламентарни статус, нисмо задовољни резултатом избора", рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Несторовић: Огроман успех, нећемо трговати

Носилас листе "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" рекао је да су, иако им нико није давао шансе, ушли у круг четири, пет најјачих партија.

“Пре 40 дана нисмо имали ништа, значи без новца, без игде ичега, без инфраструктуре“, рекао је Несторовић и додао су постигли огроман успех.

“Мислим да ово нико никада није урадио у Србији“, сматра он.

Поручио је да неће трговати и да немају коалициони потенцијал.

“Било би глупо да ову народну енергију која је уложена у нас изневеримо на првом кораку“, нагласио је Несторовић.

Опширније Краће

Живковић о првим резултатима: Избори као чистилиште, политика "ни Вучић ни Ђилас" нема перспективу

И СНС и “Србија против насиља“ боље су прошли него што су можда и сами очекивали, рекао је у Изборној ноћи РТС-а историчар Живковић и истакао да су ови избори били нека врста чистилишта.

За партије са десне стране је грешка што су ишле самостално, рекао је Живковић.

Додао је да је НАДА боље прошла од Националног окупљања и истакао да политика “ни Вучић ни Ђилас“ нема перспективу.

“Милош Јовановић је имао имплицитан став да ће пре сарађивати са опозицијом него са Вучићем. То је опција која преживљава. СНС је успела да се поврати од прошле године, изгледа да је рат у Украјини више угрозио СНС него криза на КиМ“, рекао је Живковић.

Предраг Рајић, аналитичар и саветник досадашњег потпредседника Владе Милоша Вучевића, сматра губитницима ових избора више странака, међу којима су и странке Бориса Тадића, Саше Радуловића, Вука Јеремића.

Љиљана Смајловић каже да је победу листи "Србија не сме да стане" донео Александар Вучић, тј. да је он победио.

Опширније Краће

ЦеСИД/ИПСОС: СНС води са 46,6 одсто, друга "Србија против насиља" са 23 одсто

На основу 65,1 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" освојила је 46,6 одсто гласова односно 129 мандата.

На другом месту је "Србија против насиља" са 23 одсто или 63 мандата.

Трећу позицију заузима коалиција око СПС-а са 6,9 одсто или 19 мандата.

Коалиција НАДА освојила је 4,8 одсто или 13 мандата.

Цензус, према овим пројекцијама, пролази и листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" са 4,8 одсто гласова, односно 13 мандата.

Од мањинских листа, очекује се да Савез војвођанских Мађара има 6 мандата, коалиција Странке правде и помирења и Демократског савеза Хрвата у Војводини 3 мандата, СДА Сулејмана Угљанина 2 мандата и по 1 мандат листа Шаипа Камберија и Руска странка. 

Брнабић: Сами ћемо имати више од 125 посланичких места

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у штабу листе “Србија не сме да стане“ да је та листа на основу 50 одсто узорка има 47,1 проценат гласова.

“Наша листа ће сама имати више од 125 посланичких места“, истакла је премијерка.

Бранбићева је одбацила оптужбе опозиције о неправилностима и куповини гласова, и утицају СНС-а на бираче, и истовремено оптужила опозиционе странке за кршење изборних правила.

Опширније Краће

Богосављевић: Једино можемо рећи да је СНС освојио највише гласова, а да је "Србија против насиља" друга

Срђан Богосављевић из агенције “Ипсос Адрија“ каже за РТС да у овом тренутку једино може да каже да је листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" освојила највише гласова, а да је "Србија против насиља" на другом месту.

Истиче да се још чека узорак из Београда, који ће утицати на укупну слику.

ПИК: До 18 часова на покрајинске изборе изашло 52,24 одсто бирача

Покрајинска изборна комисија објавила је вечерас да је излазност до 18 часова била 52,24 одсто што је више у односу на 2020. годину када је било 43,45 одсто.

Председник Покрајинске изборне комисије, Рајко Маринковић рекао је да ће прелиминарни резултати бити доступни тек сутра када сви записници буду достављени.

"Што се тиче неправилности, нас занимају грешке у изборној процедури и до овог момента ми немамо информацију да такве постоје. Претпоставка је да ће их бити, али ћемо даље поступати у складу са прописима", рекао је Маринковић.

Говорећи о инциденту у Оџацима он је рекао да би то могле да буду чињенично тачне или нетачне ствари.

"Ми осуђујемо сваки вид насиља када је у питању изборни процес. Постоје прекршајне казне за оне који нарушавају тај процес или воде дупле спискове", рекао је Маринковић.

Он је додао да није било званичних притужби од опозиционих странки. "Немамо право да се бавимо проценама, нас занимају само службени резултати", рекао је Маринковић на последњој конференцији за медије за вечерас.

Коначни подаци о излазности биће објављени на интернет презентацији Покрајинске изборне комисије.

Подаци се графички приказују, а записници са бирачких одбора такође ће бити доступни.

Опширније Краће

Смајловић за РТС: Успех и опозиције и власти што успевају да изводе бираче на по две године

Новинарка Љиљана Смајловић рекла је у Изборној ноћи РТС-а да је, уколико је излазност иста као на прошлогодишњим изборима, то успех.

“То је успех опозиције која ће боље да прође и која је урадила важне ствари за себе, ту мислим и на десне, али је и власт успела да убеди људе да су ово важни избори“, рекла је Смајловић.

Истиче да је чињеница да после толико времена на власти странке које су до сада водиле државу успеју да сваке две године изведу бираче на гласање - “право чудо“.

Опширније Краће

Историчар Живковић за РТС: Београд измиче СНС-у, али то се неће десити вечерас

Историчар Богдан Живковић истиче да су данас најважнији, односно једини избори који могу да изненаде – београдски.

“То је једино што може да има траг. Не верујем да ће републички избори бити посебно значајни. Ми сви који живимо у Београду знамо да је Београд дубоко подељен град и ко год победи неће бити стабилна ситуација“, рекао је Живковић.

Сматра да за СНС Београд “измиче контроли“, али сумња да ће вечерас изгубити власт у престоници.

Опширније Краће

Аналитичар Рајић за РТС: Квалитетан изборни дан, излазност солидна

Предраг Рајић, политички аналитичар и специјални саветник потпредседника досадашње Владе Милоша Вучевића, каже да је данас у Србији био квалитетан изборни дан.

“Видели смо солидну излазност, то је добро за развој наше демократије“, рекао је Рајић у Изборној ноћи на РТС-у.

Навео је да за демократију није добро то што, како тврди, “поједине опозиционе групе покушавају да подрију поверење у изборни процес“.

Опширније Краће

Лидери коалиције "Добро јутро Србијо" стигли у штаб

Лидери коалиције "Добро јутро Србијо" Борис Тадић и Саша Радуловић стигли су у штаб, а Ана Пејић из покрета "Отете бебе" још увек није стигла.

Лидери коалиције НАДА још нису стигли у штаб

Лидери коалиције НАДА још увек нису дошли у изборни штаб. Међу првима је стигао у кошаркаш Владимир Штимац. Предизборне анкете ишле су на руку коалицији НАДА, нико није доводио у питање да ће прећи цензус.

Очекује се да лидери коалиције НАДА стигну у штаб после 21 сат.

Ђурђевић Стаменковски и Обрадовић у штабу "Националног окупљања"

У штабу листе "Национално окупљање – државотворна снага" стигли су прва на листи, лидер Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски, као и Бошко Обрадовић, лидер Двери, други на листи.

И Двери и Заветници први пут у коалицији наступају на изборима.

У штаб СПС-а стигао Дачић, Милошевић уверен у бољи резултат

Чланови Социјалистичке партије Србије прате резултате у седишту странке на Студентском тргу.

У штаб СПС-а стигли су лидер странке Ивица Дачић, али и Славица Ђукић Дејановић и Бранко Ружић.

Ту су и коалициони партнери, представници Јединствене Србије и Зелених Србије.

Високу позицију на листи заузео је унук некадашњег лидера СПС-а Слободана Милошевића, Марко Милошевић. Када је долазио у штаб странке рекао је да је прилично уверен у своје посланичко место с обзиром на то да је трећи на листи, али и у бољи резултат ове коалиције на овим изборима.

Извештај Николине Ракић

Проф. Јовановић: Треба видети колико је тешких прекршаја који могу да доведу до понављања гласања

Професор Милан Јовановић коментарисао је у Изборној ноћи на РТС-у информације о изборним неправилностима. Истиче да је потребно видети колико од тих 450 прекршаја које помиње листа "Србија против насиља" јесу тешки прекршаји који могу да се заврше понављањем избора.

Истиче да свакако таква атмосфера и насиље нису добри за изборе.

“Имам утисак да смо ми, каква је атмосфера била и како се на неки начин креирала у јавности, данас добро прошли, изборни дан је са мањим бројем инцидената колико су могли да буду“, рекао је Јовановић.

Истиче да ће Србију на међународном нивоу процењивати на основу тих података – колико је било ексцеса, које врсте.

“И на тај начин ће оценити квалитет нашег изборног процеса, да ли је он мањкав, да ли је у складу са демократским стандардима, са стандардима слободних и поштених избора. Било је одговора неких институција на неке појединости овде у Републичкој изборној комисији, али смо остали ускраћени за ове гласаче у Арени“, рекао је Јовановић.

Истакао је да је неопходно подићи поверење бирача у бирачки списак и навео да је било покушаја да се направи ревизија бирачког списка, али да то није учињено.

“Ви сте видели ту најаву да имамо људе који долазе у Београд, а да смо видели да немамо повећање у бирачком списку, али неко то треба мало да објасни и да спусти температуру у јавности“, рекао је Јовановић.

Опширније Краће

Србија против насиља: Утврдили смо 450 неправилности, у Арени фантомски гласачи

Пеђa Митровић испред листе “Србија против насиља” каже да су забележили више од 450 неправилности широм Србије, укључујући и напад на једног активисту ове коалиције у Кули.

Посебно је апострофирао оно што се дешавало око Београдске арене.

"Око Београдске арене примећен је велики број аутомобила са регистарским таблицама из Босне и Херцеговине, што је пробудило сумњу да се ради о организованом развозу гласача из Републике Српске који данас гласају у Београду. Након тога су представници Републичке изборне комисије испред Коалиције 'Србија против насиља' отишли на лице места како би испитали ситуацију. Обезбеђење члановима наше Републичке изборне комисије објаснило да се о Арени снима филм, да се ради о статистима и да не могу да их унутра пусте, након чега је после жустре расправе обезбеђење грубо избацило из Арене", рекао је Митровић.

"Дакле, Београдска арена данас је била сабирни центар фантомских гласача. Оно што недељамо и месецима упозоравамо се дешава – да се фиктивно пријављују лица из суседних република да гласају на изборима у Београду и Србији", истакао је Митровић.

Извештај Биљане Радуловић

У штаб СНС-а стигли Вучић и Вучевић, очекује се обраћање Ане Брнабић

У изборни штаб листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" стигао је председник Србије Александар Вучић, чије се име налази у називу листе, јавио је репортер РТС-а.

Вучић се неколико пута необавезно обратио новинарима и рекао "добродошли на славље", јавља репортер РТС-а.

У штаб су стигли и председник Српске напредне странке Милош Вучевић, као и поједини министри у Влади Србије.

Иако се очекивало обраћање Ане Брнабић у 20.30, претпоставља се да је одложено због конференције РИК-а.

Извештај Драгане Биберовић

Клачар за РТС: Може се очекивати иста или за нијансу већа излазност

Извршни директор Цесида Бојан Клачар рекао је у специјалној емисији на РТС-у да се може очекивати иста, или за нијансу већа излазност него на изборима 2022. године.

Клачар је објаснио да се прво броје гласови на парламентарним изборима, а потом на београдским.

