Читај ми!

Почетак суђења Тачију, Сељимију и Краснићију померен за 3. април

Почетак суђења Хашиму Тачију и још тројици бивших вођа ОВK померен је за 3. април, одлучено је на припремној конференцији специјализованог тужиоца у Хагу. Тога дана почеће извођење уводних речи тужилаштва, одбране, заступника жртава, а затим испитивање првих 12 од више од 300 сведока.

Својеврсна генерална проба одржана је две недеље пред почетак суђења Тачију, Сељимију и Kраснићију. То се ипак неће догодити за две недеље, како је планирамо у календару суда, посто је прихваћен предлог одбране да се са процесом почне месец дана касније.

 

"Да избегнемо напетости, рећи ћемо да ћемо одобрити захтев да прекинемо рад до 3. априла под условима које су стране у поступку постигле. Нећу то назвати заједничким захтевом, али ипак против њега нико није био", рекао је Чарлс Смит, председавајући претресног панела.

Сва четворица оптужених, данас присутних, терете се да су од марта 1998. до септембра 1999. учествовали у удруженом злочиначком подухвату, а да су индивидуално одговорни за прогон, затварање, мучење, убиство стотина цивила међу којима су Срби, Албанци, Роми.

О томе, тужилаштво намерава да испита 312 сведока за готово 700 сати - два до три пута више времена него у случајевима против Ратка Младића или Радована Kараџића. Одбрана то сматра непотребним одуговлачењем.

"Шта је то у овом предмету што изискује да вам је потребно 700 сати", упитао је Фергал Гејнор, судија претресног панела.

"Свесни сте, суде, да је у оним суђењима било много детаљно евидентираних доказа у том периоду, састанци скупштине владе, дневни борбени извештај итд. И онда је то смањило потребу да се позивају сведоци. Тврдим да ниједан од тих фактора не постоји у овом суђењу", навео је Ален Тигер, тужилац.

Ново и најзначајније суђење, суд за злочине ОВK почеће после две изречене пресуде, и то осуђујуће.

Хисни Гуцати и Насим Харадинај правоснажно су осуђени на по нешто више од четири године и три месеца затвора због обелодањивања тајних докумената Суда, док је Саљих Мустафа у првом степену - због убиства, мучења и затварања албанских цивила осуђен на затворску казну од чак 26 година.

четвртак, 10. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи