Читај ми!

Почело обелодањивање доказа против Пјетра Шаље

У Специјализованим већима у Хагу одржана је прва статусна конференција у процесу против бившег припадника ОВК Пјетра Шаље званог Ујка (58), оптуженог за злочине у Кукешу, у Албанији, 1999. године.

Пјетр Шаља је путем видео конференције из притвоске јединице у Хагу пратио ову седницу док су његови браниоци били у судници, као и представници тужилаштва и судија за претходни поступак који води овај предмет.

Представница Специјализованог тужилаштва је навела да поред четири сведока којима је поткрепљена оптужница, тужилаштво намерава да пред суд изведе још осам сведока.

Очекује да ће имати укупно 3.000 докумената уз материјале који су приложени уз оптужницу, а да ће до 3. септембра заврштити обелодањивање свих доказа, које је започело јуче.

Најавила је и да ће истовремено обелодањивати и потенцијално ослобађајући материјал, односно доказе који би ишли у прилог одбрани.

Што се тиче истрага које су у току, представница тужилаштва је навела да ће оне бити завршене до задатог рока 30. јула.

Шаљин адвокат затражио је да се одбрани током обелодањивања доказа, скину редакције са имена сведока и жртава за које се терети, иако то није пракса овог суда.

Он је најавио да ће одбрана да спроведе своју истрагу, али није могао да одреди колико би то могло да траје.

Данас није могао да каже ни да ли ће се Шаља бранити изношењем алибија или на други начин.

Шаља је у понедељак негирао кривицу по оптужбама које га терете за злочине у Кукешу, у Албанији 1999. године, наводећи да му се "оне чине смешним".

"Нисам починио никакво кривично дело осим што сам бранио своју земљу и свој народ. Изјављујем да у потпуности нисам крив", рекао је Шаља.

Пјетер Шаља ухапшен је у Белгији на основу налога Специјалног суда у Хагу. Уложио је жалбу на решење о хапшењу, коју је одбио суд у Лијежу 6. априла, а 15. априла изручен је Хагу где је смештен у притворску јединицу, рекао је судија Никола Гију.

Оптужницом, која је објављена у редигованој верзији, терети се да је од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. са другим припадницима ОВК, полиције и стражарима злостављао, мучио и убијао затворенике у фабрици метала у Кукешу, у Албанији.

Заједнички циљ деловања подразумевао је произвољно затварање, сурово поступање, мучења и убиства.

Шаља се терети у четири тачке оптужнице за индивидуалну кривичну одговорност за ратне злочине, "произвољно лишавање слободе", "сурово поступање", "мучење" и "убиство", извршених у фабрици метала у Кукешу приближно од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару