Извор: РТС, Фонет, Танјуг

Србија данас гласа – Цесид/Ипсос: Излазност до 19 часова 55,9 одсто

Грађани Србије данас гласају за посланике Народне скупштине и парламента Војводине, одборнике Скупштине града Београда и још 64 локална парламента. Цесид/Ипсос: Излазност до 19 часова 55,9 одсто. Председник Републичке изборне комисије рекао је да се гласање несметано одвија на свим бирачким местима. Биралишта отворена до 20 часова.

И даље редови на бирачким местима

На појединим бирачким местима и даље су редови људи који чекају да гласају иако је још само неколико минута до затварања биралишта.

Свако ко се затекао на бирачком месту у тренутку затварања биралишта може да гласа.

Ред на гласачком месту у Краљеву
Фото: РТС

ГИК: У Београду до 18 часова гласало 51,17 одсто бирача

До 18 часова у Београду је на изборе изашло 51,17 одсто бирача, речено је из Градске изборне комисије.

Пројекције Цесид/Ипсос: Излазност до 19 часова 55,9 одсто

Према проценама ЦеСИД/ИПСОС излазност до 19 часова износи 55,9 одсто, док је на изборима прошле године износила 54,6 одсто.

У Београду је излазност до 19 часова 54,3 одсто, док је на прошлим изборима износила 54,8 одсто.

Када је реч о излазности на покрајинским изборима, досад је изашло 56,3 одсто бирача, док их је прошле године до 19 изашло 58,9 одсто.

РИК: До 18 часова гласало 51,93 одсто

Републичка изборна комисија (РИК) саопштила је да је данас до 18 часова у Србији гласало 51,93 одсто бирача уписаних у бирачке спискове.

"У региону Војводине гласало је 52,24 одсто, у региону Шумадије и западне Србије 52,75 одсто, у региону јужне и источне Србије 51,84 одсто, а у београдском региону 51,07 одсто", рекао је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић на конференцији за медије РИК-а у 19 часова.

Ковачевић је додао да је поређења ради, на претходним парламентарним и председничким изборима који су одржани 3. априла 2022. године, излазност до 18 часова износила 50,82 одсто док је коначна излазност била 58,6 одсто.

ПИК: Излазност бирача у АП Војводини до 18 часова 52,24 одсто

Према подацима Покрајинске изборне комисије излазност бирача на територији АП Војводине до 18 часова износи 52,24 одсто.

Опширније Краће

Више јавно тужилаштво: Нема кривичних дела у вези са изборним процесом

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је вечерас да за сада нема доказа да је извршено било које кривично дело у вези изборног процеса.

Истовремено, апеловало је да се јавност не узнемирава непровереним информацијама.

Опширније Краће

РИК: Гласање се одвија несметано

Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да на територији КиМ, привремене приштинске институције нису дозволиле да Срби гласају и да је до 16.00 часова 18.500 бирача гласало на југу централне Србије.

"Привремене приштинске институције на челу са Аљбином Куртијем нису дозволиле да наши грађани, који имају право гласа на КиМ гласају тамо где живе. РИК је организовао гласање на 51 бирачком месту близу административне линије са КиМ, у Врању, Рашкој, Тутину и Куршумлији. До 16.00 часова, право да гласа искористило је више од 18.500 бирача", рекао је Димитријевић.

Што се тиче целе земље, додао је, гласање се несметано одвија на свим бирачким местима.

"РИК покушава да све неправилности и 'рекла-казала' проверава. Важно је да се на било које тврдње - да се врши притисак на бираче или износе листићи обавезно обавештавају надлежни органи, односно полиција и тужилаштво, они су спремни да реагују промптно на све такве наводе", рекао је Димитијевић.

Димитријевић је рекао да су проверени наводи да је било инцидената на бирачком месту у Медицинској школи у Врању и да су добили информацију од координатора РИК за КиМ и заменика председника РИК Марка Јанковића да је тамо све у најбољем реду, и да гласање протиче без проблема.

Опширније Краће

ПИК: Излазност бирача у АП Војводини до 16 часова 42,43 одсто

Према подацима Покрајинске изборне комисије излазност бирача на територији АП Војводине до 16 часова износи 42, 43 одсто.

ЦеСИД: Од 14 до 17 часова примећен наставак процедуралних грешака

ЦеСИД је саопштио да су на основу информација добијених од посматрача, од 14 до 17 часова, на бирачким местимa уочене неправилности.

Како наводе, учестало је непоштовање процедура од стране чланова бирачког одбора на већем броју бирачких места (Чачак 20 и Сомбор 21 – лампа није радила док је гласало неколико бирача, Гроцка 8 – бирачи су гласали без провере идентификационих докумената).

Поред тога, истичу, на неколико бирачких места бирачи су гласали без да им је прст био обележен спрејом.

Наводе и да је уочено присуство пропагандног материјала на бирачким местима; као и да су на неколико бирачких места посматрачи приметили мали број присутних чланова бирачких одбора.

Такође, напомињу и да је уочено породично гласање, као и потписивање бирача на погрешно место у изводу из бирачког списка.

Додају да је на бирачком месту 198 у Новом Саду испред бирачког места уочено вршење притиска на бираче; а на бирачком месту 19 на Врачару бирач није гласао, јер је на његовом месту већ био неко потписан.

Опширније Краће

Пројекције Цесид/Ипсос: Излазност до 17 часова 47,2 одсто

Према проценама ЦеСИД/ИПСОС излазност до 17 часова износи 47,2 одсто, док је на изборима прошле године износила 45,1 одсто.

У Београду је излазност до 17 часова била 46 одсто, док је на прошлим изборима износила 44,8 одсто.

Када је реч о излазности на покрајинским изборима, досад је изашло 47,4 одсто бирача, док их је прошле године до 17 изашло 49,9 одсто.

РИК: До 16 часова гласало 42,36 одсто бирача

Председник РИК-а саопштио је да је до 16 часова гласало 42,36 одсто бирача. Прошле године до 16 часова гласало је 41.56.

"У региону Војводине гласало је 42,43 одсто, у региону Шумадије и западне Србије 42,64 одсто, у региону јужне и источне Србије 42,88, а у београдском региону 41, 87 одсто", навео је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић на петој конференцији за медије РИК-а.

Коначна излазност на претходним парламентарним и председничким изборима 3. априла 2022. била је 58,6 одсто.

РИК: У Крагујевцу на бирачким местима 30 и 31 није било неправилности

Председник РИК-а је на конференцији за новинаре саопштио да су у Крагујевцу на бирачким местима 30 и 31 наводно затечена лица која су, како се тврди, са ковертама и списковима контролисали грађане који излазе са бирачких места.

"Ми смо одмах, наравно, проверавали ове наводе. Били смо у комуникацији са секретаром Општинске изборне комисије Крагујевац. То је утврђено заправо да су то чланови бирачког одбора који су носили материјале за гласање ван бирачког места по законом утврђеним процедурама и свим упутствима Републичке изборне комисије", рекао је Владимир Димитријевић председник РТК-а.

Одговарајући на постављено питање у вези са људима окупљеним испред Штарк Арене, Димитријевић је рекао да тамо нема бирачких места.

"У вези ових навода морам да напоменем, да тамо нема бирачког места у Штарк Арени и да законом није забрањено да се људи окупљају. Е сад, ко, како и због чега је довео организовано и због ког повода, не спада свакако у надлежности нити Републичке изборне комисије, нити осталих органа за спровођење избора", каже Димитријевић.

Осудио је ако је дошло до било каквог покушаја насиља или инцидента.

Опширније Краће

ГИК: Излазност у Београду до 14 часова 31,86 одсто

Излазност на изборима на територији Града Београда до 14 часова била је 31,86 одсто од укупног броја уписаних бирача, саопштио је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

Он је на трећој конференцији за новинаре рекао да се на 1.180 бирачких места у Београду обавља гласање у складу са законом и да бирачки одбори обављају редовне дужности.

Према његовим речима, било је мањих неправилности, што је резултирало краћим прекидима гласања на два бирачка места.

"На бирачком месту 70 у Новој Галеници дошло је до краћег прекида гласања, од неких 15 минута, због покушаја употребе мобилног телефона у просторији за гласање од стране једног бирача. Бирачки одбор је прекинуо гласање, позвана је полиција и недуго затим гласање је настављено", рекао је Лукић.

Навео је и да је слична ситуација била и на бирачком месту број 62 у Земуну, где је гласање настављено после десетак минута, па, како је нагласио, на ова два бирачка места неће бити продужења времена гласања.

Председник ГИК-а је навео и да је на Савском венцу дошло до проблема када су акредитовани посматрачи групе грађана "Крени промени" реметили јавни ред, због чега су им одузете акредитације.

Указао је да је било више примедби о недовољном распознавању чланова бирачких одбора на бирачким местима, па су сви чланови бирачких одбора добили упутство да морају да истакну своју легитимацију на видном месту.

Лукић је изразио наду да ће до краја избора читав процес бити урађен по закону и без већих неправилности.

Додао је и да ће се ГИК огласити поново када буду кренули да пристижу резултати избора.

"Ми објављујемо резултате и даћемо их тек кад прођу двоструку контролу Републичког завода за статистику. Док не буде дупле провере података из јединственог бирачког списка, нећемо објављивати податке, тако да то најраније сигурно неће бити пре 23 сата", рекао је председник ГИК.

Према претходним подацима ГИК-а свих 1.180 бирачких места у Београду отворено је јутрос у 7 сати без неправилности, али је било ситних проблема који су решени. Према пресеку од 10  часова излазност у Београду била је 9,88 одсто.

Опширније Краће

ПИК: У Војводини до 14.00 гласало 32,62 одсто уписаних бирача

Покрајинска изборна комисија саопштила је да је излазност на територији Војводине до 14.00 часова 32,62 одсто.

Председника Покрајинске изборне комисије Рајко Маринковић је на трећој конференцији за новинаре рекао да је излазност сада већа у односу на претходне изборе 2020. године када је до 14.00 сати била 27,73 одсто.

Према његовим речима, нема званичних информација о неправилностима.

Коначни подаци о излазности биће саопштени у 20.30 часова.

РИК: До 14 часова гласало 32,38 одсто бирача

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић саопштио је да излазност до 14 часова износи 32,38 одсто.

"У региону Војводине гласало је 32,62 одсто, у региону Шумадије и западне Србије 32,13 одсто, у региону јужне и источне Србије 33,49 одсто, а у београдском региону 31,86 одсто", навео је Миладин Ковачевић на четвртој конференцији за медије РИК-а.

Ковачевић је додао да је поређења ради, на претходним парламентарним и председничким изборима који су одржани 3. априла 2022. године, излазност до 14.00 часова износила 31,56 одсто док је коначна излазност била 58,6 одсто.

ЦеСИД: Од 11 до 14 часова примећен наставак процедуралних грешака

ЦеСИД је саопштио да је на основу информација добијених од посматрача, од 11.00 до 14.00 часова, на бирачким местима примећен наставак процедуралних грешака.

Како наводе, неправилности су да су се бирачи на неколико бирачких места потписали на погрешно место у изводу из бирачког списка и на више бирачких места примећене су грешке у спровођењу процедуре гласања од стране чланова бирачког одбора.

ЦеСИД је објавио да је уочено фотографисање гласачких листића од стране бирача на више бирачких места, као и да је на бирачком месту 64 у Смедереву примећено гласање без провере УВ лампом, а да на том бирачком месту неки од чланова бирачког одбора не носе своје легитимације.

Даље наводе су са два бирачка места посматрачи ЦеСИД јавили да гласање ван бирачког места касни, јер нема довољно чланова бирачког одбора који би ишли на гласање ван бирачког места. Породично гласање примећено је на више бирачких места, додају се у саопштењу.

ЦеСИД наводи и да је на бирачком месту у Бору (2) и Чачку (11) лице идентификовано на погрешном бирачком месту, а напрскан је спреј на кажипрст, да би бирачки одбор затим схватио да лице треба да гласа на другом бирачком месту, па је председник бирачког одбора дозволио да се жени изда потврда која се издаје члановима бирачког одбора који руководе спрејом.

У Раковици, наводи се у саопштењу ЦеСИД-а, на бирачком месту 67 примећено је организовано довођење бирача на биралишта, у Младеновцу на бирачком месту 45 примећено је вршење притиска на бираче, а на Звездари на бирачком месту 80 бирач није могао да гласа, јер је на његовом месту у изводу из бирачког списка већ био потписан неко други.

Опширније Краће

Пројекције Цесид/Ипсос: Излазност до 14 часова 32,2 одсто

Према проценама ЦеСИД/ИПСОС излазност до 14 часова износи 32,2 одсто, док је на изборима прошле године износила 30,4 одсто.

У Београду је излазност до 14 часова била 31,4 одсто, док је на прошлим изборима износила 28,3 одсто.

Када је реч о излазности на покрајинским изборима, досад је изашло 33 одсто бирача, док их је прошле године до 14 изашло 35,1 одсто.

Одређено задржавање осумњиченом за напад на тим Црте

Одређено је задржавање до 48 часова осумњиченом Ј. М. (1979) из Београда због постојања основа сумње да је извршио кривично дело насилничко понашање, уз кривичну пријаву биће приведен Основном јавном тужилаштву у Сомбору.

Он је осумњичен да је учествовао у нападу на мобилни тим Црте у овом граду.

"Припадници МУП-а интензивно прате све активности данашњег дана и предузимају све мере и радње из своје надлежности како би очували јавни ред и мир током изборног дана у Републици Србији. Министарство унутрашњих послова позива све учеснике у изборном процесу да се понашају у складу са изборним законима", саопштава МУП.

Александар Шешељ гласао у Батајници

Заменик председника Српске радикалне странке Александар Шешељ са листе "ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА" гласао је у 7.30 у Батајници.

Он је дошао сам на бирачко место 103 у Основној школи "Светислав Голубовић Митраљета" у Батајници.

СРС

Носилац листе "Руска странка" гласао у Шапцу

Слободан Николић, председник Руске странке и носилац листе за парламентарне изборе под редним бројем 16 гласао је на бирачком месту у ОШ "Јеврем Обреновић" у Шапцу.

ПИК: Излазност у Војводини до 12 часова 22,88 одсто

Према подацима Покрајинске изборне комисије, излазност бирача на територији АП Војводине до 12 часова је 22,88 одсто.

Уништен аутомобил посмарача Црте, инцидент и у Блацу

Председник РИК-а Владимир Димитријевић је рекао да је Удружење Црта на својој конференцији за новинаре навело да је у Оџацима дошло до инцидента током изборног дана, да им је уништен један аутомобил.

“Ми смо извршили проверу о чему се заправо ради у Оџацима и установљено је да се тај инцидент заиста догодио и овом приликом Републичка изборна комисија најоштрије осуђује инцидент који се догодио током изборног дана у Оџацима и наглашавам да ће одговорни за уништење аутомобила посматрача Црте бити приведени, дакле они су идентификовани и биће адекватно санкционисани у складу са надлежностима других државних органа“, саопштио је Димитријевић.

Истакао је да се догодио још један инцидент, у Блацу.

“У медијима је наведено да је једно лице наводно делило новац око бирачког места, полиција је такође дошла на лице места и ово лице је одведено у полицијску станицу да дâ изјаву“, рекао је Димитријевић.

Поводом навода из медија, да је бирачко место у насељу Нови градски центар у Бору, пресељено током ноћи, а не пре два дана, како тврде поједини подносиоци изборних листа, увидом у нашу документацију је утврђено да бирачко место јесте пресељено на основу решења које је донето 8. децембра ове године.

Опширније Краће

Бошко Обрадовић гласао у Чачку

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић, гласао је у 12.44 у месној заједници Алвалџиница, у Чачку.

Гласао је у Ватрогасном дому, на бирачком месту број два.

РИК: Излазност до 12 часова 21,33 одсто

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић саопштио је на трећој конференцији РИК-а да је до 12 часова гласало 21,33 одсто бирача.

"У Региону Војводина гласало је 22,88 одсто, у региону Шумадије и Западне Србије 19,58 одсто, у региону Јужне и Источне Србије 22,21 одсто, а у београдском региону 20,77 одсто", навео је Ковачевић.

На прошлогодишњим изборима излазност до 12 часова била је 20,52 одсто.

Представници Српске листе гласали у Рашки

Председник Српске листе и директор КБЦ у Косовској Митровици Златан Елек гласао је у Рашки.

Пре њега то су учинили и доскорашњи председник Српске листе Горан Ракић и потпредседник Српске листе Игор Симић, преноси ТВ Мост.

На истом бирачком месту гласао је и председник Привременог органа општине Косовска Митровица Иван Запорожац.

Опширније Краће

Драган Марковић Палма гласао у Кончареву

На бирачком месту у основној школи "Љубиша Урошевић" у Кончареву код Јагодине гласао је лидер "Јединствене Србије" Драган Марковић Палма.

Више од 30 аутобуса стигло у Рашку са КиМ

Слободан Ристовић, председник Општинске изворне комисије у Рашки рекао је да су сва бирачка места отворена на време.

"Немамо пријаве са терена да постоје проблеми", рекао је он.

Више од 30 аутобуса је стигло у Рашку са КиМ, а очекује се још 20 током дана. Дуже од сат времена се чека на административним прелазима.

ГИК: До 10 сати у Београду гласало 9,88 одсто, гласање тече без неправилности

У Београду је до 10 часова гласало 9,88 одсто грађана уписаних у јединствени бирачки списак, изјавио је на другој конференцији за медије у 12 часова председник Градске изборне комисије Зоран Лукић и додао да гласање тече без неправилности.

"По пресеку од 10 часова излазност у граду Београду је 9,88 одсто бирача уписаних у јединствени бирачки списак. Гласање је почело онако како треба, тако се и наставља, без неких проблема, без неких инцидената и без неких неправилности које могу да доведу у питање тајност гласања и манифестовање воље грађана", рекао је Лукић.

Он је додао да су се као потпуне неистине показали наводи у појединим медијима да је на неким бирачким местима гласање почело без да су бирачке кутије биле запечаћене, без контролних листова и да је те тврдње лично проверио са председницима, и заменицима председника бирачких одбора.

"Ову информацију нису дали у медије учесници у изборима, односно проглашене изборне листе, него једна од невладиних организација, чије име заиста не бих сад помињао, јер не бих желео да их рекламирам", рекао је Лукић.

Извештај Соње Стричевић
Опширније Краће

Изборни дан за сада без проблема, ОДИХР сутра објављује прве резултате

Шеф Изборне посматрачке мисије на ванредним парламентарним изборима у Србији (ОДИХР) Алберт Јонсон изјавио је да изборни процес у Србији тече без проблема и додао да ће сутра на конференцији за медије представити прве процене, налазе и закључке.

"Ово је друго бирачко место на коме сам био, идем на још једно, чини се да процес иде веома глатко са добром излазношћу, али не знамо док се не заврши изборни дан", рекао је Јонсон.

Јонсон је навео да ће финални извештај са избора у Србији бити објављен за два, три месеца, као и да ће он садржати препоруке ОДИХР-а.

"Изборни процес меримо према обавезама која је Србија предузела у односу на ОЕЦД и међународне стандарде", објаснио је Јонсон.

Према његовим речима, мисија ОДИХР-а у Београду има 11 посматрача, 30 дугорочних посматрача у другим деловима Србије, као и 200 краткорочних посматрача.

Опширније Краће

Добрица Веселиновић гласао на Новом Београду

Носилац листе "Србија против насиља" на изборима за одборнике Скупштине Београда Добрица Веселиновић гласао је на гласачком месту у блоку 22 на Новом Београду.

Милорад Додик гласао у Бањалуци

Председник Републике Српске Милорад Додик гласао је данас на парламентарним изборима у Србији.

Он је гласао у Генералном конзулату Србије у Бањалуци.

Додик има држављанство БиХ и Србије.

TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

ЦеСИД/ИПСОС: Процена излазности до 11 часова 15,1 одсто, у Београду 14,5

Према проценама ЦеСИД/ИПСОС излазност до 11 часова износи 15,1 одсто, док је на изборима прошле године износила 14,1 одсто.

У Београду је излазност до 11 часова била 14,5 одсто, док је на прошлим изборима изностила 12,6 одсто.

Када је реч о излазности на покрајинским изборима, досад је изашло 17,3 одсто бирача, док их је прошле године до 11 изашло 19 одсто.

Гласао и председник Народне странке Вук Јеремић

Носилац листе “НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ“ Вук Јеремић гласао је на бирачком месту 22 у ОШ "Свети Сава" у Београду.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

ЦеСИД: Од 9 до 11 часова уочено више од 70 различитих неправилности

ЦеСИД је саопштио да је на основу информација добијених од посматрача, у периоду од 9.00 до 11.00 часова уочено више од 70 различитих неправилности на данашњим изборима у Србији.

Међу пријављеним неправилностима наводе учестало фотографисање листића од стране бирача, убацивање листића у погрешне кутије на више бирачких места, као и процедуралне грешке од стране чланова бирачког одбора и присуство пропагандног материјала на бирачком месту.

Навели су и да на бирачком месту 46 у Чачку гласач са инвалидитетом није могао да приступи бирачком месту, па су му чланови бирачког одбора изнели напоље листић да гласа, уместо да је лице тражило гласање ван бирачког места.

Међу пријављеним неправилностима је и то да чланови бирачког одбора не носе акредитације на бирачком месту Барајево 11, док су на бирачком месту Прокупље 2, два бирачка места у истој просторији и нису физички одвојени, а гласачки листићи су убацивани у кутију за погрешно бирачко место.

Додаје се и да је примећемо да је на бирачким местима 15 Кикинда и 83 Палилула, било организовано довођење бирача на бирачко место истим аутомобилом, а уочено је и породично гласање на неколико бирачких места.

Посматрачи ЦеСИД су приметили и да је на бирачком месту Стари град 53, на гласање ван бирачког места отишла само два члана и из исте листе.

Међу пријабвљеним неправилностима је наведено и да је на бирачком месту Суботица 82, примећено вођење паралелне евиденције.

Опширније Краће

На покрајинским изборима до 10 часова гласало 11,61 одсто уписаних бирача

У Војводини је на изборима за покрајински парламент до 10 часова изашло 11,61 уписаних бирача, рекао је председник ПИК-а Рајко Маринковић. 

Нема службених информација да је било неправилности, саопштено је из ПИК-а.

Разговор Душана Милетића са председником ПИК-а Рајком Маринковићем

Више од 400 међународних посматрача на изборима у Србији

На данашњим изборима у Србији има више од 400 међународних посматрача, од чега је 80 парламентараца из Парламентарне скупштине ОЕБС-а, Савета Европе и Европског парламента, изјавио је за Танјуг специјални координатор краткорочне посматрачке мисије ОЕБС-а Рајнхолд Лопатка.

Он је рекао да ће међународни посматрачи ванредних републичких, покрајинских и локалних избора у Србији сутра у 15 часова на конференцији за медије пренети своја запажања.

"Овде у Србији постоји велико интересовање за изборе. Наши бројеви то показују. Фара Карими и ја, као шефови Парламентарне скупштине ОЕБС-а, већ смо посматрали отварање. Сада посматрамо процес гласања, а онда следи пребројавање", рекао је Лопатка приликом обиласка бирачког места у ОШ "Краљ Петар Први" у Београду.

Шефица мисије Парламентарне скупштине ОЕБС-а Карими рекла је да су они пратили процес кампање и све што се дешавало у медијима. "Овде смо за изборне дане и заиста нас је много. Више од 80 парламентараца. И након посматрања, окупићемо се и ми ћемо сутра на конференцији за новинаре саопштити наше прелиминарне налазе", рекла је Карими.

Опширније Краће

Мирослав Алексић гласао у Почековини

Носилац листе "Србија против насиља" Мирослав Алексић гласао је на бирачком месту број 17 у Дому културе у Почековини.

РИК: Излазност до 10 часова 9,94 одсто

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић саопштио је на другој конференцији за новинаре да излазност до 10 часова износи 9,94 одсто уписаних бирача.

На прошлогодишњим изборима излазност до 10 часова износила је 9,59 одсто, а коначна излазност је износила 58,60 одсто.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић навео је да се гласање на готово свим бирачким местима спроводи у најбољем могућем реду, али и да је “недопустиво ширење панике и вршење притиска на органе за спровођења избора из појединих невладиних организација.

“Посебно на друштвеним мрежама, а посебно навођење тврдњи да постоје нерегуларности и то паушално на бирачким местима, без навођења конкретних бирачких места. Тамо где их евентуално буде било, све проблеме ће непосредно решавати чланови бирачког одбора“, рекао је Димитријевић, истичући да је већина чланова бирачког одбора из редова опозиције.

Поводом навода који су објављени, а тичу се конкретних бирачких места, Димитријевић је рекао да на бирачком месту број 7, у Рашкој, гласање тече уредно. "Наводно је на 50 метара од бирачког места један члан видео неке спискове, то је проверено и нису утврђене било какве неправилности", рекао је Димитријевић.

Поводом навода да се воде некакви паралелни спискови у Ковиљу, утврђено је да се не воде никакви паралелни спискови. "То је строго законом забрањено и апелујемо на све надлежне органе да овакве и сличне ствари, уколико постоје било где, да се јаве, одмах да санкционишу", рекао је председник РИК-а.

На друштвеним мрежама се, како је истакао, појавила информација да постоји велики број неправилности на бирачком месту 112 у Земуну, такође се наводи да постоји паралелни списак који стоји поред гласачке кутије. "То је, наравно, недопустиво, а поред тога је и неистинито. Проверено је са председником Општинске изборне комисије, дакле они су изашли на терен, гласање на бирачком месту 112 у Земуну протиче у најбољем могућем реду", навео је  Димитријевић..

Било је и навода да се на бирачком месту 46 на Општини Стари Град, у гласачкој кутији не налази контролни листић, попуњен у складу са прописима. "Ми смо то и демантовали, такође у контакту са Општинском изборном комисијом Стари Град је утврђено да на бирачком месту 46 постоји контролни листић у гласачкој кутији", указао је Димитријевић.

Истакао је и да су били наводи у појединим медијима о наводном физичком нападу на бирачком месту у Руском Крсту у општини Кула.

"И то смо проверили, дакле није дошло до било каквог физичког напада, већ вербалног сукоба услед неспоразума чланова бирачког одбора и о томе је обавештена и политичка управа Сомбора која ће то евентуално и да процесуира", закључио је Димитријевић.

Опширније Краће

Угљанин гласао у Новом Пазару

Председник СДА Санџака Сулејман Угљанин гласао је на бирачком месту број 96 у ОШ "Десанка Максимовић" у Новом Пазару.

Угљанин је носилац листе СДА САНЏАКА – ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN.

Мариника Тепић гласала у Новом Саду

Носилац листе под редним бр. 7 “Србија против насиља“ Мариника Тепић гласала је у МЗ “Соња Маринковић” у Новом Саду.

Борис Тадић гласао у Старом граду

Носилац листе "Добро јутро Србијо" Борис Тадић гласао је јутрос у Старом граду.

Тадић је гласао на бирачком месту у Здравственој станици у Улици Косте Стојановића.

Милица Ђурђевић Стаменковски гласала на Вождовцу

Прва на листи Националног окупљања, коју чине Српска странка Заветници и Српски покрет Двери, Милица Ђурђевић Стаменковски гласала је у 10 часова на Вождовцу.

Ђурђевић Стаменковски је гласала на бирачком месту у Основној школи "Јанко Веселиновић".

Танјуг/Страхиња Аћимовић

МУП: Напад на волонтерку ДС-а ни на који начин није политички мотивисан

Синоћњи напад на волонтерку Демократске странке (ДС) ни на који начин није политички мотивисан нити има везе са изборима, саопштио је МУП.

Београдској полицији синоћ је пријављено да је у Улици Косте Нађ на Звездари непознати мушкарац ударио седамдесетједногодишњу жену, која је на данашњим изборима требало да буде контролор испред Демократске странке, и украо јој торбу, наведено је у саопштењу МУП-а.

Полиција је одмах по пријави догађаја изашла на лице места, предузела све мере и радње из своје надлежности и, у сарадњи са надлежним тужилаштвом, интензивно ради на проналаску починиоца.

Опширније Краће

Цесид: Уочено више од 50 различитих неправилности

Цесид је објавио да је, на основу информација добијених од посматрача, уочено више од 50 различитих неправилности.

Забележено је да чланови бирачких одбора на већем броју бирачких места не поштују процедуру, затим да бирачима није прскан спреј на неколико бирачких места у Чачку и Трстенику, као и да се бирачима пре гласања не проверава идентитет.

Забележене су и неправилности са контролним листићем, убацивање листића у погрешне кутије на више бирачких места, а на неколико биралишта су уочене и грешке у потписивању у изводе из бирачког списка.

На по два бирачка места из узорка уочен је покушај утицања на бираче, нарушавање тајности гласања - фотографисањем или снимањем у Гроцкој, Новом Београду, Земуну и Нови Сад као и лакши инциденти због којих је гласање на кратко прекинуто.

Посматрачи Цесида су на неколико места имали проблем са уласком на бирачка места због несналажења чланова бирачког одбора са списком посматрача, а на више бирачких места су уочене ситуације породичног гласања.

Опширније Краће

Владимир Орлић гласао на Чукарици

Председник Скупштине и потпредседник Главног одбора СНС-а Владимир Орлић гласао је на парламентарним и локалним изборима око 10 часова на Чукарици.

Орлић је гласао у Дому здравља “Др Симо Милошевић” на бирачком месту број 35, а дошао је у пратњи својих родитеља.

Танјуг/Марко Ђоковић

Вучевић гласао у Новом Саду

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић гласао је, у Новом Саду, на бирачком месту број 188, у МЗ ”Народни хероји“.

Вучевић је први кандидат на листи “АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ“.

Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Радомир Лазовић гласао на бирачком месту на Старом граду

Кандидат за посланика у Скупштини Србије Радомир Лазовић гласао је у београдској општини Стари град.

Лазовић, који је први на изборној листи коалције "Србија против насља" на парламентарним изборима, гласао је на бирачком месту у Здравственој станици у Улици Косте Стојановића.

Фила гласао на Теразијама

Кандидат Социјалистичке партије Србије за градоначелника Београда Тома Фила гласао је у Месној заједници Теразије.

Фила је гласао око 10.00 часова у пратњи супруге.

Танјуг/Владимир Шпорчић

Премијерка Брнабић гласала на Савском венцу

Председница владе Ана Брнабић гласала је у 9.20 на општини Савски венац.

Брнабићева је на гласање дошла са породицом.

Она је кандидат на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане". 

Фото: Танјуг/ Немања Јовановић

Пројекције излазности ЦеСИД/ИПСОС: До 9 сати гласало 5,2 одсто бирача

Према првим пројекцијама ЦеСИД/ИПСОС - до 09.00 часова у Србији је гласало 5,2 одсто грађана..

Излазност грађана на ванредним парламентарним, покрајинским и локалним изборима, укључујући и град Београд, до затварања бирачким места објављиваће се у више термина током дана.

Да подсетимо, на парламентарним изборима прошле године за прва два сата од отварања бирачких места гласало је око 5,1 одсто бирача, тадашњи су подаци ЦеСИД/ИПСОС.

Милош Јовановић гласао на Врачару

Један од лидера Српске коалиције НАДА и носилац изборне листе Милош Јовановић гласао је данас у Основној школи "Јован Миодраговић" на општини Вождовац.

Јовановић је на бирачком месту гласао око 9.00 сати.

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

И покрајински избори почели без пријављених неправилности

Председник Покрајинске изборне комисије (ПИК) Рајко Маринковић изјавио је да су јутрос у седам часова отворена сва бирачка места у Војводини и да за сада, према сазнањима Комисије, нема неправилности.

На изборима за 120 посланика Скупштине Војводине учествује 13 изборних листа, а 1.669.734 грађана с правом гласа може да гласа на 1.776 бирачких места.

Маринковић је најавио да ће ПИК у 10:30 објавити прве податке о излазности, са пресеком у 10 часова.

Комисија ће имати конференције за новинаре и у 14:30, 18:30 и још једну после затварања бирачких места, најавио је Маринковић.

Фото: Скупштина АП Војводине

Председник Вучић гласао на Новом Београду

Председник Србије Александар Вучић гласао је јутрос нешто пре девет часова на Новом Београду.

Вучић је гласао на бирачком месту број 140, у згради дечјег вртића "Тесла-наука за живот".

Он је на бирачко место дошао сам и чекао у реду са осталим грађанима.

Вучић је на истом месту гласао и на претходним изборима.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Чедомир Јовановић гласао на Новом Београду

Носилац листе "Мора другачије" Чедомир Јовановић гласао је око 8.30 сати на бирачком месту ЦМЗ "Ушће" у општини Нови Београд.

Јовановић је на бирачко место број 5 дошао у пратњи супруге и сина.

Фото: Танјуг

У САД се гласало на три бирачка места

У Сједињеним Државама гласало се на три бирачка места, у генералним конзулатима у Чикагу и Њујорку, као и у амбасади у Вашингтону.

У Чикагу је право гласа имало 539 људи, а гласало је 406 бирача, у Њујорку је гласало 286 од 335 пријављених грађана, а у Вашингтону 217 од 269 бирача регистрованих на бирачком списку амбасаде.

Извештај Александра Жигића из Чикага

Вучић стигао на гласачко место, чека у реду

Председник Србије Александар Вучић стигао је јутрос око 8:00 на бирачко место ДВ "Тесла-наука за живот" у насељу Белвил на Новом Београду.

Вучић на гласање чека у реду са осталим грађанима.

Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

Шапић гласао на Бежанијској коси

Потпредседник Главног одбора СНС-а и кандидат за градоначелника Београда Александар Шапић гласао је јутрос у 8.25 на Новом Београду.

Шапић је гласао у ОШ "Борислав Пекић" на Бежанијској коси, на бирачком месту број 119.

Гласао Александар Шапић
Танјуг/Сава Радовановић

Зукорлић гласао у Новом Пазару

Носилац листе "Усаме Зукорлић - Уједињени за правду - Странка правде и помирења - Бошњаци Санџака - Томислав Жигманов - Демократски савез Хрвата у Војводини" Усаме Зукорлић гласао је у Новом Пазару.

Зукорлић је гласао на бирачком месту 97 у Основној школи "Десанка Максимовић" у Новом Пазару.

У Београду избори почели на време, највише гласача на Новом Београду

Председник Градске изборне комисије Београда Зоран Лукић рекао је да су избори почели на време на свих 1.180 бирачких места. Уверен је да ће бирачки одбори радити у заједничком интересу како би избори протекли у најбољем могућем реду.

Највећи број гласача је на Новом Беоргаду – више од 200.000 грађана, а најмање у Сопоту – 17.000.

На београдским изборима такмичи се 14 изборних листа. Прва редовна кофнеренција ГИК-а је у 9 часова, па у 12 и у 15 часова.

Разговор Маје Спирић са Зораном Лукићем

Владимир Обрадовић гласао на Звездари

Кандидат за градоначелника Београда испред изборне листе “Србија против насиља“ Владимир Обрадовић гласао је на Звездари у девет часова.

Обрадовић је на гласање у вртић "Дуга" дошао у пратњи супруге.

Фото: Фонет/Ана Паунковић

У конзулату Србије у Милану право гласа имају 363 бирача

Грађани који живе у Италији гласају у конзулатима у Милану и Трсту, као и у општинама Вићенца и Валдањо.

Дописница РТС-а из Милана Сања Лучић каже да на бирачком месту у конзулату Србије у том граду право гласа имају 363 бирача.

Поред оних који живе у Италији, за гласање су могли да се пријаве и они који су у овом тренутку у Милану туристички или због посла.

Неколико грађана је своје право остварило у првих сат времена гласања.

Извештај Сање Лучић

РИК: Избори почели на време, досад нису пријављене неправилности

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић саопштио је на првој конференцији за новинаре да су сва бирачка места у Србији отворена на време, у седам часова ујутру.

На три бирачка места било је измена – у Житорађи за бирачко место 27 промењено је седиште бирачког места јер није било струје, као и у Сомбору на бирачким местима 31 и 33, која су пребачена у другу просторију, с обзиром на то да је пукла цев.

Одговарајући на питања новинара, Димитријевић је рекао да друге неправилности нису пријављене.

У случају да дође до прекида гласања на неком бирачком месту у трајању дужем од сат времена време до којег се може гласати биће продужено, рекао је Димтиријевић.

Председник РИК-а је пожелео грађанима срећне изборе.

Извештај Сузане Дуке из РИК-а

Балинт Пастор гласао у Суботици

Вршилац дужности председника Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор гласао је јутрос у Суботици, на бирачком месту број 13 у месној заједници "Дудова шума".

Он је позвао грађане да у што већем броју изађу на биралишта.

Гласао Балинт Пастор
Опширније Краће

Више од 10 аутобуса из Косовске Митровице стигло у Рашку, очекује се још 40 током дана

У Рашку пристижу сународници из Лепосавића, Косовске Митровице, Звчана, Србице и Вучитрна. Њима је обезбеђено 16 биралишта у основној и две средње школе, као и у Казновићу и у Рудници, насељима код административне линије.

Право гласа у Косовској Миторвици има 15.203, а у Лепосавићу 9.734 бирача. Једананест биралишта је обезбеђено у Рибрићу где ће гласати из сународници Зубиног Потока и са територије Призрена и Пећи.

Према незвничним информацијама више од 10 аутобуса из Косовске Митровице већ је пристигло у Рашку, очекује се још 40 током дана. Велики број људи доћи ће сопственим превозом.

Извештај Душана Јемуовића из Рашке
Опширније Краће

Право гласа у Војводини има близу 1.670.000 грађана

Поред републичких и локалних избора, у Новом Саду се гласа и за покрајински парламент.

У Војводини право гласа има близу 1.670.000 грађана, а у Новом Саду око 340.000. Гласа се на 212 бирачких места што је за 5 бирачких места више него на претходним изборима.

Грађани бирају између 18 листа на парламентарним изборима и 13 на покрајинским изборима.

Први пресек о излазности биће око 8,30 часова.

У Нишу 228.491 бирача гласа на парламентарним изборима

У Нишу гласање протиче регуларно на 177 бирачких места. Гласа се само на парламентарним изборима, а право гласа има 228.491 гласача.

Први пресек излазности за Ниш очекује се око 10 часова.

Извештај Јелене Мариновић

Срби кренули на гласање, колоне аутомобила на Мердару

На административном прелазу Мердаре колона возила чека да пређе у централну Србију, јавља дописник РТС-а.

Срби са КиМ аутобусима и приватним аутомобилима кренули на гласање

Више десетина хиљада српских бирача са Косова и Метохије искористиће право да гласа на данашњим изборима, али не у својим срединама већ у централној Србији.

Тако су јутрос организовано аутобусима и приватним аутомобилима кренули пут Рашке, Куршумлије, Врања, Тутина, где су отворена бирачка места за Србе који живе не Косову и Метохији.

На административном пункту Мердаре већ су формиране колоне аутомобила и пролазак се одвија јако споро.

Одлуком централних власти у Приштини Србима је онемогућено право да у својима срединама гласају на изборима које организује Република Србија, а што им је до пре годину и по дана било дозвољено, тако што су службеници Мисије ОЕБС-а сакупљали гласове и пребацивали их у централну Србију.

Опширније Краће

Ђилас искористио своје гласачко право на Врачару

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас гласао је данас у 7 часова и 20 минута на општини Врачар.

Он је гласао на изборном месту у ОШ "Јован Миодраговић".

Ђилас је кандидат листе Србија против насиља - Мирослав Мики Алексић - Мариника Тепић за посланика у Скупштини Србије.

Фото: Танјуг/Марко Ђоковић
Опширније Краће

Чоловић: Цесид ће пет пута обавештавати јавност о излазности

Центар за слободне изборе и демократију Цесид пет пута ће у току дана обавештавати јавност о излазности бирача, рекао је за РТС Иво Чоловић из Цесида.

Према његовим речима, први пресек бити у 9 часова.

“Ми ћемо говорити о тренутној излазности. Нећемо правити пројекције излазности до краја. Нити нам је то циљ. Јесте да то није обухваћено законом о изборној тишини, али просто не желимо да на тај начин на било кога утичемо, да тврдимо да ли је добро или лоше, да ли је већа излазност за неког добра или лоше. Нећемо се бавити тм”, рекао је Чоловић.

Цесид ће се, како каже, бавити искључиво оним подацима које добије од својих посматрача на бирачким местима.

Подсетио је да је важећи гласачки листић онај из којег се недвосмислено може утврдити воља бирача.

“Ми често имамо ситуацију да наши грађани желе да пошаљу неку поруку путем гласачког листића. Наша препорука је да то не чине, да једноставно, уколико желе да њихов глас сигурно буде прихваћен, заокруже листу за коју желе да гласају и на тај начин изврше процес гласања”, рекао је Чоловић.

Међутим, указаује на ситуацију када да на бирачком месту неко прецрта све изборне листе, а једну заокружи.

Ту се, како каже, недвосмислено показује да он подржава једну изборну листу.

"Наша препорука јесте да то буде једноставно, ваше поруке на листићу неће нико читати, у осим што могу да забаве некога у бирачком одбору", рекао је Чоловић.

У 7 часова отворено је 8.273 бирачка места, а више од 6.500.000 грађана ће своје бирачко право моћи да искористе до 20 часова.

Републичка изборна комисија по гласању мора да објави коначне резултате у року 96 сати од тренутка затварања бирачких места, до четвртка у 20 часова, уколико не буде понављања гласања на појединим бирачким местима.

У складу са законом, непокретним и болесним грађанима омогућено је да гласају, а неопходно је уколико то до сада нису учинили, да се данас до 11 пријаве својим општинским изборним комисијама, које ће организовати трочлане комисије за излазак на терен. 

Опширније Краће

Дачић гласао на Савском венцу у Месној заједници Дедиње

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и носилац листе "Ивица Дачић - премијер Србије" гласао је јутрос око 7.00 сати на бирачком месту у Месној заједници "Дедиње", на београдској општини Савски венац.

Дачић је на бирачко место дошао у пратњи супруге и сина.

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић
Опширније Краће

Држављани Србије гласају у 31 земљи, у четири већ гласали

Држављани Србије који живе у иностранству на републичким изборима заказаним за данас имаће прилику да гласају у 31 земљи на 73 бирачка места.

Због временске разлике у САД, Канади, Португалу и Уједињеном Краљевству српски држављани гласали су у суботу на по три бирачка места у САД и Канади, и на по једном у Уједињеном Краљевству и Португалу.

Због разлике у временским зонама у те четири државе гласање се обавља дан раније него у Србији, док ће на свим осталим бирачким местима бити организовано данас од 7 до 20 часова.

Према подацима РИК-а, за гласање се пријавило 32.216 грађана Србије који живе ван матице.

Гласање ће бити обављано у највећем броју у дипломатско конзуларним представништвима.

У САД су у суботу била отворена три места - у амбасади у Вашингтону, и конзулатима у Чикагу и Њујорку, као и у Канади и то у Ванкуверу, Отави и Торонту.

На Новом Зеланду гласаће се данас на Вајтклиф колеџу у Окленду, а у Центалноафричкој Републици у граду Бангуи у бази "Морава".

Највише бирачких места - 19 биће отворено у БиХ, затим у Немачкој шест и по пет у Аустрији и Италији.

Више од трећине бирачких места биће отворено у земљама бивше СФРЈ.

У БИХ ће се гласати у Сарајеву, у Бањалуци и Бијељини на два места, у Мостару, Требињу, Вишеграду, Братунцу, Добоју, Зворнику, Брањеву, насељу Лопаре, Руду, Приједору, Мркоњић Граду, Палана и Новом Горажду.

У Црној Гори гласаће се у Подгорици, Беранама, Херцег Новом и Сутомору.

У Северној Македонији гласаће се у амбасади у Скопљу и Клубу резервних војних официра у Куманову.

У Хрватској у Загребу и Вуковару, а у Словенији у Љубљани.

Српска дијапора ће моћи да изађе на изборе и у Швајцарској, и то у Берну, Цириху, Женеви и Лугану.

По два бирачка места биће отворена и у Русији - у Москви и Сочију, Француској у Стразбуру и Паризу и Шведској - у Стокхолму и Малмеу.

У Италији ће се гласати у Риму, Милану, Трсту, Вићенци и Валдању.

У Немачкој ће за гласаче бити отворена места у амбасади у Берлину и конзулатима у Дизелдорфу, Минхену, Франкфурту, Хамбургу и Штутгарту.

У Аустрији ће држављани Србије моћи да гласају на три изборна места у амбасади у Бечу и на по једном у конзулатима у Линцу и Салзбургу.

У Белгији ће бити отворено једно бирачко место, као и у Бугарској, Данској, на Кипру, Малти, Либану, Луксембургу, у Мађарској, Норвешкој, Румунији, Словачкој, Турској, УАЕ, Финској, Холандији и Шпанији.

Резулати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју се јавно саопштавати пре завршетка гласања у Србији.

Опширније Краће

Отворена биралишта, грађани могу да гласају до 20 часова

Бирачка места су отворена у 7 часова, а грађани могу искористити своје бирачко право до 20 часова.

Аутомобилима и организованим превозом гласачи са Косова и Метохије кренули су ка бирачким местима у централној Србији.

Извештаји Данијеле Манић Стојилковић, Душана Јемуовића и Душана Милетића

РИК,ГИК, Цесид и Ипсос извештавају о току избора и излазности бирача

Републичка изборна комисија (РИК), Градска изборна комисија(ГИК), Центар за слободне изборе и демократију (Цесид) и Ипсос Србија најавили су да ће редовно обавештавати јавност о току спровођења избора за народне посланике и одборнике, и о излазности бирача.

РИК ће прву конференцију за јавност одржати у 8 часова, другу у 11.05 часова, трећу од 15.05, четврту у 17.05, док ће се пета одржати од 19.05 часова.

Подаци о излазности ће се објављивати од 11.05 часова, а по потреби, РИК ће организовати и ванредне конференције за новинаре, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

ГИК је такође саопштио да ће обавештавати јавност о току спровођења избора за одборнике Скупштине града Београда и излазности бирача.

ГИК ће одржати конференције за новинаре у 9, 12 и 15 сати.

Цесид ће своје процене излазности бирача са пресецима објављивати у 9.00, 11.00, 14.00, 17.00 и 19.00, а податке ће прикупљати са 865 бирачких места.

Цесид и Ипсос ће објављивати и резултате парламентарних и београдских избора.

Први резултати за парламентарне изборе очекују се око 21.30, после чега ће се уживо ажурирати до момента до када Ипсос и Цесид не објаве прелиминарну процену изборних резултата и припадајућих мандата.

Након тога ће се објављивати процене са београдских избора.

Опширније Краће

Више од 6.500.000 грађана са бирачким правом данас гласа на парламентарним, покрајинским и локалним изборима, на 8.273 бирачка места, која ће бити отворена од седам до 20 часова.

У САД, Канади, Португалији и Уједињеном Краљевству, грађани Србије гласали су јуче.

Изборни циклус избора за народне посланике прати 5.587 посматрача, саопштио је председник РИК-а Владимир Димитријевић.

"У питању је девет домаћих удружења, односно 25 међународних организација и страних држава", рекао је Димитријевић и додао да највише посматрача има Црта, њих 2.508.

"Затим су ту 'Грађани на стражи', који имају 233 посматрача, ЦеСИД са 974, 'Рес Публика' са 210, затим 'Академска иницијатива форум' са 12 посматрача, 'Унија младих града Панчева' са 137, 'Правац Европа' са 813 и 'Крени промени' са 223 посматрача", прецизирао је Димитријевић.

Када је реч о страним посматрачима највише их, како је навео, има Канцеларија за демократске институције и људска права - 255.

"Ту су и Међународна фондација за изборне системе, затим Парламентарна скупштина ОЕБС-а, Парламентарна скупштина Савета Европе, Делегација Европске уније у Србији, Европски парламент, затим амбасаде Норвешке, Швајцарске, Холандије и многи други", навео је председник РИК-а.

Сваки грађанин гласа на бирачком месту на којем је уписан у бирачки списак, а може да гласа само уз важећу личну карту или пасош. Није обавезно да има позив за гласање.

Уколико се неко затекне на бирачком месту приликом затварања, биће му омогућено да гласа.

Након што се гласач потпише у бирачки списак, члан бирачког одбора му прска кажипрст десне шаке спрејом, како би се избегла могућност да неко гласа више пута, јер се спреј открива лампом. Ако бирач одбије да му се спрејом обележи прст, неће му бити дозвољено да гласа.

Грађани који су из здравствених разлога спречени да дођу на бирачко место, као и особе са инвалидитетом, немоћни и стари могу да гласају код куће, ако обавесте бирачки одбор најкасније до 11 часова на дан гласања.

Бирач који није у стању да сам попуни гласачки листић, има право да на бирачко место поведе помагача.

Гласа се лично иза паравана који обезбеђује тајност гласања, а када се заокружи редни број испред назива једне изборне листе, листић треба да пресавије и убаци у гласачку кутију.

На бирачким местима забрањено је коришћење мобилних телефона или других средстава комуникација, као и фото-апарата и камера.

Срби са Косова и Метохије, пошто им Приштина није дозволила да гласају на КиМ, данас ће бирачко право искористити у централној Србији - у Врању, Куршумлији, Рашки и Тутину.

Кфор је саопштио да ће предузети све неопходне мере са циљем да се осигура слобода кретања за све заједнице на Косову током изборног периода.

Особе које су на одслужењу војног рока или на школовању у установама Војске Србије, могу да гласају на 36 бирачких места. Биће отворено и 29 бирачких места у заводима за извршење кривичних санкција.

Српски држављани који живе у иностранству могу да гласају у 35 земаља на 81 изборном месту, а уписано је готово 40.000 бирача.

Читај ми!