Сулејман Сељими ослобођен оптужби за ратне злочине

Основни суд у Приштини објавио је ослобађајућу пресуду некадашњем команданту Ослободилачке војске Косова (ОВК) Сулејману Сељимију и бившем припаднику ОВК Јахиру Демакуу, оптуженим за ратни злочин против цивилног становништва.

Пресудом се наводи да су оптужени Сељими и Демаку ослобођени оптужбе јер није доказано да су починили кривично дело за које се терете, преносе медији на албанском.

У оптужници се наводи “да су, кршећи заједнички члан 3 и члан 4 Допунског протокола II и сва правила међународног права која су била на снази у време унутрашњег оружаног сукоба на Косову, окривљени у својству припадника Ослободилачке војске Косова (ОВК), у саизвршилаштву, нарушили телесни интегритет и здравље лица из митровачког насеља Шипољ, заточеног у притворском центру Ликовцу, претукавши га више пута, неутврђеног дана у августу или септембру 1998. године”.

Према пресуди, судско веће је оценило да из исказа једног сведока није доказано која је особа нанела штету лицу које је наводно било заточено у Ликовцу.

Веће је оценило да сведочење само једног сведока није довољно да испуни стандард доказивања за ратне злочине и да је пресуда заснована на локалним стандардима.

Иначе, Основни суд у Митровици је у мају 2015. прогласио Суљејмана Сељимија прогласило кривим и осудио га на осам година затвора због злостављања логораша у селу Ликовац током рата. Уз Сељимија, на по седам година затвора осуђени су Исни Тачи и Јахир и Зец́ир Демаку, док је Неџат Демаку осуђен на три године затвора.

У септембру 2016. године, Апелациони суд је, одлучујући по притужбама оптужених, донео пресуду којом је у великој мери потврђене казне које је изрекао Суд у Митровици.

Међутим, Апелациони суд је Суљејману Сељимију смањио казну на годину дана затвора.

Врховни суд је у јулу 2017. године одбио захтеве за заштиту законитости осуђених, међутим, Уставни суд је у јуну 2018. године вратио предмет Врховном суду на преиспитивање.

А Врховни суд је још једном одлучио да одбије захтеве за заштиту законитости које су изнели браниоци осуђених.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се