"Ми не можемо на основу узорка из Србије говорити о резултатима за Београд. Треба бити стрпљив и сачекати податке из независног узорка који ће бити за Београд, тако да ће гледаоци те резултате добити негде ближе 22 часа него пре тога, имајући у виду да су у Београду и велика бирачка места", додаје Клачар.

Опширније Краће

Душан Спасојевић за РТС: Први пут од 90-их имамо грађанску, проевропску опозицију у једној колони

Душан Спасојевић са Факултета политичких наука је у Изборној ноћи на РТС-у рекао да је највидљивија специфичност ових избора то што се проевропски, грађански, модернистички део опозиције консолидовао у једну колону под називом "Србија против насиља".

"То није први пут да имамо велике опозиционе листе, али први пут после дужег времена, што је карактеристично за изборе деведесетих година", рекао је Спасојевић.

Са друге стране, додаје, десница се додатно атомизовала.

"Појавили се неки актери који би можда могли да пређу цензус и унесу неку нову динамику", рекао је Спасојевић и додао да ће то утицати на занимљивост резултата.

Станке власти и њихово бирачко тело су прилично стабилни, наводи Спасојевић.

Коментарисао је и то што је излазност на изборима на републичком нивоу била нешто већа, а у Београду нешто нижа него на прошлом гласању.

Истиче да су избори били нежељени и неочекивани, те да је излазност на данашњем гласању релативно очекивана.

Опширније Краће

Вулетић за РТС: Треба бити задовољан излазношћу, каква год била

Професор Филозофског факултета Владимир Вулетић рекао је у Изборној ноћи на РТС-у да је специфичност ових избора међународни контекст.

"Времена у којима живимо и која нас тек чекају су врло турбулентна и опасна, жаришта се отварају свуда у свету", рекао је Вулетић.

Истиче да није било потпуно јасно зашто су нам избори потребни, да су организовани зато што су то поједине странке тражиле, те да у складу са тим, сматра, треба бити задовољан излазношћу каква год она била.

"Кампања траје 365 дана у години. Није била ниједна централна тема око које су се ствари вртеле. Централна питања, као што је питање Косова и Метохије, су увек пристуна", рекао је Вулетић.

Опширније Краће

РИК: Прво се пребројавају гласови за парламентарне изборе

Председник РИК-а Владимир Димитријевић објаснио је на конференцији за новинаре да се прво отварају гласачке кутије и пребројавају гласови за парламентарне изборе, а затим за покрајинске и локалне изборе.

Опширније Краће

Јовановић за РТС: Питања бирачког списка и тајности гласања доводе у питање квалитет изборног процеса

Професор Факултета политичких наука рекао је у Изборној ноћи на РТС-у да је већина избора до сада била ванредна, као и данашњи избори, али напомиње да су ово једни од ретких који су одржани по идентичним правилима као претходни избори.

“Посебност ових избора је да су изненада дошли, били нежељени, али је од стране опозиције бачена рукавица, власт је прихватила“, рекао је Јовановић.

Истакао је да ове изборе карактерише и снажна подељеност јавног мњења на две сфере која међусобно не комуницираjу, те да се у последња три, четири изборна циклуса понавља атмосфера спорења око изборних резултата, тј. квалитета изборног процеса.

Понављају се, истиче, питања у вези са бирачким списком, медијима, тајност гласања.

“То код бирача доводи у питање квалитет изборног процеса и интегритет демократије“, рекао је Јовановић.

Опширније Краће

Изјаве државних и страначких функционера после гласања

На појединим бирачким местима и даље редови

Иако је гласање званично завршено, на појединим бирачким местима и даље су редови. 

Према правилу, свако ко се затекао на бирачком месту у тренутку затварања биралишта може да гласа.

Грађани су своје бирачко право могли да искористе од 7 до 20 часова. Свако ко се затекао на бирачком месту у тренутку затварања биралишта могао је да гласа.

Учесници парламентарних избора

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ – МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА – ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) – БОРИС ТАДИЋ (СДС) – АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

14. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

15. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – ДА СЕ СТРУКА ПИТА

16. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

17. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

18. АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE – LUGINA E BASHKUAR

Читај ми!