Читај ми!

Председник РИК-а за РТС: У поноћ почела предизборна тишина, све је спремно за гласање

Од поноћи је почела предизборна тишина. Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић рекао је за РТС да је до недеље у 20 часова забрањено да се на јавним скуповима и у медијима објављују процене резултата избора и представљање кандидата и њихових програма. У недељу ће бити отворена 8.273 бирачка места, од чега 81 у иностранству, што је рекордан број. Додао је да ће изборе посматрати 5.587 домаћих и страних посматрача, што је такође највећи број до сада.

У поноћ је почела предизборна тишина која ће трајати до затварања бирачких места у недељу у 20 часова.

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић рекао је за РТС да је законом забрањено да се до завршетка гласања на јавним скуповима и у електронским и штампаним медијима објављују процене резултата избора, јавно представљају кандидати за народне посланике и њихови програми.

Напоменуо је да се то не односи на друштвене мреже, док се на порталима који су регистровани као медији, мора поштовати предизборна тишина.

Димитријевић је навео да је све спремно за изборни дан.

"Чланови бирачких одбора имају рок до данас, дакле до 15. децембра, да преузму целокупан изборни материјал. Након тога у недељу ће бити обавеза још у шест часова ујутру, најкасније, да се сви сакупљају на бирачко место, уреде бирачко место и да затим почну са гласањем", рекао је Димитријевић.

У иностранству 81 бирачко место

Истакао је да ће у недељу укупно бити отворена 8.273 бирачка места.

"Од тог броја 29 бирачких места биће отворено у заводима за извршење кривичних санкција, а 81 бирачко место у иностранству у 35 држава. Иначе, рекордан број гласања ће се обавити на бирачким местима у иностранству", навео је Димитријевић.

Нагласио је да ће се, због временске разлике, у Уједињеном Краљевству, Португалији, САД и Канади гласање обавити сутра од 7 до 20 часова по локалном времену, а на свим осталим бирачким местима у иностранству у недељу од 7 до 20 часова по локалном времену.

Димитријевић је истакао да се у јавности често мешају контролори, односно посматрачи, са члановима бирачког одбора. Навео је да ће бити 5.587 домаћих и страних посматрача, што је, како је истакао, рекордан број.

Навео је да су у Републичкој изборној комисији представници свих парламентарних странака, као и представници свих проглашених изборних листа.

Владимир Димитријевић је рекао да је рок за проглашење коначних резултата парламентарних избора 96 сати од последњег добијеног збирног резултата.

Рок за формирање Народне скупштине 30 дана од објављивања коначних резултата, док је рок за формирање нове владе 90 дана од формирања Народне скупштине.

недеља, 28. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару