Вицегувернер НБС о инвестиционом рејтингу: Повољнији услови кредитирања конкретна корист за грађане

Стицањем инвестиционог кредитног рејтинга Србији се отварају врата за нова улагања и омогућава повољније задуживање на међународном тржишту. Говорећи о конкретним предностима вицегувернер НБС Никола Драгашевић каже да је то пре свега ширење базе инвеститора заинтересованих за улагања. Посао није завршен и мора да се ради даље како би се тај рејтинг задржао и унапредио, нагласио је за РТС вицегувернер НБС.

Дуго је рађено на постизању овог инвестиционог рејтинга и то значи високу извесност, односно низак ризик улагања, каже за РТС вицегувернер Народне банке Никола Драгашевић.

"Посао није готов, НБС и Министарство финансија и даље раде на унапређењу економских прилика како би се тај рејтинг и даље повећавао", рекао је Драгашевић.

Говорећи о конкретним предностима вицегувернер НБС каже да је то пре свега ширење базе инвеститора заинтересованих за улагања, укључујући и хартије од вредности.

"То ће се прелити и на домаћу привреду и на грађане. Сада имамо низ инвеститора који желе да улажу у хартије од вредности. Србија је постала атрактивна на инвестиционој мапи глобално, а што је већа тражња то су повољнији услови за финансирање", истиче Драгашевић.

Резултати су већ видљиви, каже вицегувернер и наводи да највеће поверење добијате од оних који свој новац улажу у обвезнице.

Када је реч о грађанима и они могу да очекују повољније услове за кредите.

"Премија ризика или додатна кредитна стопа биће мања и онда ћемо по оба основа имати смањење каматне стопе", рекао је Драгашевић.

Референтна камата спуштана је ове године, а у наредном периоду НБС ће наставити политику попуштања мера.

"Референтна каматна стопа је ове године са 6,5 спуштена на 5,75 и на тај начин се крећемо ка пројектованих 5,5. Ту релаксацију НБС спроводи опрезно, и у средњем року можемо очекивати даљу релаксацију, али постепено", рекао је за РТС вицегувернер Народне банке Никола Драгашевић.

четвртак, 10. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи