Читај ми!

Завршено испитивање дечака који је починио масовно убиство у Рибникару у процесу против својих родитеља

Дечак који је починио масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар" сведочио је у Специјалном суду у судском процесу против својих родитеља Миљане и Владимира Кецамановића. Суђење је било затворено за јавност због заштите малолетника. Наставак суђења 1. новембра.

К. К. (14) је довезен возилом санитета у пратњи полицијских марица. Дечак је око 8.30 часова спроведен из психијатстијске установе у санитетском возилу у пратњи полиције. Он је кривично неодговоран, с обзиром на то да је у тренутку извршења кривичног дела имао 13 година.

Наставку суђења присуствовали су родитељи убијене деце и чланови породица убијених у ОШ "Владислав Рибникар" који су му постављали питања.

Испред тужилаштва ће бити присутна два тужиоца и главни јавни тужилац у Вишем јавном тужилаштву у Београду Ненад Стефановић.

Суђење је било затворено за јавност због заштите малолетних оштећених.

За следеће суђење које је заказано 1. новембра предвиђено је извођење писаних доказа и саслушања сведока одржаће се у Палати правде где је и до сад било ово суђење.

Адвокат оштећених: Суђење улази у завршну фазу, добили смо одговоре на бројна питања

Један од пуномоћника чланова породица убијених у Основној школи "Владислав Рибникар" Огњен Божовић оценио да је суђење родитељима дечака који је починио тај злочин улази у завршну фазу.

"Улазимо у завршну фазу суђења Миљани и Владимиру Кецмановићу, саслушањем сведока, након чега ће се изводити материјални докази ", навео је пуномоћник.

Истакао је да је исказ малолетника важан за кривични поступак али и да га превазилази.

Божовић је навео да је суђење било емотивно и додао да су добили одговоре на бројна питања.

"Мислим да је пред нас стављена слагалица која треба да се, уз помоћ тужилаштва, суда, здравствених установа и установа социјалне заштите сложи како би дошли до разрешења главних питања који муче српско друштво а то је како и зашто се ово догодило, шта је тиме желело да се постигне", рекао је Божовић и додао да је данашње испитивање малолетника важан корак ка томе.

Божовић је уочи рочишта оценио је да суђење иде у правцу осуђујуће пресуде и додао да исказ К. К. није пресудан, али јесте значајан.

Божовић је додао да је он од почетка био за то да суђење буде отворено за јавност, али и да цурење информација из овог поступка отежава рад и додатно трауматизује жртве.

Пуномоћник оштећених Марко Јанковић је рекао да ће се следеће суђење одржати у Палати правде, где је било пре испитивања малолетног К.К., као и да ће наставити са извођењем писаних доказа.

Бранилац Кецмановића: Узрок злочина не лежи у породици

Ирина Боровић, бранилац Кецмановића тврди да узрок злочина не лежи у породици дечака који га је извршио, већ у бројним факторима који се морају укупно сагледати.

Мирослав Живковић, бранилац трећеоптуженог радника стрељане тврди да је утврђено да његов клијент Немања Маринковић није крив, односно да није очевидац да је К.К. пуцао из пиштоља, додајући да Маринковић никад није спорио да је К.К. долазио са оцем у стрељану.

Живковић је навео да је у овом случају Владимир Кецмановић обучавао свог сина у стрељани да пуца, тврдећи да нико од инструктора није обучавао малолетника већ отац који, како додаје, није обавестио инструкторе и власнике стрељане о томе.

Малолетника су 8. октобра испитивали тужилаштво и пуномоћници, а постављање питања су почели и оштећени. 

У овом предмету суди се родитељима дечака, Владимиру и Миљани Кецмановић и инструктору стрељане Немањи Маринковићу, који је оптужен за кривично дело давање лажног исказа.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи