Високе трговачке марже - монополско понашање или инфлаторни притисак

Због сумње да су се договарали о ценама, Комисија за заштиту конкуренције покренула је поступак против Делезеа, Меркатора, Универекспорта и Диса. Још пре неколико месеци премијер Вучевић је рекао да Влада са Народном банком испитује ко се и колико уграђује у цене, и најавио могућност да се у истрагу укључи и Биа. Пољопривредници већ дуже време указују на велику разлику између откупних и цена на рафовима, као и да их трговци угрожавају увозом.

Да су профити трговаца знатно порасли од 2016. до 2023. године, потрошачи су сами осетили. Оно што читају ових дана у извештају Комисије за заштиту конкуренције то је да су од априла 2023. до марта 2024. године цене у малопродаји прасле двоструко више од укупне инфлације. И да су трговци зарадили више, иако су продали мање робе.

"На два три клика можемо да видимо да се код наведених трговинских ланаца налазе исте цене производа са списка, 35 производа су исте цене биле, тако да све што смо могли да видимо смо дошли до закључка да су удружили своје снаге и да су формирали лажну слику на тржишту. Они убијају на овај начин мале произвођаче и малу привреду", каже Марко Драгић из Националне организације потрошача Србије.

Да ли је на делу картелско удруживање, односно злоупотреба монопола, економисти кажу - дужна је да утврди Комисија за заштиту конкуренције.

"Овде видимо да ове четири групе имају више од 50 одсто удела у тржишту што је позитиван индикатор, видимо висину бруто марже, што је такође позитиван индикатор, све указује на то да су и предикција НБС прошле године биле тачне. Ако посматрамо ситуацију на територији ЕУ можемо говорити да су те просечне марже од 2 до 10 одсто, док су код нас од 5 до 15 одсто. Ми сад видимо да за неке категорије производа имамо бруто маржу од чак 38 одсто", каже професор Вељко Мијушковић са Економским факултетом у Београду.

Инфлаторни притисак појео боље цене

Саопштење о поступку који се против њих води, стигло нам је само из Делезеа и Универекспорта. Кажу сарађиваће са Комисијом и доставити податке, јер им је циљ да допринесу сагледавању околности у којима функционише трговина на мало у Србији.

"Тешко нам је да замислимо да они седе сваке недеље заједно и договарају се колике ће бити цене, али овај извештј који је објавила Комисија за заштиту једноставно не можемо одбацити, о њему треба разговорати, и из њега треба да изађу неке смернице које ће да унапреде наше тржиште малопродаје", Бојан Станић из Привредне коморе Србије

У одбрану четири трговинска ланца додаје и то да су учествовали у акцији "Боља цена", и да је у последњих шест месеци инфлаторни притисак био већи од просечног раста цена прехрамбених производа и безалкохолних пића.

уторак, 15. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи