Читај ми!

Брамерц: Позитивни помаци у сарадњи Србије, БиХ и Црне Горе

Главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (Механизам) Серж Брамерц обавестио је Савет безбедности Уједињених нација о напретку преосталих суђења и жалби пред Механизмом. Тужилац је истакао и да постоје позитивни помаци у сарадњи између Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Серж Брамерц је најавио да у зависности од даљег развоја догађаја Тужилаштво очекује да ће извођење доказа завршити у другом кварталу идуће године, док је жалбено рочиште у предмету Станишић и Симатовић заказано за крај јануара 2023. године, наводи се у саопштењу Механизма.

Када је у питању бивша Југославија, тужилац је истакао да "најзначајније питање остаје регионална правосудна сарадња", која је "суштинска јер данас жртве и починиоци често живе у различитим земљама".

Тужилац је истакао и да постоје позитивни помаци у сарадњи између Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије, међутим поручио је да "тужиоци у региону наводе да не добијају потребну сарадњу од Хрватске у предметима који се односе на осумњичене Хрвате".

Брамерц је објаснио да су га хрватске власти обавестиле да је истрага и кривично гоњење њихових држављана питање националне безбедности. Овај став, међутим, рекао је, "претвара правду у политичко питање, када би требало да се ради само о непристрасној судској процени доказа и закона".

Тужилац је подсетио да је пре приступања Европској унији Хрватска била водећа земља у промоцијои правде и ефикасне регионалне правосудне сарадње.

"Нажалост, више не игра ту улогу", навео је Брамерц, додајући да ће наставити сарадњу са хрватским властима.

Чланове Савета безбедности известио је и о "континуираном негирању ратних злочина и величању осуђених ратних злочинаца у земљама бивше Југославије".

Према речима Брамерца, у свим земљама високи политички лидери доводе у питање чињенице о почињеним злочинима, хвале осуђене ратне злочинце и стварају атмосферу порицања и величања.

"Ово нису речи и дела маргине, већ политичких и културних центара друштава у региону", рекао је Брамерц и позвао све званичнике и јавне личности у региону да се понашају одговорно.

Што се тиче националног кривичног гоњења злочина почињених током геноцида над народом Тутси 1994. године и сукоба у бившој Југославији, тужилац Брамерц је подсетио Савет безбедности да још постоје хиљаде случајева који треба да се окончају у националним судовима. У

казао је на то да домаћи тужиоци и даље траже кључну помоћ од Тужилаштва Механизма и да ће се тај тренд наставити још неколико година.

На крају обраћања Брамерц је изразио захвалност Тужилаштва на подршци Савета безбедности.

четвртак, 17. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи