Читај ми!

Предстојећи парламентарни избори – 14. вишестраначки, 10. ванредни

Председник Србије Александар Вучић расписао је ванредне парламентарне изборе за 17. децембар, а ти избори биће 14. од увођења вишестраначја, а десети ванредни.

 

Од обнове вишестраначког система, не рачунајући изборе 1990. године, редовно гласање Србија је имала 1997. године, потом 2012. године и 2020. године када се завршио први премијерски мандат Ане Брнабић.

Грађани су последњи пут на биралишта за посланике излазили 3. априла 2022. године, а након понављања гласања на бирачком месту број 6 у Великом Трновцу укупни резултати парламентарних избора проглашени су тек 5. јула 2022. године.

На парламентарним изборима учествовало је укупно 19 листа, а изборни праг од три одсто прешло је седам листа, као и пет мањинских.

Тада је листа око Српске напредне странке Александар Вучић Заједно можемо све освојила је 120 мандата, "Уједињени за победу Србије" 38, СПС 31, коалиција НАДА 15, "Морамо" 13, а Двери и Заветници по 10 посланика.

Савез војвођанских Мађара освојио је пет мандата, Муфтијин аманет три, Заједно за Војводину и СДА Санџака по два, док једног посланика има и Коалиција Албанаца долине.

Све остале листе које су учествовале на изборима нису прешле потребан цензус.

Грађани Србије су 21. јуна 2020. године изашли на изборе у редовном термину пошто је састав Владе Србије у Немањиној 11, а на чијем је челу била актуелна премијерка Ана Брнабић, завршио свој пун четворогодишњи мандат.

Републичка изборна комисија је објавила да је изборна листа "Александар Вучић - За нашу децу" 188 мандата, изборна листа "Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) - Драган Марковић Палма" освојила 32 скупштинска мандата, а листа "Александар Шапић - Победа за Србију" је тада освојила 11 мандата.

Поред ових листа, у Народну скупштину ушле су и четири мањинске партије и то Савез војвођанских Мађара, листа "Академик Муамер Зукорлић" и листа "Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина и листа "СДА Санџака - др Сулејман Угљанин", а део опозиције је бојкотовао изборе.

Претходно су парламентарни избори одржани 2016. године, 2014. године, 2012. године. После тих избора дошло је до промене власти у Србији, када је коалиција Покренимо Србију, окупљена око СНС-а освојила више гласова од коалиције Избор за бољи живот окупљена око ДС-а.

До промене власти дошло је и 2000. године, после победе коалиције Демократске опозиције Србије (ДОС) на локалним и савезним изборима у септембру, која је окупила 18 најзначајнијих опозиционих странака.

У парламент је ушао ДОС са 176 мандата, СПС је освојила 37 посланичких места, радикали 23, а Странка српског јединства 14 мандата.

После петооктобарских промена, републички избори су одржани 2003. године, 2007. године и 2008. године.

Када је реч о периоду од 1990. године до 2000. године, први вишестраначки избори у Србији су одржани 9. децембра 1990. године, следећи 1992. године, затим 1993. године и 1997. године.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару