Суђење Урошу Блажићу – испитани вештаци, приказани снимци претреса објеката где је пронађено оружје

У Специјалном суду у Београду су у наставку суђења Урошу Блажићу, оптуженом да је 4. маја прошле године у селима Мало Орашје и Дубона убио девет и ранио 12 особа, испитани вештаци. У судници су приказани видео-снимци и фотографије претреса објеката, које су Блажићи користили, а где је пронађена већа количина оружја и муниције. Следеће рочиште заказано је за 14. новембар.

Психијатар Марија Панић, члан комисије вештака, рекла је да код Уроша Блажића није уочена душевна поремећеност, као и да је млађа пунолетна особа која је још увек у развоју.

Панићева је истакла да су Блажићеве когнитивне функције биле очуване током злочина и након њега, када је давао исказ у тужилаштву.

Истакла је да то што је Блажић детаљно описао злочин, указује да је у том тренутку био способан да разуме шта чини, истакАвши није помињао да је користио стероиде.

Указала је, међутим, да Урош Блажић има снижену толеранцију на фрустрације што, објаснила је, значи да има недоовљну способност да трпи нешто што му смета.  

Пасивна агресија Радише Блашића

Панићева је рекла и да је вештачењем утврђено да је код његовог оца Радише Блажић, који је оптужен за недозвољено држање оружја, муниције и експлозивних материја, утврђено да су уочене црте пасивне агресије.

На питање пуномоћника оштећених да ли је Урош својом вољом желео да убије више људи, вештакиња је то потврдила, истакавши да не постоји ни психолошко, нити психијатријско објашњење за такво понашање.

Испитан је и вештак Дејан Јанковић који је радио обдукционе налазе за убијене у Малом Орашју.

У судници су, затим, приказани видео-снимци и фотографије претреса објеката које су Блажићи користили, а у којим је пронађена већа количина оружја и муниције.

Револвер и нелегално оружје

Приказана је, такође, порука Уруша Блажића на друштвеној мрежи, у којој је најавио масовно убиство.

Након аудио-снимка из априла 2023. године, на ком Радиша, Урош и Биљана Блажић причају о нелегалном оружју, тужилац је поставила питање Урошу Блажићу о ком оружју је ре,ч на шта је одговорио да је револвер за који је, тврди, имао дозволу.

Урош тврди да је тај револвер његов и да је био у породичној кући, након чега му је мајка Бојана Блажић сугерисала да га склони јер га је дете нашло поред кревета што је, тврди, учинио, одневши га у кућу у Шепшин.

Појаснио је да је револвер купио када је имао 18 година и да га је платио 100.000 динара и истог дана га пријавио и добио дозволу. 

Између осталог, приказан је и видео-снимак на ком се види да Радиша Блажић шета по кући пред унуком са револвером у рукама и шеширом на глави. 

Тужилац му је поставила више питања у вези са тим снимком, на која одговорио да је тај револевер тад био празан, да је Урош Блажић имао дозволу за њега, те да су га држали у металној каси у ормару.

Примедбе Блажић на наводе вештака

Урош Блажић је у наставку суђења рекао да вештаци од њега хоће да направе "лудака, психопату и крволочног убицу".

Изнео је, наиме, примедбу на налаз и мишљење вештака психијатра која је испитана јер, навео је, није му јасно како је 2022. године на ВМА прошао све психо-тестове за упис на Војну академију, а после годину дана је оцењен као "лудак, психопата и крволочни убица".

Његов бранилац је предложио да се уради вештачење како утиче тестостерон и тремболон на оптуженог, на шта је тужилац рекла да је урађен налаз који је показао да су референтне вредности тестостерона у његовој крви биле у границама нормалне док, додала је, тремболон из организма изађе за три дана.

Важан исказ сведока

Пуномоћници чланова породице убијених и рањених у селима Мало Орашје и Дубона оценили су да је веома важан исказ вештака, у ком се наводи да је Урош Блажић био урачунљив и да није деловао на мах у тренутку масовног убиства.

Један од адвоката оштећених Синиша Машовић истакао је да није оправдана теза одбране да је Блажић био под утицајем појединих суплемената који су утицали на његово психичко стање, јер за то нема доказа.

Пуномоћници оштећених су најавили да се завршне речи очекују 25. новембра, док је следеће рочиште заказано за 14. новембар, када ће се испитати два вештака. 

У овом предмету надлежан је Виши суд у Смедереву, али се из безбедносних разлога суђење одржава у згради Посебног одељења за организовани криминал у Београду.

Урош Блажић је признао кривицу да је починио масовно убиство у Малом Орашју и Дубони, док је његов отац Радиша негирао да је набавио оружје којим је злочин почињен и остало оружје које је пронађено у њиховој кући након злочина.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи